Українські бізнесмени закликали польських до діалогу, щоб зупинити блокаду кордону

728 0
Бізнес спільнота вважає, що страйк на кордоні може бути в інтересах наших спільних ворогів.
ФОТО УМОВНЕ

ФОТО УМОВНЕ

На кордоні з Польщею ускладнений рух для вантажівок через страйк польських перевізників. Бізнес з України відреагував на цю подію та закликав польський бізнес до діалогу, щоб розблокувати кордон. Про це повідомила Європейська бізнес асоціація. 

«Бізнес-спільнота України розуміє право польських працівників на колективне обговорення та вираз власних позицій. Разом з тим, враховуючи складні геополітичні обставини та потреби наших країн у взаємодії, бізнес-спільнота України вважає, що вирішення конфлікту через страйки може призвести до негативних наслідків для обох сторін, як загалом і для ЄС та світу. Адже страйки польських перевізників на кордоні призведуть лише до порушення важливих постачальних ланцюгів, які вже піддаються випробуванню через війну не тільки в середині країни, але й на міжнародному рівні. А наслідком будуть зриви термінів постачання продукції, порушення договірних зобов’язань з партнерами, псування продукції, котра має обмежені терміни придатності і, як наслідок, прямі фінансові та репутаційні втрати», – йдеться у повідомленні. 

Читайте також: Близько тисячі вантажівок стоять на польському кордоні через страйк перевізників

Бізнес-спільнота закликала сторони, включаючи представників перевізників з Польщі та органи влади України і Польщі, до дотримання Договору між Україною і Республікою Польщею про добросусідство, дружні відносини і співробітництво від 30.12.1992 року та вирішення усіх спірних питань шляхом відкритого та конструктивного діалогу.

«Співробітництво і діалог є ключовими для підтримки стабільності та росту обох наших країн. А спільними зусиллями можна знайти рішення, яке враховуватиме інтереси перевізників і забезпечить стабільність та добробут обох сторін. Подібні акції непорозуміння між нашими країнами можуть діяти в інтересах спільних ворогів, які прагнуть поділу та розбрату між державами Європи. Це підкреслює необхідність швидкого та конструктивного вирішення питання», – зазначили у спілці. 

Читайте також: Поляки повністю заблокували рух вантажівок на двох пунктах пропуску

Зокрема, Бізнес-спільнота запропонувала поради, як скоротити черги на кордонах і тривалість перевірок і, як наслідок, зниження витрат бізнесу на простій та уникнення штрафних санкцій за несвоєчасне виконання міжнародних контрактів:

  • забезпечити митними та прикордонними органами обох держав виконання меморандумів щодо пропускної спроможності українсько-польських пунктів пропуску,
  • зосередитись на розбудові існуючих та спорудженні нових спільних пунктів пропуску на українсько-польському кордоні, використовуючи доступні інструменти міжурядової взаємодії та механізми багатосторонньої дипломатії,
  • сприяти зближенню митних процедур на польсько-українських пунктах контролю та виробленні відповідних рекомендацій для змін митного законодавства та практик митних відомств обох країн,
  • підписати Угоду про спільний кордон між Україною та Республікою Польща.

 

Нагадаємо, поляки розпочали блокаду кордону 6 листопада. Станом на ранок 8 листопада близько однієї тисячі вантажних транспортних засобів очікували на можливість перетину кордону на трьох напрямках з Польщі в Україну: «Ягодин», «Краківець» та «Рава-Руська», з яких половина вантажівок – на напрямку пункту пропуску «Ягодин». Детальніше про те, що вимагають польські перевізники, читайте тут.

Юлія Кметик

_______________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!