В архівах бібліотеки Франкового вишу знайшли пам'ятку ХVII століття. Фото

7411 0
Учені тільки починають досліджувати документ, однак вже говорять про те, що він свідчить про єдине культурне поле від Києва до Карпат.
фото: wordpress.com

фото: wordpress.com

У архівах Наукової бібліотеки ЛНУ імені Івана Франка знайшли пам‘ятку ХVII ст., рукописну копію знаменитого Києво-Печерського патерика, виконану ієремонахом Скиту Манявського Ігнатієм у 1619 році. Історичну знахідку, яку незабаром представлять громадськості, виявив доктор історичних наук, професор Прикарпатського університету Микола Кугутяк. 

Як повідомляють у закладі вищої освіти, учені тільки починають досліджувати документ, однак вже говорять про те, що він свідчить про єдине культурне поле від Києва до Карпат.

«Києво-Печерський патерик – це найважливіша пам’ятка української агіографії, що займає центральне місце в історії як християнської культури України в цілому, так і житійної прози зокрема. Дослідження пам’ятки займе може рік, а може й більше. Треба зробити порівняльний аналіз патериків, адже є їх багато видань», – пояснив Микола Кугутяк.

Для довідки

Києво-Печерський патерик – збірка оповідань про ченців Києво-Печерського монастиря, заснованого в середині XI ст. Патерик складено в XIII столітті на основі листування єпископа Володимиро-Суздальського Симона (помер 1226) і ченця Печерського монастиря Полікарпа



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!