В Україні озвучують шкільні книжки для незрячих дітей. Як допомогти?

3002 0
Всеукраїнський Інтеграційний Рух «ВІР в Україну» ініціює новий проект – озвучення шкільної літератури для дітей із вадами зору. Долучитись до ініціативи можуть усі бажаючі, незалежно від міста проживання.
фото: kazkovy.com.ua, dobrenok.com, book-ye.com.ua, multfilmy-dlya-ditey.org.ua

фото: kazkovy.com.ua, dobrenok.com, book-ye.com.ua, multfilmy-dlya-ditey.org.ua

«Нещодавно команда ГО «ВІР в Україну» разом з Наталею Гаркавою мала нагоду познайомитися з директором Центральної спеціалізованої бібліотеки для сліпих ім. М. Островського, паном Юрієм Вишняковим. Коли ми запитали, в чому наразі є найбільша потреба бібліотеки, почули у відповідь –  в аудіо книгах! На жаль, це проблема не лише спеціалізованих бібліотек, а й спеціалізованих загальноосвітніх закладів», – пишуть активісти на своїй сторінці у facebook.

Таким чином діти-інваліди з вадами зору не можуть повноцінно розвиватися та освоювати елементарну загальноосвітню програму у зв'язку з відсутністю достатньої кількості озвучених книг із зарубіжної та української літератури.

Ось який список неозвученої літератури активістам надала одна з київських спеціалізованих шкіл-інтернатів для потреб 5-го класу:

Зарубіжна література (5 клас)

1. «Тисяча і одна ніч: Арабські казки» («Сіндбад-мораплевець»).

2. Казки братів Грімм: «Пані Метелиця» (інші казки).

3. Лагерлеф С. Казки (будь-які).

4. Андерсен Г.К. «Русалонька», «Непохитний олов’яний солдатик», «Снігова королева», «Соловей», «Дюймовочка», «Дівчинка із сірниками», «Дикі лебеді».

5. Уайльд О. «Хлопчик-зірка».

6. Сетон-Томпсон Е. «Снап: історія бультер’єра», «Оповідання про тварин».

«Це лише маленька частинка того, що потрібно озвучити», – наголошують активісти і запрошують всіх небайдужих зробити свій внесок у розвиток інтелектуального капіталу наших дітей, та допомогти озвучити та змонтувати кілька десятків книг зі шкільної програм.

Набір волонтерів триватиме до 16 листопада включно. Взяти участь у проекті «Книги, що говорять» можна незалежно від віку та статі. Основні вимоги: знання української мови, чітка артикуляція, наявність вільного часу протягом будніх днів (2-3 години 2 рази на тиждень, бажано з 12.30) . Перевага надається учасникам, які мають необхідне технічне обладнання та місце для озвучування книг.

На учасників чекає цікавий досвід озвучування книг, налагодження контактів з громадськими активістами, презентація результатів проекту в мас-медіа, тощо.

Для участі потрібно зареєструватися за посиланням.  Із активістами Інтеграційного Руху «ВІР в Україну» можна сконтактуватись через їх сторінку у  Facebook.

Підготувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!