7 речей про Львів. Найважливіше за минулий тиждень

2029 0
Тиждень, що минув уже став історією. Він був багатим на новини і події, а для декого психологічно складним. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень 19-25 жовтня.

CityLife

У середу, 21 жовтня, з 14:40 до 15:00 задля перевірки рівня готовності технічного стану територіальної системи централізованого оповіщення департамент з питань цивільного захисту Львівської облдержадміністрації провів навчальне оповіщення населення Львова та області за сигналами цивільного захисту.

Працівники патрульної поліції забиратимуть неправильно припарковані автомобілі у Львові спільно із представниками муніципальної дружини, яким нещодавно передали у користування чотири евакуатори.

Цьогоріч у Львові планують реалізувати великий проект зі створення нового та сучасного реабілітаційного центру. Роботи над створенням реабілітаційного відділення у Комунальній міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги вже тривають. Його відкриття заплановано на середину листопада.

Працівники львівської поліції будуть спільно із активістами слідкувати за правопорядком на дитячих майданчиках міста.

Перший матч плей-офф кваліфікації чемпіонату Європи 2016 року між національними збірними командами України та Словенії відбудеться 14 листопада у Львові.

У вівторок, 20 жовтня, у Львові в навчальному корпусі № 2 Української академії друкарства обвалилася стеля у приміщенні їдальні. Під час обвалу там обідали студенти.

У середу, 21 жовтня, у Львівській обласній державній клінічній психіатричній лікарні презентували нову котельню, яка працюватиме на альтернативних видах палива.

У селі Варяж Сокальського району Львівської області готують до введення у експлуатацію першу на території громад сонячну електростанцію. Залишкову енергію ця електростанція напрявлятиме на потреби «Львівобленерго».

Два літаки, які слідували до Львова з Варшави та Стамбулу, там і не змогли здійснити посадку у Міжнародному аеропорту «Львів» ім. Данила Галицького, незважаючи на те, що на злітній смузі встановлена спеціальна система, яка дозволяє садити літаки при будь-якій погоді.

20 жовтня, відкрито продаж електронних проїзних документів на проїзд у новому дизель-потязі Львів-Чернівці. Відтак, пасажирам не потрібно звертатись у касу, аби роздрукувати квиток, куплений в онлайн-системі, – повідомляють у прес-центрі Львівської залізниці

Контрольно-дисциплінарний комітет прийняв рішення покарати львівські «Карпати» за використання піротехнічних засобів вболівальниками команди 18 жовтня під час матчу між львівської командою та полтавською «Ворсклою».

На 75 році життя пішов із життя український письменник, державний і громадський діяч Роман Лубківський.

22 жовтня, на сцені Львівської опери відбувся концерт у рамках всеукраїнського проекту «Битва Оркестрів». На одній сцені у музичному двобої зійшоися два оркестри – Львівський академічний молодіжний симфонічний оркестр «INSO-Львів» і Одеський симфонічний оркестр «Hardy Orchestra». Перемогу здобули львів’яни.

Благочинність

У понеділок, 2 листопада, львівські волонтери запланували візит у дитячий будинок, що у селі Лаврів, Старосамбірського району, Львівської області. Усіх небайдужих просять допомогти теплими речами і солодощами.

Для жінок з порушеннями опорно-рухового апарату вперше в Україні було створено свято грації та краси. У рамках соціального проекту «Жіночність без границь» у кількох містах України відбулися святкові події для особливих жінок, чию красу потрібно правильно розпізнати.

Колишній житомирянин Євген після одруження із львів’янкою оселився у Львові, в одній із квартир у старому австрійському будинку, збудованому ще в 1875 році. Як і більшість таких будівель, споруда була занедбаною, тож спершу Євген здійснив первинну реставрацію старовинної брами, потім ініціював ремонт каналізації, фасаду та під’їзду, двох інших брам, відновив вентиляцію підвалу та газони біля будинку. Євген розповів Tvoemisto.tv , як почав наводити лад у старому будинку й на тому не зупинився.

На перехресті вулиць Володимира Великого та Кульпарківської у Львові вчора ввечері запрацював оновлений пішохідний перехід. Тепер в одному з найнебезпечніших місць у Львові діє модернізована система освітлення, а про місце переходу попереджають нові дорожні знаки та яскрава розмітка. Нове обладнання та всі роботи були виконані групою працівників Благодійного фонду «Відкриті очі» компанії SoftServe. Кошторисна вартість проекту становить понад 110 тисяч гривень.

8 листопада у Львівському палаці мистецтв фестиваль добра «Червоні носики». Метою заходу є підвищення рівня виживання дітей, які лікуються у трьох відділеннях Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру, завдяки забезпеченню клініки сучасним діагностичним обладнанням для визначення патології згортання крові.

Транспорт

Україна приєдналася до ініціативи з розкриття інформації про ремонт доріг. Це передбачено тристороннім меморандумом щодо започаткування ініціативи CoST, який у вівторок підписали міністр інфраструктури Андрій Пивоварський, директор міжнародної ініціативи із забезпечення прозорості у будівельній галузі (COST) Піттер Метьюз та голова «Укравтодору» Андрій Батищев.

Із 25 жовтня в Україні відбудеться перехід на зимовий час, тому відправлення та прибуття поїздів на квитках вказується з урахуванням цього переходу. У зв’язку з попитом пасажирів на перевезення Укрзалізниця продовжує призначати додаткові поїзди в найбільш популярних наразі напрямках: з Одеси до Львова, Дніпропетровська, Ужгорода та в сполученні Дніпропетровськ – Львів. 

Як поінформував директор ЛКП «Львівавтодор», 23 жовтня вкінці дня для проїзду відкрили перехрестя вул. Устияновича та Листопадового Чину.

22 жовтня, у Львові відкрили для проїзду частину проспекту Свободи від вулиці Коперника до вулиці Вороного. Таким чином, увесь проспект відновили після ремонту. Про це Tvoemisto.tv розповів начальник відділу капітального ремонту управління інженерного господарства Роман Заріцький.

 26 жовтня, у Львові ситуативно перекриватимуть рух за маршрутом руху похоронної процесії Романа Лубківського.

Реформи

Україна починає запровадження системи відкритих державних даних для практично всіх органів влади та державних підприємств. Уряд прийняв постанову про відкриті дані. З цієї постанови починається розбудова відкритої інформаційної інфраструктури України.

Оприлюднено постанову Кабміну №834 «Питання функціонування органів поліції охорони як територіальних органів Національної поліції та ліквідації деяких територіальних органів Міністерства внутрішніх справ», згідної якої будуть утворені територіальні органи Нацполіції і ліквідуватимуться територіальні органи МВС.

Вже невдовзі у Львові може з’явитися новітній реабілітаційний центр, який займатиметься реабілітацією пацієнтів за західними стандартами. Окрім самого Центру, тут також діятиме Школа реабілітаційної медицини, де українські та іноземні фахівці навчатимуть наших студентів основам фізіо- та ерготерапії. Про це, а також про стан реабілітації пацієнтів в Україні. Tvoemisto.tv розповіла керівник Школи Уляна Супрун.

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді заборонити використання прапору України чи його імітацію у рекламі. Про це йдеться у проекті закону Про Державний Прапор України №3334 від 16 жовтня 2015 року.

16 жовтня вступили у дію накази Міністерства юстиції та Міністерства фінансів про електронний онлайн-обмін інформацією між відомствами. Українцям, які хочуть запустити бізнес, більше не потрібно особисто контактувати з чиновниками Державної фіскальної служби, тепер це можна робити в інтернеті.

Соціальні проекти, конкурси, фестивалі

У Львові відбудеться прем’єра документально-ігрового фільму «Легіон. Хроніка Української Галицької Армії 1918-1919» від львівського режисера Тараса Химича. В основу стрічки лягли події кінця Першої світової війни.

Уже традиційно місцем зустрічі гурманів усієї України стало VI Свято сиру і вина, яке проходило на площі перед Львівським Палацом мистецтв. Протягом трьох днів відвідувачі могли побувати на ярмарку сирів та вин, різноманітних кулінарних майстер-класах. Також працюватиме арт-майстерня. Традиційно на Святі сиру і вина відзначили День Сирника на якому всіх охочих пригостять смачним львівським сирником, який спечуть за давнім рецептом.

1 листопада, у Палаці мистецтв представлять інтерактивний соціально-мистецький проект «Торкаючись, бачу: великі українці». Завдяки цьому проекту дітей та людей з особливими потребами залучатимуть до мистецтва. Про це повідомила директор департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА Христина Береговська.

Корисності

Чи всі ми розуміємо, що ж мається на увазі, коли говоримо «бути гідним»? У словнику синонімів можна відшукати такі поняття як: достоїнство, гордість, самоповага та гонор. Психолог та гештальт-терапевт Христина Максимець вважає, що гідність – це самовідчуття людиною своєї цінності з урахуванням цінності інших. Це відчуття поваги як до себе, так і до інших. Але як говорити із дітьми про це почуття? Пропонуємо 4 поради від психолога.

Від того, які вітаміни, мінерали та антиоксиданти в якій кількості ми отримуємо, залежить, наскільки міцним буде не лише фізичне, а й психічне здоров'я. При депресії варто налягти на Омега-3, тобто їсти більше жирної риби, а амінокислоти полегшать симптоми при біполярному розладі.

У Львові дедалі більшої популярності набирає ІТ-індустрія. Результатом розвитку цієї галузі стала наймасштабніша в Західній Україні конференція Lviv IT Arena на якій зібрались 100 спікерів зі всього світу. Tvoemisto.tv зібрало онлайнові платформи на яких можна вивчити або вдосконалити свій рівень знань із програмування, веб-дизайну, HTML, CSS чи JavaScript.

У житті людини повсякденні звички відіграють важливу роль. Вони впливають на самопочуття, здоров'я і настрій. Всього одна-дві шкідливі звички можуть стати згубними, і навпаки - кілька корисних звичок здатні змінити наше життя на краще.

Хоч нам і не подобається, коли дитина проводить години за екраном комп’ютера, смартфоном чи планшетом, але варто миритись з реальністю – в наш час неможливо вберегти чадо від використання гаджетів. То що ж робити, щоб проведений час за комп’ютером був дитині корисним? Tvoemisto.tvпідготувало 6 способів проводити час за екраном з користю.

Як потрапити в ІТ індустрію та побудувати успішну кар’єру, які онлайнові платформи та стаціонарні курси використовувати для того, щоб стати професійним програмістом, розповів керівник львівського ІТ Кластеру Степан Веселовський

Спецпроекти  >Tvoemisto.tv

Львів здавана приваблює туристів старими вуличками та своєрідною архітектурою різних часів. Хочете дізнатися, чому пам’ятки княжого міста є особливими? Або чи є у Львові бодай одна споруда, яку можна назвати готичною? Tvoemisto.tv продовжує спецпроект «Уроки архітектури Твого Міста», у якому демонструє на прикладі різних споруд Львова, які з них найкраще відображають чи поєднують той чи інший архітектурний стиль. Сьогодні ми розповімо про оборонні мури, які є родзинкою нашого міста для туристів. А колись – по-справжньому оберігали Львів від загарбників та навіть були своєрідним «соціальним бар’єром» між тодішніми львів’янами й мешканцями околиць.

У Львові на стіні Стрийського ринку 22-річний художник Андрій Савчишин намалював композицію із трьома портретами Андрея Шептицького: в юності, молодості й старості. Керівництво ринку погодилося на такий креатив. Tvoemisto.tv пропонує фото унікального проекту.

17 жовтня, у Парку культури та відпочинку імені Хмельницького львів’яни відвідували «Осінній пікнік». Здебільшого на гостину завітали батьки зі своїми дітьми. Вони розповіли Tvoemisto.tv про свої враження від змін у Парку культури, чи підходить це місце для сімейного дозвілля та що, на їхню думку, варто ще додати.

 

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!