Вартість сміттєпереробного заводу у Львові може зрости. Місто не каже, за які гроші його будуть добудовувати

1860 0
Кілька місяців тому міський голова Андрій Садовий казав, що загалом на завод потрібно орієнтовно 50 млн євро, а початкова ціна становить 34,8 млн євро.
Візуалізація сміттєпереробного заводу / ЛМР

Візуалізація сміттєпереробного заводу / ЛМР

У Львові триває будівництво комплексу з переробки побутових відходів. Підрядники вже повністю створили проектування та майже завершили виготовляти робочу документацію. Загальна вартість робіт становить 34,817 млн євро, однак ще у квітні цього року міський голова Львова Андрій Садовий говорив, що на завод потрібно орієнтовно 50 млн євро. Як повідомив у коментарі Tvoemisto.tv директор ЛКП «Зелене місто» Тарас Калужний, остаточна сума витрат буде зрозуміла, коли підрядник відзвітує за проведені роботи згідно з існуючим договором.

Читайте також: На якому етапі будівництво сміттєпереробного заводу у Львові

«Будівництво здійснює підрядник, відскрінінгований за двоступеневою тендерною процедурою з прекваліфікацією. На превеликий жаль, запроваджений воєнний стан вніс свої корективи в робочий графік будівництва. Загальновідомий факт, який не потребує в цій частині доведення, що 28.02.2022 Торгово-промислова палата України підтвердила форс-мажорні обставини, які мали значення для виконання контрагентами взятих на себе договірних зобов’язань», – каже Тарас Калужний.

Станом на сьогодні, продовжує Тарас Калужний, ціна контракту зафіксована на рівні 34 817 022,87 євро, з яких 10 000 000,00 євро – кошти матеріально-технічної допомоги, які не обкладаються податком на додану вартість.

«Але, на превеликий жаль, ринок має свої закони, які поза волею учасників ділового ринку, та не завжди можуть бути врегламентовані регуляторними процедурами. Це і порушення ланцюгів поставки будматеріалів, стрибок на ринку паливно-мастильних матеріалів, інфляційні процеси як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках».

Тому вже сьогодні зрозуміло, що кошторис контракту не врахував, каже він. В будь-якому випадку, для початку підрядник має відзвітувати за проведені роботи згідно з існуючим договором, а лише тоді буде зрозуміла остаточна сума витрат для завершення будівництва у форматі, можливому для здачі в експлуатацію механіко-біологічного комплексу.

Читайте також: Яким буде сміттєпереробний завод у Львові. Приклад Польщі 

Нагадаємо, що завод займатиме ділянку площею 9,7 га, з яких на 5 га розкинеться увесь комплекс. Будівельну частину планують завершити до кінця 2023 року. На ділянці облаштували фундамент під стіни комплексу та завершують встановлення фундаментних ростверків та стаканів. Детальніше про будівництво сміттєпереробного заводу у Львові читайте за посиланням.

Як раніше повідомляли у ЛМР, в процесі зведення зараз стіни заводу: збірні залізобетонні колони для влаштування стін встановили майже повністю – 90%, є 110 колон з 128 запроектованих; монтувати сендвіч-панелі планують з цього місяця.  

Львівська ОВА називає суму у розмірі 34,8 млн євро, однак такою була початкова вартість проєкту. У квітні цього року міський голова Львова Андрій Садовий говорив, що на завод потрібно орієнтовно 50 млн євро. Додамо, що частина суми, за яку будують завод (10 млн євро) – це грантові кошти з Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля ЄБРР. Крім того, Львів ще у 2018 році підписав угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку про надання кредиту на суму 25 млн євро для будівництва сміттєпереробного комплексу. 

Також дивіться: 

  • Міський голова Львова Андрій Садовий разом із керівником ЛКП «Зелене місто», представником підрядника та міжнародним розповіли про те, як функціонуватиме сміттєпереробний завод у Львові:

 

 

Софія Шавранська

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень.


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!