В Україні вводять електронне судочинство

2839 0
Верховна Рада проголосувала за судову реформу.
Фото: femida.kiev.ua

Фото: femida.kiev.ua

Верховна Рада ухвалила президентський закон, який дає старт судовій реформі в Україні, повідомляє УНІАН.

Згідно з документом, встановлюється, що в судах та в інших судових органах і підрозділах функціонує Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система. Вона, зокрема, забезпечує обмін документами в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу, а також фіксування судового процесу і участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Позовні заяви та інші процесуальні документи підлягають обов`язковій реєстрації в Системі в день їхнього надходження. Подання, пересилання, обмін документами, вчинення інших дій в електронній формі за допомогою Системи здійснюються з використанням електронного цифрового підпису.

Визначення судді або колегії суддів для розгляду конкретної справи здійснюється Системою автоматично у порядку, визначеному Кодексами. Вона також забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система починає функціонувати через 90 днів з дня офіційного опублікування оголошення про створення та забезпечення функціонування Системи.

Згідно з законом, трансляція судового засідання здійснюється з дозволу суду. Якщо всі учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, його обов'язково транслюють в мережі інтернет. У залі судового засідання можна вести фотозйомку, відео- та аудіозапис без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, встановлених Кодексами. Водночас, у разі, якщо суд дійде висновку, що фото-, кіно-, теле- чи відеозйомка, а також трансляція перебігу судового засідання заважають ходу судового процесу, суд може заборонити або обмежити їх проведення.

Читайте також: В Україні створюють патентний суд для захисту інтелектуальної власностІ

Визначається також, що будь-яка особа має право бути присутньою на відкритому судовому засіданні, і від неї забороняється вимагати будь-які документи, крім того, що посвідчує особу. Особи, які бажають бути присутніми у судовому засіданні, допускаються до зали до його початку або під час перерви.

Під час другого читання закону з нього було вилучено норму про впровадження системи автоматизованого арешту коштів, яка мала дати змогу забезпечити оперативне виявлення грошей, які належать відповідачу або боржнику, та накладення на них арешту.

Також було враховано пропозицію не збільшувати ставки судового збору, а інститут електронного судочинства запропонували вводити лише через рік після того, як закон набуде чинності, аби був час на належну підготовку до його впровадження.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!