Київ

Власник 200-річних лазень на Подолі не хоче укладати охоронний договір. Прокуратура подала в суд

587 0
Власник будівлі ухиляється від укладення охоронного договору, що фактично позбавляє об’єкт культурної спадщини гарантій захисту
Фото: Дмитро Перов

Фото: Дмитро Перов

Прокуратура Києва просить суд зобов’язати власника «Будівлі лазень купця Михайла Бубнова» укласти охоронний договір на об’єкт культурної спадщини. Про це повідомляє пресслужба Київської міської прокуратури.

За словами правоохоронців, власник будівлі ухиляється від укладення охоронного договору, що фактично позбавляє об’єкт культурної спадщини гарантій захисту, передбачених пам’яткоохоронним законодавством. Щобільше, на даний час будинок перебуває в аварійному стані, а власник здійснює демонтаж даху.

Зважаючи на це, Подільська окружна прокуратура Києва звернулась до Київського окружного адміністративного суду із позовом до власника споруди укласти з органом охорони культурної спадщини охоронний договір на “Будівлю лазень купця Михайла Бубнова”, а також привести до належного стану вказаний будинок.

Історія будинку сягає початку ХІХ століття, коли після пожежі на Подолі цю ділянку в 1822 році отримав купець 3-ї гільдії Михайло Бубнов та збудував на ній Садибу, в якій розташовувались громадські лазні.

Будівля становить цінність як цікавий приклад архітектури у формах класицизму, що до сьогодні зберегла свою автентичність та відображає розвиток Київської архітектури ХІХ століття.

Нагадаємо, у січні 2024 р. Київським науково-методичним центром з охорони та реставрації пам'яток було розроблено документацію на включення садиби до Державного реєстру пам’яток.

У березні компанія-забудовник передала у Міністерство культури документи, щодо начебто відсутності історико-архітектурної або будь-якої іншої цінності цієї будівлі.

Як ми писали, 25 вересня будівлю на вулиці Набережно-Хрещатицькій, 13 внесли до Переліку об'єктів культурної спадщини столиці.  Попри це, забудовник частково демонтував її дах та розібрав один з фронтонів.

Вже 2 листопада Київрада підтримала рішення про передачу забудовнику будівлі на Набережно-Хрещатицькій 13.

На її місці хочуть облаштувати діловий центр із закладом громадського харчування.  Замовник будівництва – ТОВ «Корпоративні рішення ЛТД». 

За даними Opendatabot, кінцевими бенефіціарами ТОВ «Корпоративні рішення Лтд» до 17 серпня 2023 року були Олексій Брусов та Іван Плачков (на фото поруч із Віталієм Кличком). За даними Youcontrol, зараз це Олексій Брусов та Володимир Дробот.

Раніше ця будівля належала «Київенерго», яким керував Плачков.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!