«Трамвай міг би їздити доріжкою, посадженою травою», – французький архітектор про реконструкцію Шевченка

2967 0
Французький архітектор вважає, що доріжки з травою між трамвайними коліями – це спосіб освіжити місто та змінити клімат.
ФОТО УМОВНЕ/ВУЛ.ШЕВЧЕНКА

ФОТО УМОВНЕ/ВУЛ.ШЕВЧЕНКА

На вулиці Шевченка у Львові в межах реконструкції облашували нову велодоріжку, вулицею вже курсує громадський транспорт, зокрема трамваї, також мають облаштувати громадський простір. Проте проєкт, вважає президент Асоціації архітектури Франції Мартен Дюплантіер, можна було б втілити краще. Наприклад, зробити доріжки з травою між трамвайними коліями. 

«Хочу сказати, що я там не був, тому завжди легко критикувати. Добре те, що з'явилася нова велодоріжка, тож це хороший момент. Є громадський транспорт – це теж хороший момент. Можливо, він міг би їздити доріжкою, посадженою травою, – це спосіб освіжити місто і боротися зі зміною клімату, мати більше природного ґрунту і менше мінерального, тобто асфальту або каменю. Це змінило б якість громадського простору: дало свіже повітря очам, шкірі, повітря стало б набагато кращим», – прокоментував архітектор.

Читайте також: Чи варто відкривати Полтву і для чого біля забудов потрібні відкриті ставки

Він зазначив, що, проєкт можна було б втілити краще, проте це, можливо, означало б уже іншу схему громадського транспорту. Тому важко судити тільки за цим проєктом.  

Крім того, Мартен вкотре підкреслив, що, чим більше дерев посадять та збережуть у Львові, тим краще.

Детальніше розмову з французьким архітектором про те, як розвивати українські міста під час та після війни, чому важливо зосередитися на локальній ідентичності; що робити зі спадком радянського союзу; якою буде ключова роль Львова у відбудові країни та як розвивати місто; чому важливо зосередитися на довгострокових та екологічних рішеннях і позбутися тимчасових – читайте за посиланням.

Читайте також: Реконструкція Шевченка. Чи навчиться місто на власних помилках?

Нагадаємо, за період реконструкції вулиці Шевченка у Львові зрізали 104 дерева. Такі дії погано впливають на клімат та якість життя в місті. Мартін Дюплантіер дав пораду, як вирішити цю проблему, а також пояснив Тvoemisto.tv, чому вирубка дерев може зробити Львів непридатним для життя.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!