Як поводитись із людьми, що втратили кінцівки. Поради МОЗ

2504 0
Є певні правила для спілкування з людьми з інвалідністю.

Українському суспільству потрібно звикати до того, що щодня на вулицях збільшується кількість людей, які втратили кінцівки. У Мінздоровʼя дали кілька порад, як поводитись із ними, щоб не травмувати психологічно.

«Нашому суспільству потрібно прийняти цю нову реальність і навчитися правильно комунікувати з цими людьми, щоб зробити їхню адаптацію якомога легкою. Допомогти, а не нашкодити. Є певні правила для спілкування з людьми з інвалідністю, які зовсім неочевидні», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: «Продасте одну шкарпетку?» Як у Львові лікують і протезують суперлюдей

Поради від МОЗ

  • Не допомагайте, якщо вас про це не просили. Завжди спочатку питайте, чи потрібна людині допомога, і ніколи не торкайтесь людини з інвалідністю чи їхніх допоміжних засобів пересування без їхнього дозволу. Це не просто неввічливо, такими діями ви можете порушити баланс та нашкодити людині. Якщо ваша допомога доречна, вам про це скажуть.
  • Не питайте про травму. Часто людям важко згадувати про поранення чи травмування. Якщо вам важливо дізнатися про це, спочатку запитайте, чи комфортно їм розмовляти про цей досвід.
  • Не ігноруйте. Зустрівши людину з інвалідністю, ми часто почуваємося розгубленими. Не знаємо, що казати, як реагувати, і тому обходимо стороною чи уникаємо спілкування з ними. Люди з інвалідністю є такими ж громадянами як і кожен із нас, багато з них поклали своє здоров’я, захищаючи наше життя. Вони заслуговують на нашу увагу та повагу. Не витріщайтеся.
  • Якщо ви зустріли людину без кінцівки або з протезом – не розглядайте їхню травму. Людині буде це неприємно, вона почуватиметься ніяково та некомфортно.
  • Поговоріть із дітьми про людей з інвалідністю. Дуже важливо розмовляти не в присутності людини, якої це стосується. Тому краще говорити заздалегідь, до того як діти виявлять цікавість.
  • У розмові використовуйте правильний термін «людина з інвалідністю» і пояснюйте дитині доступними для її віку словами вищенаведені правила.
  • І найголовніше – навчіть дитину бачити в людині насамперед особистість, а в інвалідності просто одну з ознак.

Нагадаємо, більше десяти захисників України піднялись на найвищу вершину Національного природного парку «Сколівські Бескиди» – гору Парашку, висота якої становить 1 268 метрів. Серед них – військові з ампутованими кінцівками.

Дзяма Тетяна

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!