Як Рада пропонує бронювати від мобілізації військовозобов'язаних. Пояснення

1768 0
Наразі від мобілізації заброньовано близько 540 тис. осіб,
Фото: Getty images

Фото: Getty images

Комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку представив бізнес-спільноті модель бронювання робітників від мобілізації. Про це повідомляє Європейська Бізнес Асоціація за підсумками зустрічі з головою комітету Дмитром Наталухою, автором моделі економічного бронювання.

«Розробка концепції моделі економічного бронювання відбувається паралельно з роботою над основним законопроєктом про мобілізацію. Задача комітету — дослідити фінансовий і економічний вплив мобілізації та створити можливість економічного бронювання співробітників на додачу до механізмів, що пропонуються постановою Кабміну № 76 та постановою № 45», – зазначили в Асоціації.

Читайте також: Мобілізація в Україні. Уряд хоче змінити систему бронювання

Наразі від мобілізації заброньовано близько 540 тис. осіб, найбільше  – в енергетиці, агропромисловому секторі, промисловості, виробництві та транспорті. Водночас найбільше мобілізаційне навантаження несе саме білий бізнес, який працевлаштовує людей офіційно. Наразі близько 2,7 млн чоловіків у віці 25−60 років офіційно працевлаштовані, а 600 тис.  – активні ФОПи. Водночас близько 1 млн чоловіків, ймовірно, знаходяться у тіньовому секторі, оскільки інформація про їхнє працевлаштування у держави відсутня.

Щоб перенести мобілізаційне навантаження на тіньову частку економіки, у Комітеті пропонують модель економічного бронювання співробітників, яка б дала додаткову можливість забронювати потрібних працівників білому бізнесу.

Згідно з цією моделлю, бізнес зможе забронювати до 50% від військовозобов'язаних співробітників.

Умова бронювання: відсутність податкових боргів та сплата військового збору на кожного працівника по формулі: 1,5% від зарплати + фіксована ставка у розмірі 20 тисяч грн/місяць. Стратегічні підприємства залишаються під дією постанови № 76».

Читайте також: Що зміниться з мобілізацією в Україні 

У бізнес-спільноті пояснили, як відбуватиметься таке бронювання:

Крок 1. Сплата збору

Підприємство вносить відомості про працівників на електронному порталі, надає квитанцію про сплату збору, у випадку ФОП – довідку про рух коштів.

Крок 2. Верифікація

Податкові органи в онлайн режимі підтверджують відсутність заборгованості, відбувається онлайн-перевірка особи заброньованого. Людина отримує жовтий QR код, що підтверджує процедуру бронювання. Протягом 60 днів необхідно оновити власні дані в ЦНАП для валідації бронювання.

Крок 3. Оновлення даних

Заброньована особа відвідує ЦНАП, де оновлює дані та валідує бронювання. Кожен заброньований отримує зелений QR код, що підтверджуватиме його бронювання.

«Модель поширюється на всіх найманих працівників та ФОП, втім не поширюватиметься на дефіцитні ВОС. За цією моделлю, компанія може самостійно обрати, яких працівників забронювати. Водночас економічна бронь не дає дозвіл на виїзд. Для ФОП діє додаткова вимога – подання довідки про наявність обороту на суму, не менше вартості трьох місяців бронювання для підтвердження реальної активності», – додали у Асоціації.

Нагадаємо, Львівська обласна військова адміністрація на початку березня затвердила нові критерії визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими та мають важливе значення для задоволення потреб територіальних громад. Які підприємства можуть бронювати працівників на Львівщині читайте тут.

Додамо, що у Львівській військовій обласній адміністрації заброньовано 50% працівників. Загальну кількість заброньованих осіб, або ж підприємств, які забронювали працівників, не розголошують.

Зазначимо, що у Львівській міській раді відмовились надати відповідь на запит Tvoemisto.tv щодо кількості заброньованих працівників.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!