Як у Львові працює вуличне освітлення? Деталі

6503 0
28 тисяч світильників освітлюють вулиці Львова в темну пору доби. Але й вони не завжди справляються з освітленням. Так сталося і минулого тижня, коли через грозу на місто насунулися сутінки, однак вуличне освітлення ще не працювало. Tvoemisto.tv вирішило з’ясувати, як працює вуличне освітлення, та хто відповідає за ввімкнення та вимкнення ліхтарів у місті.
Фото: unian.ua, plus.lviv.ua. dw.com, tvoemisto.tv

Фото: unian.ua, plus.lviv.ua. dw.com, tvoemisto.tv

Як розповів директор ЛКП «Львівсвітло» Олександр Лазуткін, чиє підприємство й відповідає за вуличне освітлення у місті, існує так званий добовий графік увімкнення та вимкнення мереж зовнішнього освітлення. Його затверджують по всій Україні для різних міст, і дотримуються з року в рік, враховуючи пори року. Саме згідно цього графіку, комп’ютеризована система вмикає та вимикає вуличне освітлення.

«У нас є близько 300 «шаф», вони диспетчерезовані. Графік занесено в програму, і програма вмикає-вимикає освітлення автоматично. Як правило, людського фактору тут мінімум», – розповів Олександр Лазуткін.

За його словами цей графік погоджували в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Однак прес-служба Міністерства в коментарі Tvoemisto.tv заявила, що в них такого графіку немає. Зате такий графік виявився в аварійній службі «Львівсвітло», яка знаходиться на вул. Лінкольна, 8. Там, за словами диспетчера, графік знаходиться на видному місці, і якщо є бажаючі, то вони можуть з ним ознайомитися. Для прикладу, сьогодні, 28 вересня, вуличне освітлення у Львові має бути увімкнене о 19:37 год. Там заявили про те, що цей графік було розроблено ще за радянських часів.

Але й автоматична система не завжди є гарантом того, що саме у вказаний час освітлення буде увімкнено. Так, за словами начальника аварійної служби «Львівсвітло» Людмили Романів, нещодавно стався збій через відсутність інтернету, тому освітлення було увімкнено пізніше вказаного часу. Така затримка може скласти до 15-20 хв. Щодо інших причин, чому на вулиці немає освітлення, Олександр Лазуткін розповів, що часом можуть траплятися і аварійні ситуації. В такому випадку слід телефонувати у цілодобову диспетчерську службу за номером: (032) 255-46-37. Однак навіть це не буде гарантією того, що вуличний ліхтар у той же вечір освітить вулицю. В темну пору доби ремонтники можуть і не знайти неполадку в мережі. Тому таку роботу буде зроблено лише наступного дня.

Коли виникають форс-мажорні ситуації, як це було з грозою минулого тижня, увімкнути освітлення швидше, ніж звично, є значно довшим і важчим процесом, ще й вимагає людського ресурсу, – вказали у «Львівсвітло». Окрім того, згідно визначеного графіку, розраховується оплата за електроенергію.

«Ми не можемо на свій вибір вмикати-вимикати світло. Є Міністерством затверджена для міст програма, і ми повинні її дотримуватися», – зазначив Олександр Лазуткін.

Спілкувався Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!