Як виглядатиме скульптура українським бійцям Листопадового Чину. Візуалізація

3103 0
Посеред громадського простору розмістять скульптуру Лева, який символізує молоду Україну.
фото лмр

фото лмр

22 червня конкурсна комісія обрала переможця конкурсу мистецько-архітектурного проекту на скульптуру українських бійців Листопадового Чину, повідомляє прес-служба ЛМР.

«На площі пропонується встановити скульптурну композицію Лева, що пробуджується. Фігуру лева запозичено з герба ЗУНР. Фактично це пластичне трактування графічного зображення герба», – повідомили у авторському колективі.

Головний архітектор Львова Юрій Чаплінський у коментарі для Tvoemisto.tv повідомив, що автор скульптури-переможця –  український скульптор, автор монументальних робіт у різних містах України Володимир Цісарик. Його останні роботи – пам'ятник Небесній сотні у Миколаєві, Володимиру Винниченку у Кропивницькому, погруддя Ксавера Моцарта для Львівської національної музичної академії ім. М Лисенка, пам'ятник Пабло Пікассо у Львові та інші. 

Читайте також: У Львові з'явиться пам'ятник Січовим Стрільцям

За задумом авторів проекту – лев, що прокидається, є алегорією на молоду країну, яка зародилася на уламках Австро-Угорської імперії. Елементами композиції є виноградна лоза з гроном винограду, як символ того, що з краплі крові українських бійців Листопадового Чину та УГА, пролитої в боях за ЗУНР зародилася пізніше вільна Українська держава.

Фігуру лева пропонують зробити з бронзи світлого кольору, а виноградну лозу — з полірованої бронзи. Камені — дикі блоки світло сірого граніту. Висота лева — три метри, загальна висота скульптурної композиції від мощення — 4,5 м.

Читайте також: У Львові з'явилася бронзова міні-копія пам'ятника Шевченку

Зазначимо, що пам’ятну скульптуру та громадський простір довкола неї хочуть облаштувати на розі вулиць Бенедиктовича та Городоцької.

За задумом проектантів, влаштування громадського простору — це символічне відображення структури міста (вулиці, площі, квартали і тупикові двори), адже саме в місті відбувалися перші важливі і складні бої захисників ЗУНР (битва за Львів), а лінія фронту довго проходила через міські площі, вулиці і будівлі. Скульптура Лева розташують посередині ділянки.

Під вуличними меблями по контуру та в мощенні буде облаштоване освітлення. Також підсвітять фасад казарми, дерева та саму скульптуру. Газони будуть обгороджені стійкою до атмосферної корозії сталлю. Матеріал мощення — гранітна плитка та базальтова бруківка.

Читайте також: Як зміниться площа святого Теодора у Львові. Візуалізація

В журі конкурсу входили начальник управління архітектури і урбаністики міської ради Юліан Чаплінський, начальник управління історичного середовища міської ради Лілія Онищенко-Швець, депутат міської ради Тарас Чолій, ректор Академії мистецтв Василь Одрехівський, доцент Академії мистецтв Михайло Косів, директор Музею ідей Олександр Дзиндра, заслужений архітектор України і доцент Академії мистецтв Олександр Ярема.

Довідка

Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР) — важливий етап української державницької традиції ХХ століття. Ще з початку 1920-х років громадськість Галичини традиційно відзначає це свято щороку 1 листопада як День Листопадового Чину.

В історичній пам’яті українського народу ЗУНР займає особливе місце, адже державотворення ЗУНР було органічною частиною української революції 1917−1921 років, кульмінаційним моментом якої стало проголошення Злуки УНР і ЗУНР у єдину українську соборну державу 22 січня 1919 року на Софійському майдані у Києві.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!