Якою буде профільна школа на практиці. В Україні готують положення

2625 0
Старшокласників хочуть відокремити від інших учнів, а школи – переоснастити.
ілюстративне фото: Unsplash

ілюстративне фото: Unsplash

Минулого тижня Верховна Рада ухвалила закон про повну середню освіту. Зокрема у ньому ідеться і про профільну школу для 10-11 класів. Народна депутатка зі Львова Наталія Піпа каже, що в тіло закону не включили багато речей про це, тож будуть підзаконні акти МОН, що регулюватимуть ситуацію.

Читайте також: Хто та як складатиме обов'язкове ЗНО з математики у 2021 році. Роз'яснення

Керівниця управління освіти ЛМР Зоряна Довганик у коментарі Tvoemisto.tv розповіла, що в Україні якраз напрацьовують положення про профільну старшу школу.

«Наразі нам дали почитати лише проєкт для обговорення, самого обговорення ще не було. У Києві впроваджуватимуть пілотний проєкт, у нас наразі про це не йдеться», – каже Зоряна Довганик.

Вона пояснює, що в межах реформи середньої освіти за кілька років в Україні старша школа мала би бути поділена на академічну та професійну. Академічна – це на кшталт фізмат-ліцею у Львові, з відповідною базою та викладацьким складом, гуртожитками тощо. У такі школи мали би іти на конкурсній основі діти, які планують надалі вступати у виш та займатись наукою.

Читайте також: Не мордувати дітей. Як в Україні змінять навчання у середній школі

Професійні школи, каже Зоряна Довганик, мали би створювати одну-дві на район, сюди би переводили учнів шкіл І-ІІІ ступенів, що мали би реорганізувати у школи І-ІІ ступеню. Тут школярі могли би вивчати потрібні їм предмети та визначатись із подальшою освітою.

«Ця школа повинна мати абсолютно все, і там би були тільки 10-11 класи, без початкової і середньої школи. Але наразі є тільки проєкт для обговорення, важко сказати щось конкретне», – говорить Зоряна Довганик.

Читайте також: В Україні набули чинності нові правила вступу до вишів. Що зміниться

Додамо, що у перехідних положеннях до закону про повну середню освіту зазначається, що норми про утворення окремих юридичних осіб різних типів закладів набувають чинності 1 вересня 2024 року. Як пише на своїй фейсбук-сторінці Наталія Піпа, точково, в окремих містах та ОТГ, ці норми можуть почати впроваджувати із 2021 року.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!