Яка ситуація із забрудненням річок на Львівщині і чи когось притягнули до відповідальності

2289 0
На Львівщині за 10 років нікого не покарали за забруднення річок.
Петро Дідула

Петро Дідула

За останні 10 років у Львівській області розпочали дев’ять кримінальних проваджень про порушення правил охорони вод. Проте за цей час жоден обвинувальний акт так і не скерували до суду. Про це Tvoemisto.tv повідомили у Львівській обласній прокуратурі у відповідь на інформаційний запит.

Читайте також: Полтва, можливо, найбрудніша в Україні. Що у нас з річками та чому це важливо для вступу в ЄС

Санкція за порушення цієї статті передбачає штраф від 1700 до 3400 грн, позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до п’яти років, або обмеженням волі на той самий строк. Утім прокурори за цей час не повідомляли підозри особам у кримінальних провадженнях вказаної категорії, тож, відповідно, обвинувальні акти для розгляду по суті до суду не скеровували, повідомили у прокуратурі.

Як пояснює в коментарі Тvoemisto.tv експерт з водних питань, ексзаступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Михайло Хорєв, основна проблема України – забруднені стічні води через зношену інфраструктуру очисних споруд. Через неналежний стан очисних споруд Львова страждає весь басейн річки.

«70% проблем України – це забруднені стічні води через неякісні очисні споруди. Причому промислові підприємства переважно дотискає Держекоінспекція. Інші 30% – це забрудення від потрапляння пестицидів і агрохімікатів, а також надмірна зарегульованість річок греблями та іншими гідроспорудами», – розповідає він.

Читайте також: Що має виконати Україна, щоб увійти до Євросоюзу

Причина забруднення річок, за його словами, – низькі штрафи, недопуск до забруднювальних об’єктів і корумпованість інспекторів, вважає ексзамміністра. Штраф за недопуск екологічних інспекторів становить 810 грн, і це можливість уникнути покарання за забруднення як таке.

«За екологічне забруднення в нас не найбільші штрафи та покарання. Також зараз законодавчо можна не допустити Державну екологічну інспекцію і сплатити за це штраф 810 гривень, тобто, в принципі, можна нікого не пускати і робити все, що заманеться. Також є інша причина – не настає покарання. Це пов’язане з певною корумпованістю. Простіше дати хабаря, аніж заплатити за збиток. Модернізація теж коштує мільйони, і ніхто не хоче виділяти грошей», – пояснює Михайло Хорєв.

За словами заступника директора Інституту екології Карпат Національної академії наук України Тараса Микітчака, поблизу водозабору для Львова з річки Стрий вода чиста, проте відразу після Славського якість води дуже знижується, оскільки там багато туристично-розважальних комплексів. Хоча у деяких річках за період останніх вимірів якість води покращилася. Йдеться, зокрема, про Дністер, каже експерт.

Читайте також: Озера твого міста. Де у Львові можна побачити набережну і відпочити

Кандидатка географічних наук, доцентка Львівського національного університету імені Івана Франка Ольга Пилипович також каже, що у водоймах, що одразу після Стрия та Славського, купатися не варто, оскільки в цих містах очисні споруди у вкрай незадовільному стані. Вона також наголошує, що Полтва, можливо, – найбільш забруднена річка в Україні.

До 2025 року Україна повинна розробити конкретні плани управління річковими басейнами. Якщо якісно працювати у цій сфері, то вже за 10 років Львівщина й Україна загалом зможуть похвалитися чистими річками, кажуть експерти.

Зазначимо, що Україна здобула статус кандидата на вступ до Європейського Союзу, тож тепер з’явилося багато вимог щодо реформування українського законодавства в сфері екології. Tvoemisto.tv дізналося про те, який стан водойм на Львівщині, чи відповідають вони європейським нормам, наскільки вони безпечні для відпочинку та купання і чи змінилася якість води у них останнім часом. Детальніше читайте у матеріалі.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!