Який ліміт споживання електроенергії на Львівщині і що буде, якщо його не дотриматися

6812 0
У «Львівобленерго» пояснили, хто визначає ліміти споживання, яким він є для Львівської області та що буде, якщо ліміту не дотримуватися.
Умовне фото

Умовне фото

У п’ятницю, 13 січня, у Львові та області діятиме графік погодинних відключень, зважаючи на доведений ліміт споживання від НЕК «Укренерго». Як пояснюють у ПрАТ «Львівобленерго», ліміт споживання – це дозволений обсяг електричної потужності, який можна споживати на певній території протягом визначеного часу доби.

Ліміт формується та застосовується у випадку, коли споживання є більшим, ніж можливості виробляти та доставляти електроенергію. Сьогодні ця ситуація пов’язана з наслідками обстрілів росіянами електростанцій та підстанцій, що через пошкодження не можуть працювати у режимі, який був до війни.  

Читайте також: На Львівщині діятимуть погодинні відключення світла. Графіки

Хто визначає ліміти?

Ліміт для кожної області визначає НЕК «Укренерго», зважаючи на загальну ситуацію в енергосистемі України.

Який ліміт для Львівської області?

Ліміт на 13 січня для Львівщини покриває 60% від загального споживання – 574 мегавати (МВт), тоді як потреби споживачів Львова та області становлять орієнтовно 960 МВт. Також потрібно врахувати, що близько 220 МВт потужності споживання становить критична інфраструктура, яку не вимикають.

Що роблять енергетики, аби дотримуватись лімітів?

Для цього обленерго (зокрема «Львівобленерго») впроваджують графіки погодинних відключень.

На Львівщині споживачі у графіку поділені на три групи, кожна з яких почергово вимикається. Доба у графіку поділяється на такі зони: зелений колір – електроенергія подається, помаранчевий колір – відключення, білий колір – можливе відключення за необхідності.

Читайте також: Козицький розповів, чому графіки планових відключень світла не відповідають дійсності

Дізнатися графік та свою групу відключення можна на сайті loe.lviv.ua у розділі «Чому немає світла» або з допомогою чат-ботів «Львівобленерго» у Viber/Telegram

Що буде, якщо ліміту не дотримуватись?

Якщо у певній області споживання перевищить дозволений ліміт, НЕК «Укренерго» впроваджує аварійні відключення для збереження цілісності енергосистеми. У такому випадку багато споживачів залишаються без електроенергії на тривалий час без попередження.

Саме тому у  «Львівобленерго» закликають раціонально користуватися електроенергією, аби енергетики могли дотримуватись визначних лімітів та зменшувати обсяги і час вимкнень. Правила енергоощадності читайте тут.

Нагадаємо, що  «Львівобленерго» радить звіряти групу відключень, до якої належить будинок, із реальними вимкненнями електроенергії. Може бути помилка у самому списку від обленерго, тому його потрібно спершу перевірити на практиці. Повну версію матеріалу про те, як розібратися з графіками вимкнення електроенергії; чому її почали відключати на довший час; через що вмикають світло із запізненням та як споживачі можуть допомогти цього уникнути; чому в одній половині будинку є світло, а в другій нема, можна переглянути за посиланням.

Ольга Коваль

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!