Який порядок звільнення військовослужбовців, визнаних непридатними до військової служби за станом здоров’я

4826 0
Деталі про звільнення військових, які непридатні за станом здоров'я, від служби.
Фото: 24 Канал

Фото: 24 Канал

Військовослужбовці, евакуйовані внаслідок поранень або через хворобу до закладів охорони здоров’я (у тому числі  цивільних) та які перебувають на лікуванні за межами військової частини, за поданням командирів звільняються з посад та зараховуються в розпорядження посадових осіб. 

Джерело: Львівський обласний ТЦК та СП

Після одужання військовослужбовців із закладу охорони здоров’я направляють:

  • придатні за станом здоров’я (у воєнний час) за висновком військово-лікарської комісії (ВЛК) – до військових частин за місцем проходження служби, до  резервних або навчальних військових частин за місцем дислокації, відповідно до клопотань командирів військових частин, у списках особового складу яких вони перебувають;
  • непридатні за станом здоров’я (у воєнний час) за висновком ВЛК  безпосередньо до попереднього місця служби, або, відповідно до клопотань командирів, у списках особового складу яких вони перебувають, – до визначеного в наказі про звільнення з військової служби районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік.

 

Читайте також: Чи будуть санкції проти чоловіків, що виїхали за кордон в час війни. Пояснення

Стосовно військовослужбовців, визнаних ВЛК непридатними за станом здоров’я за наслідками захворювань, поранень, травм, контузій, каліцтв, одержаних під час виконання обов’язків, які виявили бажання проходити військову службу й надалі, може бути прийняте рішення про залишення на військовій службі за контрактом. Звільнення військовослужбовців, визнаних за станом здоров’я непридатними до військової служби, здійснюється наказами посадових осіб.

Якщо ж військовослужбовець з певних причин не може прибути до військових частин або попередніх місць служби для підготовки документів на звільнення та здавання посад, відповідно до висновку ВЛК про визнання військового непридатним за станом здоров’я до військової служби (у тому числі з повторним медичним обстеженням через шість або дванадцять місяців), звільнення військовослужбовців та виключення їх із списків особового складу здійснюється:

  • службами персоналу вч, у списках особового складу яких утримуються військовослужбовці; 
  • службами персоналу вищих штабів (органів військового управління;
  • кадровими центрами за підпорядкованістю. 

 

Умовами, що унеможливлюють прибуття військового до військових частин або попередніх місць служби можуть бути стан здоров’я, розташування військової частини в районі ведення бойових дій, окупації, тилу ворога тощо.

Водночас по одному примірнику витягів з наказів про звільнення направляється до військових закладів охорони здоров’я, де військові лікуються. 

Військові заклади охорони здоров’я зобов’язані організувати своєчасну відправку висновків (постанов) ВЛК  на військовослужбовців до служб, які звільняють персонал.  І, крім того,  повідомляти вказані служби про дати виписки з закладів охорони здоров’я з метою виключення військовослужбовців із списків особового складу військових частин та своєчасних розрахунків, зняття з усіх видів забезпечення.

У разі визнання військовослужбовців рішенням ВЛК непридатними до військової служби з виключенням з обліку або непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час вони подаються на звільнення з військової служби до виписки із закладу охорони здоров’я.

Читайте також: Хто з чоловіків може виїхати за кордон з 1 серпня під час воєнного стану

Не пізніше наступного дня після виключення військовослужбовців із списків особового складу військових частин служби персоналу направляють усі документи персонального обліку та приписи військовослужбовців до вказаних в наказі про звільнення районних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік.

Нагадаємо, в Україні продовжили загальну мобілізацію та воєнний стан в країні до 15 листопада. Однак є певний перелік чоловіків, які мають право на виїзд за кордон з 1 серпня під час повномасштабної війни. Деталі тут.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!