Євросоюз зняв частину санкцій з Януковича і Пшонки

986 0
Санкції частково зняли з Януковича, Пшонки та їхніх синів.

Рада Євросоюзу ухвалила рішення зняти частину санкцій проти президента-втікача Віктора Януковича і його сина Олександра, а також з ексгенпрокурора Віктора Пшонки та його сина Артема. Йдеться про обмеження, запроваджені у 2014 році за виведення держкоштів та зловживання службовим становищем. Про це повідомляється на сайті ЄС.

Читайте також: ФСБ підготувала два маріонеткові уряди на випадок захоплення Києва, – Washington Post

«На підставі розгляду Ради записи про чотирьох осіб, щодо яких термін застосування обмежувальних заходів закінчився 6 вересня 2022 року, а також відомості про їх права на захист і їх право на ефективний судовий захист, повинні бути виключені з додатка I (санкційний список - ред.) до Регламенту (ЄС) № 208/2014», – йдеться в повідомленні.

Санкції стосуються доступу згаданих осіб згаданих осіб до їхніх активів у Європі. Так, у березні 2014 року Євросоюз запровадив заходи щодо Януковича, Пшонки та їхніх синів як «осіб, яких притягнено до кримінальної відповідальності в Україні під час розслідування злочинів у зв’язку з розкраданням державних коштів і їхнім незаконним виведенням за межі країни».

Рішення ЄС грунтується, що дія санкцій минула 6 вересня, і офіційний Брюссель вирішив не продовжувати накладені санкції.

Читайте також: Колишня резиденція Януковича «Межигір’я» отримає статус парку-пам'ятки

Нагадаємо, що у 2021 році Генеральний суд ЄС анулював санкції проти Януковича і його сина Олександра. Тоді рішення стосувалося тих обмежень, які вже втратили свою силу, оскільки Брюссель щорічно продовжує санкції.

У серпні 2022 року ЄС ввів нові санкції проти експрезидента України за підрив територіальної цілісності.

Додамо, що в Україні Янукович продовжує фігурувати в кримінальних справах. Нещодавно суд дозволив заочне слідство щодо нього через Харківські угоди. До цього за державну зраду його засудили до 9 років в’язниці.

Юлія Осим

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста– дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!