Летальні випадки зросли удвічі. Скільки пацієнтів потрапляють з інфарктами до львівської лікарні

3487 0
Зараз збільшилась кількість осіб у молодому віці, які потрапляють до лікарні з інфарктами.
Умовне фото

Умовне фото

У Львові до лікарні Святого Пантелеймона у кардіологічне відділення щомісяця госпіталізовують близько 60 осіб з інфарктами. За останні два місяці фіксують збільшення летальних випадків серед пацієнтів – близько 20%. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії медзакладу Василь Процько.

«До нашого відділення побільшало госпіталізації хворих. Орієнтовно щомісяця потрапляють 50-60 осіб з інфарктами. Це у кілька разів більше, ніж було до початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. За останні два місяці хворі поступають у дуже важкому стані, зокрема з ускладненими та запізнілими інфарктами – тобто, люди звертаються запізно за допомогою, що суттєво збільшило летальність випадків», – сказав лікар.

Читайте також: Як львів'янам запобігти інфаркту. Поради лікаря

Він зазначив, що чим пізніше пацієнт із інфарктом потрапляє до лікарні – тим менше шансів зберегти життя. 

«Ті пацієнти, які виживають, виходять від нас з тяжкою серцевою недостатністю – інвалідизація, пожиттєве лікування. Якщо це людина у молодому віці, то вона стає кандидатом на трансплантацію серця. Зокрема, 32-річний переселенець з Донецької області лише на шосту добу від початку інфаркту звернувся до нашої лікарні.Зараз у нього тяжка серцева недостатність, і він є кандидатом на трансплантацію серця», – додав він.

Кардіог зауважив, що зараз збільшилась кількість осіб у молодому віці, які потрапляють до лікарні з інфарктами. Якщо раніше, це були пацієнти у віці від 45 років, то зараз від 30. Найчастіше з інфарктами госпіталізовуть чоловіків, які зловживають курінням, зокрема електронними сигаретами та алкоголем. Крім того, збільшилась кількість летальних випадків з 10% до 20%. 

Читайте також: «Я вже долікувався…» До чого призводить безконтрольне вживання антибіотиків

Лікар рекомендує проходити медичні огляди раз у півроку, для того щоб провести скринінг ризику ішемічної хвороби серця та серцево-судинних захворювань. 

Основні симптоми інфаркту

Основна ознака інфаркту – біль у грудях. Але разом з цим, не кожний біль в грудях є його ознакою, а в деяких випадках він не проявляється одразу з нападом. Зокрема, біль, дискомфорт за грудиною або в ділянці серця мають раптовий початок і не пов’язані з диханням або зміною положення тіла. Він може віддавати в ліву половину грудної клітки, ліву лопатку або руку. Іноді больові відчуття поширюються на шию, зуби, щелепи. У деяких пацієнтів біль може нагадувати симптоми гострого живота (починається в епігастрії та супроводжується нудотою).

Нерівномірне серцебиття. Частий і нерівномірний пульс або навпаки дуже рідкий.

Задишка. Відчуття нестачі повітря – хворий починає відчувати брак повітря, дихання може ставати переривчастим. Інколи це має форму «нападу» позіхання – в такий спосіб легені намагаються отримати більше повітря.

Слабкість. Людині раптово бракує сил на прості фізичні дії. Слабкість може поєднуватися з відчуттям тривоги, раптового ознобу.

Нудота. Загальний стан супроводжується нудотою і запамороченням.

Біль триває довше 20 хвилин, має характер постійної інтенсивності.

Перша допомога при інфаркті

При появі симптомів інфаркту важливо відразу викликати швидку допомогу. Від моменту початку лікування може залежати ступінь пошкодження міокарда, ймовірність ускладнень та саме життя людини.

До прибуття швидкої, якщо сталася зупинка серця, потрібно проводити зовнішній масаж серця. Якщо пацієнт у свідомості, рекомендують:

  • сісти або лягти, піднявши верхню частину тіла;

  • прийняти таблетку аспірину та нітрогліцерину, якщо тиск підвищений та немає протипоказань;

  • звільнити грудну клітку, щоб ніщо не стискало та не заважало диханню;

  • відрити вікна для провітрювання приміщення.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі




Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!