На правах реклами

Здоров’я очей. Як зберегти зір дитини в епоху гаджетів

7590 0
Рання діагностика проблем із зором дозволяє попередити їх розвиток та зберегти здорову функцію очей дитини. Тому так важливо регулярно відвідувати дитячого офтальмолога та піклуватися про здоров’я очей змалку. Як саме це робити, ми розпитали лікарів дитячої поліклініки «Веселка».

Зорова система у дітей дозріває поступово й спочатку відрізняється від зору дорослої людини. Діти народжуються далекозорими, тобто їм краще видно те, що знаходиться далі, а те, що поруч, розрізняти складніше. Саме тому в перші тижні свого життя малюк може не розпізнавати обличчя та не реагувати на пропоновані іграшки – це нормальне явище, якого не слід боятися. Згодом зір нормалізується, орієнтовно з 3-4 місяців малюк більш чітко бачити предмети зблизька на відстані 25-40 см.

Але як батькам бути впевненими, що зір у дитини в нормі? У яких випадках варто бити тривогу: «Потрібен дитячий офтальмолог»? Давайте розбиратися.

Як розпізнати поганий зір у дитини

Зазвичай, ще у пологовому будинку, коли неонатолог оцінює загальний стан новонародженої дитини, у тому числі дивиться, як сформовані та розташовані очі немовляти. Більш детальний огляд органів зору проводить дитячий окуліст. якого варто відвідати у перший місяць після народження дитини. Це дуже важливо, адже самостійно батьки не в змозі виявити проблеми із зором у такому ранньому віці. Між тим, як наголошує лікар-педіатр дитячої поліклініки Веселка – Оксана Головчак,

рання діагностика дозволяє вчасно зреагувати і зберегти зір у дитину. 

«Існують дуже небезпечні дитячі хвороби очей, у тому числі онкологічні, які невидимі на ранніх етапах, але офтальмолог може діагностувати їх під час звичайного профілактичного огляду, – пояснює Оксана Головчак, – І це вкрай важливо, адже, коли вже з’являються перші видимі симптоми, наприклад, помітна пухлина на оці при діагнозі ретинобластома, тоді процес лікування буде набагато складнішим і довшим. Тому не варто нехтувати візитами до дитячого офтальмолога, особливо у перші роки життя дитини».

Коли дитина трошки підросте, батькам слід звертати увагу на те, як малюк тримає іграшки, розглядає малюнки, грається – певні зміни можуть сигналізувати про погіршення зору. Зверніться до дитячого окуліста, якщо дитина почала нижче схилятися над книгою або підносить її до самого обличчя, ближче підходить до телевізора чи перестає цікавитися дрібними деталями в іграшках. 

«Маячком» зниженого зору може бути також примружування очей, щоб краще щось розгледіти. Крім того, діти можуть плутати схожі літери «ш» і «м», «б» і «в», «н» і «к» – це рання ознака астигматизму. На це батькам теж треба звертати увагу. 

Як правило, щорічний плановий огляд допомагає виявити проблеми із зором ще до появи симптомів. А якщо батьки вже помічають зазначені вище прояви, слід якомога швидше записатися до лікаря на обстеження, щоб вчасно розпочати лікування та зберегти зір. 

Як часто слід відвідувати дитячого офтальмолога

Лікарі радять пройти 4 профілактичні огляди в офтальмолога протягом першого року життя дитини. Якщо не виявлені очні захворювання і не призначений особливий графік спостереження, подальші планові огляди можна робити раз на рік.

При цьому профілактичні огляди треба робити вчасно, звертає увагу батьків ‌Лілія Яремчук, офтальмолог дитячої поліклініки «Веселка», адже, якщо діагностувати порушення зору на кшталт амбліопії (інакше кажучи, «ліниве око»), коли дитина вже йде до школи, її важко лікувати медикаментами або вправами для очей. І це може призвести до того, що дитина не зможе мати 100% зір. 

Особливо ретельно обстежують недоношених дітей або з масою тіла до 2500 г. У них важливо відстежувати прояви такого захворювання, як ретинопатія недоношених (патологія сітчастої оболонки ока), яке за відсутності своєчасної допомоги загрожує повною втратою зору.

Профілактичний огляд у дитячого офтальмолога: що, як і коли

Спеціаліст вивчає передній відрізок ока й очне дно для виключення вродженої патології. Також, офтальмолог перевіряє реакцію зіниць на світло, чи немає асиметрії відкривання очей, неприродного кліпання, сіпання повік та інших відхилень.

У місячному віці може траплятися злипання повік після сну, утворення гнійних кірок під віями, що може бути пов’язано з непрохідністю слізного каналу й запаленням слізного мішка. Тому у цей час варто відвідати дитячого офтальмолога. На цей час немовля вже починає розрізняти яскраві та великі предмети, зупиняти погляд на тому, що його зацікавило, тож лікар оцінює зір малюка за реакціями слідкування та фіксації за допомогою іграшки.

Наступний візит до офтальмолога за планом відбувається у 6-місячному віці. Тоді малюку за допомогою спеціальних крапель розширюють зіниці для визначення рефракції (оптична здатність ока). Цей спосіб дозволяє виявляти короткозорість, далекозорість та астигматизм у маленьких дітей. Також, у цьому віці, вже можна точно встановити косоокість. І це дуже важливо перевірити, бо як зауважує лікар-педіатр Оксана Головчак, несвоєчасне лікування цієї недуги призводить до зниження зорових функцій ока, яке частіше косить, спричиняє порушення розвитку бінокулярного, просторового й стереоскопічного зору.

Більш точно визначити рефракцію очей дитини можна у віці 10–12 місяців, тому четвертий огляд дитячого офтальмолога рекомендовано робити, коли дитині виповниться рік.

Правила безпеки з гаджетом 

Складно, та й не потрібно повністю обмежувати сучасну дитину у використанні гаджетів, проте слід визначити допустиму межу зорового навантаження на очі й дотримуватися лімітів. За міжнародними рекомендаціями, дитині до 2 років взагалі не слід давати смартфон. З 3 років їй можна дозволити дивитися мультфільми, але дозовано. Для 5–6-річних дітей краще не перевищувати ліміт у 30 хвилин на день.

Що стосується школярів, то через запровадження онлайн-навчання вони змушені більше часу проводити за екранами, тому заради збереження здоров’я очей на цей період краще обмежити ігри, перегляд розважального контенту та спілкування у соцмережах до 30–40 хвилин на день. 

Важливо звертати увагу й на відстань до екрана: чим ближче ми до нього, тим більше навантажуються м’язи ока. Тому телевізор менш шкідливий, ніж планшет чи смартфон, але лише за умови дотримання дистанції. Наприклад, на 45-дюймовий екран краще дивитися з відстані 3–3,5 м, а на монітор ноутбука або комп’ютера – 60 см.

Слідкуйте, щоб дитина перебувала в зручній позі, не сутулилась та не грала на планшеті лежачи. Важливо також, щоб приміщення було достатньо освітлене. Дуже шкідливо для очей дивитися в увімкнений монітор у темній кімнаті.

Крім того, важливо робити часті перерви: через кожні 20 хвилин перед екраном має бути 20 секунд перепочинку, під час якого треба порухатися й подивитися вдалечінь. Це допомагає м’язам ока розслабитися й трохи перепочити. 

Вправи для підтримки зору

Певні вправи допомагають підтримувати зорову функцію шляхом стимулювання м’язів очей та поліпшення кровообігу у цій ділянці обличчя. 

Кліпання очима (вправа 2) – гарна профілактика комп’ютерного синдрому, чи, іншими словами, хвороби «сухого» ока, коли пересихають кон’юнктива й рогівка ока через тривале використання гаджетів. 

«Маховик» (вправа 3) – діагональні та вертикальні рухи очима до крайніх положень праворуч і ліворуч, вгору і вниз. Ця вправа покращує кровопостачання ділянок навколо ока. Варіант вправи: рухи очима по колу за та проти стрілки годинника.

«Крапочка» (вправа 5). Намалюйте крапочку на вікні й спочатку сконцентруйте погляд на ній, а потім подивіться через скло повз неї якомога далі. Якщо зір знижений, можна дивитися в окулярах. Повторити кілька разів. Цю вправу корисно робити 15–20 разів протягом дня. 

«Долоньки» (вправа 6) Покладіть долоні на очі – дотик прохолодних або теплих рук поліпшує кровообіг, розслабляє й забирає втому зору після тривалого навантаження очей. 

Одних вправ, звичайно не достатньо. Важливими є також:

  • режим сну – щоб забезпечити достатній час для відпочинку очей;
  • збалансоване різноманітне харчування та вживання натуральних вітамінів, зокрема вітаміну А, що міститься у плодах помаранчево-жовтого кольору. Для кращого засвоєння рекомендовано вживати з додаванням кількох крапель оливкового чи іншого масла;
  • короткі, але регулярні перерви під час зорового навантаження для перепочинку та розслаблення органів зору;
  • своєчасні профілактичні огляди;
  • підтримка загального стану здоров’я та здоровий спосіб життя.

Усе це підтримує здоров’я очей та допомагає зберегти гарний зір у дитини.

Щоб попіклуватися про зір дитини та отримати додаткову інформацію щодо прийому у офтальмолога, звертайтесь на гарячу лінію дитячої поліклініки «Веселка»: ‌

  • +38‌ ‌(067)‌ ‌343‌ ‌29‌ ‌11‌
  • ‌+38‌ ‌(050)‌ ‌343‌ ‌29‌ ‌11.‌

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!