День у Львові: зустріч Зеленського, засідання Уряду і делегація на кордоні

1072 0
Президент України Володимир Зеленський 23 лютого із робочою поїздкою перебував у Львові – тут він зустрівся із прем’єр-міністеркою Данії Метте Фредеріксен. Також на Львівщині відбулося виїзне засідання Уряду, а увечері українська делегація прибула на кордон з Польщею, щоб зустрітися із польськими урядовцями. Tvoemisto.tv зібрало ключові події дня.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Вшанування Героїв на Личаківському кладовищі

Вранці 23 лютого президент України Володимир Зеленський із прем’єр-міністеркою Данії вшанували пам’ять загиблих захисників України на Личаківському кладовищі.

«У Львові на Марсовому полі Личаківського кладовища разом із Прем’єр-міністеркою Данії Метте Фредеріксен вшанували пам’ять загиблих захисників України», – повідомив Зеленський.

Фото зі сторінки Андрія Садового

Угода з Данією про гарантії безпеки

Після вшанування пам’яті захисників України відбулася зустріч президента із прем’єр-міністеркою Данії Метте Фредеріксен, під час якої країни підписали двосторонню угоду про гарантії безпеки на наступні 10 років – це гарантії, які вже працюють і будуть працювати до вступу України в НАТО.

Прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен / Фото: Твоє місто

Данія – перша держава за межами «Групи семи», з якою підписали таку безпекову угоду. Крім того, цьогоріч вона виділить Україні 1,8 млрд євро допомоги, а до 2028 року – 8,5 млрд євро.

«Модернізація та зміцнення арсеналів на основі досвіду сучасної війни. Це один із спільних пріоритетів», – наголосив президент.

Також в Данії розробили спеціальну «формулу миру» і планують провести перший глобальний саміт миру на рівні лідерів.

«Нам потрібна сильна об’єднана Європа і трансатлантичний альянс. Росії не вдасться зупинити Україну, союзники і партнери повинні діяти просто зараз. Ми будемо діяти стільки, скільки потрібно», – сказала прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен.

Пресконференція Володимира Зеленського і Метте Фредеріксен / Фото: Твоє місто

Про зустріч із Метте Фредеріксен написав також прем’єр-міністр України Денис Шмигаль:

«Обговорили з пані Фредеріксен імплементацію реформ, інтеграцію в ЄС та продовження підтримки. Маємо чудовий приклад допомоги Данії у відновленні Миколаєва. Цінуємо цю співпрацю. Запропонував Данії організувати конференцію для налагодження діалогу між нашими бізнесами. Певен, це принесе ще більше перспективних проєктів та ще більше користі обом державам»

Фото зі сторінки Дениса Шмигаля

Згодом Офіс президента опублікував текст угоди з Данією. Документ має 62 пункти, що входять до тематичних блоків за кожною зі сфер: у ньому детально прописаний блок щодо підтримки України у подальшій протидії російській збройній агресії, співробітництво у сфері ОПК, розвідки та безпеки, кібербезпеки, блок про європейську та євроатлантичну інтеграцію та інші.

Крім того, у ній закріпили підтримку розбудови морського флоту України, зусиль із розмінування, а також надання Данією високотехнологічної військової допомоги: безпілотників, засобів зв'язку, радарів.

Також в угоді традиційно зафіксували механізм консультацій протягом 24 годин за запитом будь-якої зі сторін у разі майбутнього збройного нападу росії.

Виїзне засідання Уряду

Окрім робочої поїздки президента, на Львівщині також відбулося виїзне засідання Уряду. Серед ключових питань – це ситуація з блокадою на кордоні.

«Готуємо чіткі кроки та конкретні пропозиції. З польською стороною плануємо провести прагматичний діалог, і готові до розумних компромісів. Одночасно продовжуємо розширювати нашу логістику в інших точках. Сьогодні Уряд прийме рішення про відкриття нового пункту пропуску на кордоні з Угорщиною. Це пункт пропуску «Велика Паладь – Надьгодош». Він буде працювати для пасажирських автомобілів, і це допоможе зменшити черги та прискорить перетин кордону для наших громадян», – сказав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Він заявив, що вже домовилися про розширену роботу ще одного пункт пропуску на кордоні з Угорщиною – «Лужанка – Берегшурань». Тепер ним зможуть виїжджати порожні фури без обмежень по вазі, а також рухатися пасажирські та вантажні автомобілі з максимальною вагою до 7,5 тонн.

Рустем Умєров і Олександр Сирський відвідали рекрутинговий центр у Львові

Міністр оборони України Рустем Умєров та головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський під час візиту до Львова оглянули рекрутинговий центр, який став пілотним проєктом Міноборони та Львівської мерії. 

За словами депутата Львівської обласної ради Павла Ткачука, Умєров і Сирський «високо оцінили» роботу центру та його персоналу, а також поговорили про механізми залучення громадян до лав Збройних сил. 

Фото: Павло Ткачук у Facebook

Що відомо про рекрутинговий центр і які вакансії є затребуваними читайте тут.

Протести поляків: зустріч українських і польських урядовців на кордоні не відбулася

Українська делегація на чолі з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем увечері 23 лютого прибула на кордон, де протестують польські фермери. Однак зустріч з урядовцями Польщі так і не відбулася

«Президент України запропонував керівництву Польщі майданчик, аби домовитися та знайти компроміс. Тут, на кордоні. Як рівні партнери та союзники. І Уряд України сьогодні тут. Але, на жаль, така зустріч з польськими урядовцями сьогодні не відбулась», – написав Денис Шмигаль.

21 лютого президент Зеленський доручив українському уряду до 24 лютого прибути на кордон. Він також закликав туди приїхати президента та прем'єр-міністра Польщі для зустрічі. Згодом у Варшаві заявили, що підтримують ідею зустрічі представників польського та українського урядів разом з представниками ЄС. Утім замість польсько-українського кордону пропонують зустрітися десь у Жешуві чи Варшаві. Відтак зустріч повинна відбутися 28 березня у Варшаві.

Ще під час пресконференції у Львові Зеленський заявляв, що сьогодні, 23 лютого, українська делегація поїде на кордон, проте говорив, що не відомо, чи буде хтось з боку Польщі.

Нагадаємо, що вранці 23 лютого у Польщі на залізничному пункті пропуску «Дорогуськ» невідомі пошкодили ріпак в трьох українських зерновозах. Цей вантаж прямував транзитом через Польщу до німецького Гамбурга.

Софія Шавранська

Фото: Твоє місто

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!