Журналісти знайшли підтвердження, що ЛОВА використовувала підпільний склад в Убинях

5511 0
Гуманітарний штаб у Львівському палаці мистецтв передав велику партію чоловічого, жіночого і дитячого зимового одягу на склад у селі Убині.
фото: бюро економічної безпеки україни

фото: бюро економічної безпеки україни

Підпільний склад з сотнями тонн гуманітарної допомоги в Убинях, власників якої досі не можуть встановити правоохоронці, використовував у тому числі і гуманітарний штаб у Львівському палаці мистецтв, роботу якого координувала Львівська ОВА. Журналісти NGL.media знайшли документальні підтвердження того, що одну партію допомоги напряму передали на склад в селі Убині весною 2022 року.

Подальша доля цієї гуманітарної допомоги залишилась невідомою, а керівництво Львівського палацу мистецтв і ЛОВА уникають відповідей про ймовірну причетність до цього складу.

У розслідування йдеться, що гуманітарний штаб допомоги біженцям розгорнули у Львівському палаці мистецтв і у перші ж дні російського вторгнення. Очолив гуманітарний штаб гендиректор палацу мистецтв Юрій Візняк. Зважаючи на обсяги гуманітарної допомоги, її треба було десь сортувати і зберігати, для чого використовували різні склади у Львові та передмістях. Один з таких – на околиці села Убині за 35 км від Львова – не фігурував у жодних документах чи публікаціях ЗМІ, тож коли весною 2023 року там знайшли сотні тонн необлікованої гуманітарки, виявилось, що власників чи відповідальних за ці товари нема. Розслідування наразі не дало жодних результатів – ні підозрюваних, ні висунутих звинувачень.

Читайте також: На Львівщині виявлені на підпільному складі товари визнали гуманітарною допомогою

Водночас журналісти NGL.media виявила документи, які свідчать, що 4 квітня 2022 року гуманітарний штаб у Львівському палаці мистецтв передав велику партію чоловічого, жіночого і дитячого зимового одягу на склад у селі Убині – мова йде про 15 палет одягу вагою 150-200 кг кожна. Отримувачем вантажу був вказаний Ярослав Максимович, офіційний орендар складів в Убинях, де у квітні цього року детективи БЕБ виявили більше тисячі піддонів гуманітарної допомоги.

Максимович підтвердив, що отримав на зберігання 15 палет зимового одягу з гуманітарного штабу, роботу якого координувала ЛОВА. Водій, який перевозив палети з одягом, 35-річний Володимир Лопатка також підтвердив, що весною 2022 року забирав товар з гуманітарного штабу у Львівському палаці мистецтв і завозив його на склад в Убинях.

Варто зауважити, що досі ніхто з керівництва ЛОВА, Львівської облради чи Львівського палацу мистецтв не визнавав, що обласна влада використовувала склади в Убинях – хоча ця справа є публічною уже кілька місяців. Судячи зі слів голови ЛОВА Максима Козицького, виявлення набитих гуманітаркою складів стало для нього новиною.

Читайте також:На Львівщині виявили склад гуманітарних товарів невідомого походження 

У Львівському палаці мистецтв журналістам надали письмову відповідь про неможливість надання такої інформації «у зв’язку з її відсутністю». Пізніше Юрій Візняк, гендиректор Львівського палацу мистецтв і керівник гуманітарного штабу, сказав, що пригадує випадок передачі на зберігання «10-15 палет зимового одягу», який у подальшому «десь взимку» передали на Херсон.

Зазначимо, що в кінці травня журналісти NGL.media знайшли біля одного зі складів документи, які свідчать, що окрім гуманітарної допомоги там могла зберігатися продукція для української армії, виготовлена на замовлення Міноборони.

Нагадаємо, що Личаківський районний суд Львова зняв арешт з усіх товарів, які раніше виявили детективи Бюро економічної безпеки (БЕБ). У БЕБ стверджують, що знайшли власника та орендаря складських приміщень, а ще благодійний фонд, який вів діяльність за цією адресою. Самі товари зі складу передали військовим і постраждалим регіонам. Зараз справу розслідує Офіс гепрокурора.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!