Карантинні обмеження. Про що варто пам’ятати, якщо вас зупинили для складення протоколу

7095 0
Складення протоколу ще не означає, що на вас накладено штраф і його потрібно сплатити тут на місці чи у найближчому банку/терміналі.
Фото: Рубрика

Фото: Рубрика

В Україні з 6 квітня діють нові карантинні обмеження, за якими, якщо ви відвідаєте парк/сквер чи з’явитесь в громадському місці без маски, може бути накладений штраф до 34 тисяч гривень. Про що варто пам’ятати, якщо вас зупинили для складення протоколу – адвокат, співзасновник та голова АО «ML Partners» Леся Мельник.  

«Доопрацьована» постанова Кабміну № 211, якою з 6 квітня запроваджено посилені правила карантину, місцями є  позбавлена логіки. Наприклад, чому не можна переміщуватися вулицею групою більше, ніж двоє осіб, якщо ви постійно разом мешкаєте? І чи можуть двоє повнолітніх супроводжувати одну дитину?

Чому парки можна відвідувати лише для вигулу домашніх тварин? І кого саме тоді вважати домашньою твариною?

І що таке громадське місце? Уряд у своїх роз’ясненнях вживає популярне вже сьогодні визначення із Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» і не відносить сюди вулицю. Разом з тим наголошує, що перелік громадських місць може бути розширений органами місцевої влади. Наприклад, Київ називає громадським місцем і вулицю. Схоже відбулося в Червонограді.

Лише питанням часу було, що хтось візьметься за оскарження до суду  цієї постанови. Позовна заява є у вільному  доступі.

Не хочу зараз зупинятися на відповідності Конституції нових карантинних правил. А також на тому, чи справді місцеві ради або їхні органи можуть встановлювати додаткові обмеження та розширено тлумачити ту чи іншу норму. 

Адже якщо поліцейський захоче скласти на вас протокол про порушення правил щодо карантину, то навряд чи він буде вислуховувати ваші міркування та коментарі щодо тієї чи іншої заборони. 

То про що варто памятати, якщо вас зупинили для складення протоколу про порушення карантинних правил?

Перш за все знайте, що складення протоколу ще не означає, що на вас накладено штраф і його потрібно сплатити тут на місці чи у найближчому банку/терміналі.

Справи про адміністративне правопорушення, встановлене статтею 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення правил щодо карантину людей», розглядаються виключно судами.

Складений поліцейським чи іншою уповноваженою особою протокол про зафіксоване порушення направляється до суду. І вже суддя зможе вислухати усі ваші арґументи та вирішить, чи ви таки порушили правила щодо карантину чи ні.

То що, нехай складає протокол, а мені в ньому лише розписатися? Спитаєте ви. Де тоді взяти понятих? І як взагалі можна скласти протокол, якщо їхня присутність біля вас (як і поліцейського?) може бути потрактована як порушення правил карантину?

Присутність понятих (Кодекс називає їх свідками) при складенні протоколу про адміністративне правопорушення не є обовязковою. Однак якщо поряд з вами опинилися очевидці «вчиненого вами» правопорушення, то ви цілком можете вимагати у поліцейського зазначення у протоколі їхніх даних та, відповідно, цим особам слід розписатися у ньому. І це не буде порушенням карантинного обмеження.

Ви можете відмовитися від підписання протоколу. В такому разі у ньому робиться відповідний запис уповноваженою особою, що його склала. Ви маєте право «подати пояснення і зауваження щодо змісту протоколу, які додаються до нього, а також викласти мотиви своєї відмови» (стаття 256 Кодексу). Зокрема, цілком можете зазначити, що з протоколом не погоджуєтеся і правопорушення не вчиняли.

Важливо також памятати, що поліцейський при складенні протоколу зобов’язаний вам роз’яснити встановлені Кодексом права та обов’язки особи, що притягується до адмінвідповідальності. Якщо він цього не зробив, а в протоколі зазначив протилежне, то за наявності у вас доказів (показання свідків, відеодокази) це може в майбутньому допомогти вам у суді, якщо ви будете не згідні із притягненням вас до відповідальності.

Чи можна при складенні адмінпротоколу проводити відеозйомку? Можна. Але про це потрібно попередити особу, що має намір скласти на вас протокол, а її згоду на відеозйомку зафіксувати на початку відеоролика.

На що ще варто звернути увагу?

  1. Вимагайте у поліцейського чи іншої особи, яка має намір скласти на вас протокол про порушення правил щодо карантину людей, службове посвідчення особи. Уважно занотуйте їхні дані (сфотографувати документ вам швидше за все не дозволять). Це вам знадобиться, зокрема, для того, аби мати змогу подати скаргу керівництву на цю службову особу, якщо в її діях чи поведінці вбачаєте порушення закону. Сам протокол оскарженню не підлягає.
  2. У протоколі має бути зазначено «суть адміністративного правопорушення і нормативний акт, який передбачає відповідальність за дане правопорушення». Саме не зазначення поліцейськими суті/змісту вчиненого правопорушення часто стає підставою для повернення суддею протоколу на доопрацювання. І тут можна звернути увагу на строки притягнення особи до адмінвідповідальності.
  3. Штраф, встановлений за порушення правил щодо карантину людей, може бути накладено не пізніш як через три місяці з дня вчинення правопорушення (стаття 38 Кодексу). 
  4. Про розгляд вашої справи у суді повинна прийти повістка. Якщо з якихось підстав ви не отримали її або отримали, але не з’явилися до суду з поважних причин (той же карантин і правила самоізоляції), про що заздалегідь письмово встигли повідомити суд, то без вас штраф накласти не мають права. 
  5. Накладений судом штраф ви маєте право оскаржити в апеляційному суді протягом десяти днів з дня винесення постанови. Цей строк може бути поновлено, якщо ви його пропустили з поважних причин, наприклад, повний текст постанови отримали пізніше чи захворіли у цей період.

І на завершення: бережіть своє здоровя, будьте відповідальними та не наражайте на небезпеку близьких та оточуючих!

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!