Зійшли з рейок. Як не допустити трагедії із потягами у Львові та області

2317 0
Львівська залізниця та інші посадові особи, залучені до управління транспортом у Львові, повинні вжити всіх запобіжних заходів, щоб у Львові не сталася трагедія. Потрібно щоб небезпечні продукти не провозили через населені райони міста.
Фото: Ігор Мурдій

Фото: Ігор Мурдій

Через Львів проходять чимало залізничних колій, зокрема й через центральну частину міста. Ними здійснюють не лише пасажирські перевезення, а й вантажні – перевозять різні хімічні речовини, що є дуже небезпечно. Тим паче нині впритул до залізниці будують житлові комплекси. Про те, що потрібно зробити, аби вберегти місто від трагедії – інженер мешканець Львова, інженер Філіп Шухевич.

Читайте також: На Львівщині із рейок зійшли вагони вантажного потяга. Є затримки у русі поїздів

Минулого тижня неподалік від Львова зійшов з рейок вантажний потяг. Поїзд сполученням Клепарів – Батьово, перевозив щебінь та залізну руду. Вранці 26 серпня на станції Глинна-Наварія з колій зійшли 18 вагонів. Унаслідок події ніхто не постраждав. Але за інших обставин подібна аварія могла призвести до трагічних наслідків. Не виключено, що таке могло б статись і в середмісті Львова. Не слід забувати, що це не перший подібний випадок на Львівщині.

Напевно, всі пам’ятають нещасний випадок, який стався в селі Ожидів, що у Буському районі Львівської області. У 2007 році там з рейок зійшло 15 вагонів з фосфором, фосфор загорівся і горів кілька днів. Це було вражаюче, інформацію про трагедію передавали телевізійні канали за кордоном. З прилеглих сіл евакуювали людей. Тодішній президент України брав участь у рятувальних операціях, але набагато менше уваги приділялося довгостроковим наслідкам аварії. Аварія стала причиною забруднення великої території, у селах поблизу Ожидова гинула худоба, були забруднені пасовища, а разом з тим і вода.

Такий інцидент може статися у центрі Львова, а не в якомусь віддаленому місці. Поруч із вулицею Під Дубом відбувається інтенсивний рух поїздів. Зовсім близько до колії побудовані нові житлові будинки, зокрема Бельгійське Містечко та ЖК Форум Апартментс. Зрештою торгівельний центр Форум Львів збудували дуже близько до залізничних колій.

Читайте також: Чому у Львові занепадає історична колія на личаків та як її можна відновити. Фото, відео

Потяги, що перетинають центр Львова, перевозять різні вантажі. Зокрема, можуть перевозити набагато небезпечніші матеріали, ніж щебінь та залізна руда. Часто у цистернах перевозять нафту. Реально передбачити велику залізничну аварію в міських умовах. У 2013 році поїзд, завантажений сирою нафтою, зійшов з рейок у невеликому Канадському містечку Лак Мегантік, неподалік від центру. Внаслідок трагедії загинули 43 людини, вогнем знищило декілька будинків.

Але у Львові повні ешелони із бензолом, нафтою та іншими хімічними речовинами також проходять через місто. Бензол є легкозаймистим і дуже швидко випаровується в повітря. Його не слід плутати з бензином, купленим на АЗС. Натомість це інгредієнт, доданий до бензину, щоб він добре згорів. Для неспеціалістів у галузі хімії різниця полягає в тому, що нафта горить, а бензол вибухає. Тому це набагато небезпечніше.

Читайте також: 12 кілометрів до Європи. Як активісти Львова і Перемишля відновлюють занедбану колію

Звичайно, не варто критикувати львівську залізницю за цю нещодавню аварію. Через епідемію Covid минулого року кількість пасажирів різко впала. Укрзалізниця перебуває у дуже важкому фінансовому становищі. Дехто каже, що вона близька до банкрутства..

Все ж нині Львівська залізниця та інші посадові особи, залучені до управління транспортом у Львові, повинні вжити всіх запобіжних заходів, щоб у Львові не сталася трагедія. Потрібно щоб небезпечні продукти не провозили через населені райони міста.

У середньостроковій перспективі слід розглянути більш радикальні заходи, зокрема й об’їзд залізниці в місті. Це займе час, але ніщо не заважає хоча б розпочати проектування такого об’їзду та заборонити будівництво будинків на тому місці. Такий проект буде не тільки корисним для безпеки мешканців міста. Це частково вирішило б проблеми із рухом у Львові. Міська влада має залучити експертів, аби напрацювати можливе вирішення цієї справи. 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!