Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

Як легально привезти авто з Європи. FAQ від Львівської митниці

19156 0
Які автомобілі з Європи можна розмитнити за зниженими ставками і хто має це робити.

До кінця 2018 року кожен громадянин має право придбати (або радше «пригнати») вживаний легковий автомобіль з Європи та розмитнити його за зниженими ставками акцизного податку. Якщо у Верховній Раді не приймуть новий законопроект, який продовжить дію знижених акцизних ставок, то вже з 1 січня наступного року «пригнати» авто з-за кордону стане економічно невигідно. В. о. заступника начальника Львівської митниці ДФС Павло Македон під час навчального семінару у Львові нагадав українцям про основні правила купівлі та розмитнення вживаних автівок з Європи та інших держав. Tvoemisto.tv занотувало найважливіше.

Де придбати вживане авто?

Привезти легковий автомобіль можна як і з Європи, так і з США чи Канади. Найчастіше українці купують машини в Німеччині та Польщі, де вживаний автомобіль у гарному стані можна придбати за відносно невеликі гроші.

Чи будь-яке авто можна розмитнити за зниженими ставками?

Найважливішою умовою для купівлі вживаного авта є те, що воно повинно бути вироблене після 1 січня 2010 року та відповідати екологічному стандарту «Євро-5». Саме на такі автомобілі й розповсюджуються знижені акцизні ставки. Павло Македон зазначає, що таких автомобілів щомісяця розмитнюють близько 1000.

Втім, слід пам’ятати, що не всі автомобілі у США, навіть випущені після 2010 року, відповідають стандарту «Євро-5».

Крім того, знижені акцизні ставки не розповсюджуються на автомобілі з Росії.

Також ще одним важливим моментом є те, що за зниженими ставками можна розмитнити авто з об’ємом двигуна не більше 2,4 (дизель) та 3,0 (бензин).

Читайте також: Сумнівна легалізація. Чи буде вигідно розмитнювати «євробляхи»

Як дізнатись, чи відповідає машина цим умовам?

Такі дані можна дізнатись у техпаспорті та перевірити по vin-коду (номеру кузова) у відкритих базах даних в інтернеті.

Як розмитнити авто?

Розмитнити авто можна самостійно або за допомогою митного брокера, який за окрему плату візьме на себе усю тяганину з оформленням декларацій на кордоні та внутрішній митниці.

Придбавши авто в Європі, ви повинні отримати від продавця договір купівлі-продажу (інвойс), оформлений на покупця техпаспорт автомобіля та експортну декларацію, яка підтверджує, що авто вироблене в ЄС і продається в іншу країну.

Далі громадянин України повинен сплатити усі митні платежі. Зазвичай це роблять у кілька способів:

  • Найпростіший – особисто при перетині кордону. Охочі придбати вживане авто повинні сплатити мито (10% від суми митної вартості) та ПДВ (20% від суми митної вартості, акцизного збору та ввізного мита). Акцизний збір за малолітражний легковий автомобіль, який відповідає «Євро-5», становить орієнтовно 600-800 доларів.
  • Сплатити ці платежі може також довірена особа в будь-якому українському банку.

 

«Громадяни зобов’язані давати лише достовірні дані при декларуванні транспортних засобів. Для цього можна користуватись послугами брокерських компаній, які допомагатимуть при митному оформлені», – зазначає Павло Македон.

Читайте також: Як поліція полюватиме на порушників на єврономерах

Що таке внутрішня митниця?

Після проходження кордону є від 5 до 10 днів для отримання митної декларації на внутрішній митниці. Зазвичай тут треба надати підтвердження вартості покупки незалежними експертами. Якщо експерти встановлять вищу вартість авта, ніж була зазначена вами, необхідно буде доплатити митні платежі після перерахунку.

Важливою частиною проходження внутрішньої митниці є надання сертифікату відповідності, який можна отримати в різноманітних спеціалізованих установах. У Львові така є на вулиці Кривоноса – ДП НДІ «Система». Цей документ підтверджує походження автомобіля та його відповідність екостандарту «Євро-5».

Після цього ви отримуєте митну декларацію і посвідчення митниці для постановки на облік у будь-якому відділенні Сервісного Центру МВС в Україні. Тут також потрібно додатково сплатити пенсійний збір. Пройшовши всі процедури, ви стаєте повноправним власником автомобіля з Європи з українською реєстрацією.

Назар Притула

Інфографіка: Марія Стахів
Ілюстрацію створено на основі зображень Designed by Freepik Designed by Freepik Designed by Freepik Designed by Freepik

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Львів'яни та їхній транспорт

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!