Фото: Дар

Фото: Дар'я Кучер

Людям і самокатам. Чи буде у Львова стратегія розвитку альтернативного транспорту

4550 0
Уже другий тиждень серед львів’ян триває запекла дискусія про електросамокати. Один табір говорить про екологічність та мобільність такого виду транспорту, інший – про хаос на хідниках і небезпеку для пішоходів. Тож Tvoemisto.tv наступного тижня проведе дискусію на цю тему, а перед цим пропонуємо експрес-інтерв’ю з керівником управління транспорту міськради Львова Орестом Олеськівим про майбутнє електросамокатів у Львові.

У Львові є чотири сервіси, що пропонують оренду електросамокатів. Це Easy, Kiwi, Ewings та Bolt. Загалом містом можуть курсувати близько 200 самокатів. Усі сервіси пропонують приблизно однакові умови для користувачів: розблокування коштує 9-15 грн, а хвилина користування – 2-3 грн. Мінімальне поповнення – 100-200 гривень.

За словами Ореста Олеськіва, усі оператори, двоє з яких – львівські стартапи, а двоє – мережеві компанії, перед тим, як заходити на ринок, повідомляли про свої наміри міськраду. І зараз, каже чиновник, місто підтримує із ними діалог. Утім, механізму регулювання їхньої роботи немає.

Керівник управління транспорту ЛМР Орест Олеськів. Фото: фейсбук

«Вони працюють згідно з чинним законодавством, місто поки що на це не впливає. Зараз немає визначених місць, де можна паркувати самокати, тобто користувачі можуть залишити їх будь-де – на тротуарі, на газоні», – каже Орест Олеськів.

Та все ж, додає він, є місця, де залишати електросамокати не можна – це парки міста, площі та деякі інші території. Компанії, що пропонують оренду транспорту, просили це враховувати. Тож за тим, де люди залишають електросамокати, мають стежити працівники сервісів – у кожного є свій внутрішній алгоритм.

«Можливо, варто визначити конкретні місця для станцій паркування. Ми створимо робочу групу для напрацювання регламенту роботи сервісів прокату у Львові», – говорить керівник управління транспорту ЛМР.

Та наразі у міськраді не кажуть, коли група почне працювати і хто увійде до її складу. Сподіваються лише, що за 2-3 місяці зможуть підготувати рішення, що потім має розглянути виконком, та Меморандум, що запропонують підписати усім чотирьом сервісам.

Читайте також: У центрі Львова 20-річний юнак на електросамокаті збив літню жінку

Орест Олеськів погоджується із тим, що останнім часом у Львові побільшало інцидентів, пов’язаних із користуванням електросамокатами, особливо після того, як на ринок зайшов сервіс Bolt, що має багато транспортних засобів та широку зону покриття.

«Проблема в тому, що, по-перше, держава досі не визначила статус електросамокату. Тобто його можна прирівняти до скейтборду чи роликів, а як транспортний засіб – він поза межами правового поля. Хоча, за логікою, він мав би бути ближчим до велосипеда – і за швидкісними характеристиками, і за габаритами, і за умовами, що йому потрібні для пересування», – говорить він.

Нагадаємо, у Верховній Раді вже понад рік зареєстрований законопроєкт, що мав би визначити статус електросамокатів та іншого індивідуального електротранспорту. Ще торік улітку його розглянули у першому читанні, а от до другого справа не дійшла досі.

Орест Олеськів говорить, що врегулювання відносно нових альтернативних транспортних засобів є питанням в усьому світі – такі дискусії тривають і в США, і в європейських країнах.

«Та всі розуміють, що найкраще для електросамокатів підходить велоінфраструктура. Щоб не виникало конфліктів ані з пішоходами, ані з автомобілями і для безпеки користувачів потрібно розвивати саме її», – вважає чиновник.

Допоки український парламент не вирішує питання, у Львові сподіваються зробити це своїми силами. Керівник управління транспорту говорить про польський досвід у цій сфері, як найбільш близький, і про досвід Німеччини, де хочуть заборонити електрорайдерам їздити хідниками, аби не було ризику зіткнення з пішоходами, а швидкість електросамокатів – обмежити до 20 км/год.

«Різні країни мають різний підхід до того, яким чином має рухатись електросамокат проїзною частиною. Деякі прирівнюють їх до велосипедів. У будь-якому випадку, більшість країн розуміють, що електросамокати користуються популярністю, що буде лише зростати, тому вони беруть активний курс на розвиток інфраструктури у своїх містах», – говорить Орест Олеськів.

Читайте також: Електросамокати не мають їздити тротуарами. У Львові розроблять рекомендації

Правила, що над ними працюватиме робоча група ЛМР, враховуватимуть досвід європейських країн та місцеві особливості. Серед іншого, у документі також ітиметься про вік, із якого дозволено користуватись електросамокатами.

«Під час стріму Tvoemisto.tv ми якраз зустріли неповнолітнього хлопчика на електросамокаті, йому мама розблокувала його зі свого акаунту. Такі випадки могла би регулювати поліція, але поки вона нічого не може зробити – поки немає закону і це не внесено в правила дорожнього руху», – пояснює Орест Олеськів.

Яким чином перевірку віку користувача втілити технічно – наразі незрозуміло, але для цього залучать фахівців. Також до складу робочої групи увійдуть юристи, які мають врахувати усі нюанси та подбати про те, аби напрацьований документ мав юридичну силу, допоки немає відповідного законодавства.

А що з інфраструктурою?

У Львові не лише електросамокати їздять хідниками – часто на них можна побачити і велосипедистів, які мали би користуватись узбіччям доріг або велодоріжками. Попри те, що у міськраді Львова вже багато років говорять про розвиток велоінфраструктури, протяжність мережі досі не охоплює навіть половини міста.

«Загалом збудовано близько 120 км велоінфраструктури. Наша схема мережі передбачає 268 км. Але ця мережа не покриває все місто. Тобто потреба більша, ніж 268 км – орієнтовно 500 км», – каже Орест Олеськів.

Він додає, що цьогоріч виникли труднощі із бюджетом для подальшого розвитку веломережі – не всі депутати хочуть виділяти на це гроші, що навіть спровокувало протест Асоціації велосипедистів.

«Будемо вести далі просвітницьку роботу, говорити про цю потребу і сподіваємось на більше розуміння, чому потрібно інвестувати у веломережу», – додає Орест Олеськів.

Зараз, за його словами, управління транспорту готує проєкт рішення виконкому, у якому ідеться про те, як цьогоріч можна розширити велоінфраструктуру дешевшими способами.

«Є певні ділянки в місті, де це можна облаштувати простими методами – розміткою, знаками, пониженнями бордюрів, заміною покриття, додаванням якоїсь ділянки. Таким чином можна буде з’єднати велодоріжки, що є, і забезпечити безбар’єрний і безпечний проїзд для велосипедів і електросамокатів», – пояснює керівник управління транспорту ЛМР.

Це рішення виконавчий комітет може розглянути вже наступного тижня.

Олександра Бодняк

Фото і відео Дар'ї Кучер

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Львів'яни та їхній транспорт

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!