Фото: умовне

Фото: умовне

Сумнівна легалізація. Чи буде вигідно розмитнювати «євробляхи»

10819 0
13 липня Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроекти № 8487 та №8488, які начебто мають зробити митне оформлення імпортованих вживаних легкових автомобілів дешевшим та простішим. Ці зміни мають сприяти легалізації цих автомобілів, які перебувають в Україні з порушеннями. Та після підрахунків у Tvoemisto.tv виникли сумніви у цих твердженнях.

У вересні Верховна Рада може повернутися до розгляду двох законопроектів про «євробляхи» у другому читанні. З огляду на те, що у першому читанні законопроект №8487 підтримали 265 депутатів, а законопроект №8488 — 256 депутатів, зокрема члени фракції БПП та НФ, шанси на їхнє прийняття у другому читанні доволі високі. Прийняття цих законопроектів вимагали частина власників автомобілів з іноземною реєстрацією, і, зокрема, громадська організація «Авто Євро Сила».

Не виключені й гарячі дискусії щодо правок до цих законопроектів. Наприклад, активісти «Авто Євро Сила» вимагають прибрати з формули розрахунку суми акцизного податку коефіцієнт віку, а також запровадити пільги для учасників бойових дій, інвалідів війни та інвалідам І та ІІ категорій, спростити режим транзиту для заробітчан, скасувати обов’язок отримувати сертифікати відповідності.

Читайте також: Репресії проти «блях». Чому ціну авта для пересічного українця хочуть зробити непересічною

Формульна новація і падіння екологічного бар’єру

Законопроект №8487 вводить просту формулу для обчислення суми акцизного податку, який треба сплатити для розмитнення імпортних автомобілів — замість чинних ставок у євро за 1 куб. см. об’єму двигуна, розмір яких залежить від об’єму двигуна, віку і категорії автомобіля (див. ст. 215.3.5. Податкового кодексу).

Нова, революційна для України універсальна формула виглядає так: Сума податку = Ставка базова х К двигун х К вік.     

Ставка базова – це ставка податку у євро, для автомобіля з бензиновим двигуном вона становить 50 євро, а для автомобіля з дизельним двигуном — 75 євро.

К двигун ‒ коефіцієнт об’єму двигуна, його можна отримати діленням об'єму двигуна у куб. см на 1000 куб. см (наприклад, 1750 куб. см. / 1000 куб. см. =1,75).

К вік – коефіцієнт віку автомобіля або кількість повних календарних років  від року, наступного за роком виробництва до року розмитнення (наприклад, для автомобіля 2009 р. в. – 8 років), але для нових автомобілів коефіцієнт дорівнює 1.

Законопроект №8487 змінює лише правила обчислення суми акцизного податку. Це означає, що для розмитнення авто та його першої державної реєстрації все одно ще треба сплатити мито, ПДВ, збір до Пенсійного фонду та отримати (небезкоштовно) сертифікат відповідності екологічним нормам.

Натомість, інший законопроект, № 8488, вносить зміни до Митного кодексу та низки інших законів. Зокрема обмежує можливості ввезення громадянами України автомобілів в режимі транзиту, а іноземцями — в режимі тимчасового ввезення, а також посилює відповідальність за порушення митних правил: встановлює високі штрафи за порушення термінів перебування автомобілів з іноземною реєстрацією в Україні, ввезених в режимі транзиту (5-10 днів) громадянами України та в режимі тимчасового ввезення (до 1 року) іноземцями. Крім того, законопроект покладає на поліцію обов’язок виявляти та штрафувати тих водіїв, які використовують такі автомобілі з порушенням термінів їхнього перебування в Україні, і тих водіїв (громадян України), які використовують автомобілі, ввезені в Україну іноземцями.

Високі штрафи за порушення та нові повноваження поліції мають, на думку розробників законопроекту, скоротити кількість автівок, що перебувають в Україні незаконно. Водночас, законопроект №8488 містить серйозну поступку власникам автомобілів з іноземною реєстрацією, які захочуть розмитнити їх в Україні. Він пропонує дозволити в Україні розмитнення та першу державну реєстрацію вживаних легкових автомобілів за умови їх відповідності екологічним нормам не нижче рівня Євро-2. Нагадаємо, що зараз законом дозволено лише розмитнення легкових автомобілів (як нових, так і вживаних), що відповідають нормам не нижче рівня Євро-5.

Читайте також: Як поліція полюватиме на порушників на єврономерах

«Євроблях» більше не буде?

За даними Державної фіскальної служби, з 1 травня 2016 р. до 1 травня 2018 р. в Україну ввезли у режимі транзиту та тимчасового ввезення більше 2 млн автомобілів, з них приблизно 315 тис. станом на 1 травня не були вивезені з України, а 124,5 тис. перебували в України з порушеннями терміну перебування.

Власники автомобілів з іноземною реєстрацією матимуть час після ухвалення законопроекту №8488 на легалізацію власних автомобілів в Україні. Через півроку (тобто, 180 днів) після його публікації почнуть діятимуть нові високі штрафи. Так, поліція штрафуватиме водіїв за керування автомобілями, які перебувають в Україні з порушеннями термінів або які були ввезені іншими особами, на 8 500 грн. За повторне порушення протягом року сума штрафу стновитиме 17 000 грн, а водія позбавлятимуть права керування на рік.

Водночас, за перевищення терміну транзиту автомобілів на 20-30 діб митники зможуть накладати штрафи у розмірі 85 000 грн, а у разі перевищення терміну більше ніж на 30 діб — у розмірі 170 000 грн. Аналогічного розміру штрафи передбачені за перевищення терміну тимчасового ввезення автомобілів.

Зрештою, водії і зараз зобов’язані не порушувати максимальних термінів перебування своїх автомобілів в Україні (5 днів у режимі транзиту у зоні діяльності однієї митниці або 10 днів у зоні діяльності різних митниць та 1 рік у режимі тимчасового ввезення нерезидентами) і не використовувати, зокрема, у підприємницькій діяльності автомобілі, що були ввезені іншими особами (іноземцями). Але можливостей для притягнення їх до відповідальності за такі порушення поки що немає — поліція не має таких повноважень, а митники не можуть викрити тих, хто використовує автомобілі, ввезені іноземцями. Крім того, вони не зобов’язані законом обмінюватися між собою інформацією про автомобілі та водіїв.

Вигідно/невигідно

Tvoemisto.tv змоделювало витрати на розмитнення кількох типових автомобілів з іноземною реєстрацією, які можна знайти на вулицях Львова, на запропонованих законопроектом №8487 умовах.

Наприклад, беремо Volkswagen Golf IV, 1998 р.в., 5-дверний гетчбек з об’ємом бензинового двигуна 1595 куб. см. У Польщі, за даними порталу Otomoto.pl, таке авто можна придбати у доброму стані приблизно за 5000 злотих (1160 євро). Сума акцизного податку для такого автомобіля становитиме 1515,25 євро. Ввізне мито — 84,68 євро (ставка мита: 7,3% для автомобілів віком понад 5 років, що походять з ЄС, з бензиновим двигуном об’ємом 1500-2200 куб. см. у 2018 році). ПДВ (20% від суми митної вартості, акцизу та ввізного мита) у такому разі становитиме 552 євро.

Отже, не рахуючи витрат на сертифікат походження та сертифікат відповідності, цей Golf IV коштуватиме вже 3312 євро. Натомість, в Україні за подібний автомобіль у доброму стані і на українській реєстрації просять, за даними порталу RST.ua, за суму у 3800-4200 євро. Невелика різниця у ціні і обов’язок сплатити суму, що удвічі перевищує вартість автомобіля закордоном навряд чи заохочуватимуть до легалізації у цьому випадку.

Другий приклад — Volkswagen Passat B6, 2006 р. в., седан з об’ємом дизельного двигуна (TDI) 1968 куб. см. У Польщі, за даними порталу Otomoto.pl, таке авто у доброму стані можна придбати за 15000 злотих (3500 євро). Сума акцизного податку для цього авто становитиме 1623,6 євро. Ввізне мито — 255,5 євро (за ставкою 7,3% для автомобілів у віці понад 5 років, що походять з ЄС, з дизельними двигуном об’ємом 1500-2500 куб. см. у 2018 р.). ПДВ у такому разі становитиме 1075,82 євро. Загалом, цей Passat B6 коштуватиме без витрат на сертифікат походження та сертифікат відповідності вже майже 6455 євро. В Україні за такі автомобілі на українській реєстрації просять від 7300 до 8500 EUR. Витрати на розмитнення, хоч і менші за вартість автомобіля закордоном, все одно залишаються значними і це не сприятиме легалізації.

Третій приклад — беремо автомобіль, який можна ввезти хоч зараз та розмитнити за так званими пільговими ставками акцизу до кінця цього року — Ford Fiesta, 2012 р.в., тридверний гетчбек з об’ємом бензинового двигуна 1388 куб. см. У Німеччині, за даними порталу Mobile.de, таке авто у доброму стані, вироблене у Німеччині, можна придбати за 4500 євро. Сума акцизного податку для цього автомобіля становитиме 349,5 євро. Ввізне мито — 328,5 євро (за ставкою 7,3% для автомобілів у віці не більше 5 років, що походять з ЄС, з бензиновим двигуном об’ємом 1000-1500 куб. см. у 2018 р.). ПДВ у такому разі становитиме 1035,6 євро. Загалом, ця Fiesta коштуватиме без витрат на сертифікати майже 6214 євро (ключові витрати на розмитнення — 1714 євро, що на перший погляд — вигідно). Проте, за чинним до кінця цього року законодавством витрати на розмитнення такого автомобіля будуть ще нижчими — сума акцизу становитиме лише 87,44 євро, а отже усі ключові витрати становитимуть трохи менше 1400 євро. В Україні за таке авто на українській реєстрації просять від 7200 до 8500 євро.

Більша частина автомобілів з іноземною реєстрацією, що перебувають в Україні, були вироблені у другій половині 1990-х та 2000-х рр. Як показує моделювання Tvoemisto.tv, законопроект №8487 у його нинішньому вигляді навряд чи сприятиме легалізації усіх автомобілів, що перебувають в Україні або які використовують тут з порушеннями Митного кодексу. Витрати на розмитнення, тобто легалізацію, можуть виявитися зависокими для водіїв. Крім того, законопроект №8487 є кроком назад у порівнянні з чинним законодавством, яким були встановлені пільгові ставки акцизу до кінця 2018 р. для розмитнення автомобілів, які відповідають нормам стандарту Євро-5.

Дмитро Борисов

Фото: Твоя машина, Радіо свобода, Otomoto

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Львів'яни та їхній транспорт

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!