Фото: Роман Балук

Фото: Роман Балук

Проблема №1. Як не заразитися у громадському транспорті Львова

11519 0
У Львові впродовж двох тижнів у транспорті мають встановити дезінфектори.

Громадський транспорт у Львові поки що курсує в режимі спецперевезень. Натомість після пом’якшення карантину у місті планують дозволити їздити всім, але кількість пасажирів не має перевищувати числа сидячих місць. Tvoemisto.tv організувало дискусію про те, що треба змінити, аби проїзд у громадському транспорті Львова став безпечним.

Читайте також: Безпечний проїзд. Як позбутися готівки у громадському транспорті Львова

В масках і лише сидячі місця 

Керівник управління транспорту ЛМР Орест Олеськів визнає, що із 12 травня, коли карантин послабили, кількість пасажирів істотно зросла і виникли черги на деяких маршрутах. Дехто пересів на велосипеди і попит на них, за даними пункту велопрокату Nextbike, зріс на 40%, популярними стали також електросамокати. Дехто, навіть з управління транспорту, ходив пішки з Рясного на Сахарова, каже Орест Олеськів.

Проте кількість транспорту на маршрутах збільшують.

«Цього тижня суттєво більше виїхало транспорту. АТП №1 випустило 185 автобусів, приватні перевізники – 137. У середньому зростання випуску відбулося на 25% комунального і на 10% приватного транспорту», – розповів керівник управління.

На питання, що буде далі з громадським транспортом, Орест Олеськів відповів, що навіть після його відновлення у повному обсязі обмеження щодо кількості місць та маскового режиму зберігатимуться.

Позитивом є те, що перевізники навчилися краще і ретельніше мити автобуси, проводити дезінфекцію, і навіть започаткували генеральне прибирання транспорту зі зняттям сидіння. Також цього тижня, за словами Олеськіва, у громадському транспорті почали встановлювати дезінфектори, отож люди зможуть продезінфікувати руки, якщо не мають чи забули антисептики. Вимога носіння маски у транспорті буде зберігатися ще упродовж тривалого часу.

«Зберігається вимога щодо сидячих місць і надалі будуть встановлюватись певні обмеження щодо заповненості автобусів, трамваїв та тролейбусів», – зазначив чиновник.

Перевіряти заповненість та дотримання рекомендацій уряду має поліція, хоча здебільшого ця відповідальність падає на самого водія, який має це контролювати, що є не правильним, каже він.

Читайте також: Перевізники у Львові заговорили про неминуче підвищення тарифу на проїзд

При цьому голова Асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка запропонував обмежити години для проїзду пільгових категорій, пенсіонерів, інвалідів, щоб не наражати їх на небезпеку. 

«Можна дозволити пенсіонерам безкоштовно користуватися транспортом, але не в пікові години, щоб не наражати цю категорію на небезпеку. Інакше знову будемо бачити переповнені маршрутки і зранку знову їздитимуть 80% пенсіонерів», – наголосив він.

За його словами, транспорт кинули напризволяще, допомоги від держави немає жодної, мовляв «пливіть у своєму кораблі». «Сьогодні транспорт готовий до того, щоб почати роботу у звичних умовах, але багато водіїв звільнилися, ми працюємо над тим, щоб повернути їх до роботи. На підприємствах є всі засоби для проведення дезінфекції, водії перед зміною вимірюють температуру», – запевнив Іван Велійка

На це зауваження Орест Олеськів уточнив, що перевізники отримали 1 млн грн відшкодувань у квітні, які були накопичені протягом останніх місяців, тому не можна сказати, що вони залишилися без будь-якої допомоги

Як уникнути зараження коронавірусом у транспорті

Задля безпеки у громадському транспорті варто не торкатися поверхонь та уникати розрахунку готівкою, розповіла під час дискусії епідеміологиня Оксана Пушкарьова. Лікарка радить не користуватися респіраторами із клапанами та не спілкуватися з сусідом, що сидить поруч.

За її словами, якщо пасажири сидять поруч на кріслі, це не несе загрози зараження, оскільки вони дивляться в одному напрямку. Водночас, лікарка радить не розмовляти з сусідом та не спілкуватися під час поїздки.

У транспорт варто заходити у засобах індивідуального захисту, але не в респіраторі з клапаном, оскільки він має більший ризик зараження, ніж звичайна маска.

«Через клапан людина видихає 80% всього повітря. Тому пересічний громадянин має носити маску для того, щоб захистити іншу людину», – каже Оксана Пушкарьова.

Щодо оплати проїзду, лікарка відзначає, що ще до коронавірусу гроші вважалися одними з найзабрудненіших предметів вжитку, тому після контакту з ними необхідно обов’язково продезінфікувати руки.

Епідеміологиня нагадує, що якщо ви маєте ознаки грипу та ГРВІ варто обмежити коло спілкування й не користуватися транспортом. Якщо ж цього уникнути не вдається, то не потрібно забувати про маски. Також вона закликала дотримуватись соціальної дистанції попри те, що у транспорті це зробити практично не можливо, якщо він переповнений: заходити у салон по черзі, не створювати натовп.

Вона також зазначила, що ретельна дезінфекція транспорту безумовно потрібна, але насамперед необхідно мити поручні наприкінці кожного кола рейсу.

«Не може вже бути так, щоб тебе заносили і виносили з транспорту»

У продовження теми депутат Львівської міськради Валерій Веремчук наголосив, що питання безпечного транспорту є проблемою №1 в місті, і важливо, щоб він не став новим джерелом поширення епідемії.

«Я пропоную змінити графіки у частині збільшення транспорту у час пік. Не може бути того, що було до карантину, коли тебе заносили чи виносили з автобусу, через великий потік пасажирів. Я звертався до профільного управління транспорту, чи є резерв автобусів, електротранспорту, щоб дотримувалася соціальна дистанція і щоб годинами не доводилося стояти на зупинці», – сказав Валерій Веремчук.

У свою чергу, депутат ЛМР Ігор Зінкевич вважає, у Львові немає стратегії, як розвивати транспорт. Він не розуміє, яким шляхом рухається Львів. «Чи ми збільшуємо кількість громадського транспорту, чи ми даємо можливість приватному транспорту легко пересуватися. Не бачу стратегії виходу з карантину, як перевізник має забезпечити автобусів по 10 сидінь, щоб охопити всіх – де ви стільки знайдете транспорту і водіїв?», – запитав Зінкевич.

На це Орест Олеськів відповів, що на «Львівелектротрансі» уже впроваджене збільшення кількості одиниць транспорту у пікові години. Так само і АТП №1, каже чиновник, який на деяких маршрутах, зокрема 52-му, 47А і на Винники запровадив кілька додаткових рейсів, які працюють у ранкові години.

Натомість Іван Велійка переконує, що збільшити транспорт приватні перевізники просто не зможуть. «Збільшити його реально не можливо, можна випустити по максимуму той, що є і є технічно готовий», – каже голова асоціації перевізників.

Віртуальний контроль

Було б хорошим варіантом запровадити у Львові віртуальні посвідчення і перенести модель безготівкової оплати з електротранспорту у маршрутки та автобуси. На цьому наголосив директор з розвитку бізнесу компанії JetBeep Олексій Даців. Він також сказав, що за допомогою bluetooth-технології можна контролювати соціальну дистанцію і навіть попереджати львів’ян, що вони перебували у зоні носія вірусу.

«Бо якщо б ми її за місяць впровадили, то сьогодні управління транспорту мало б роздруківку із конкретною кількістю людей, яких перевозили у режимі спецперевезень, так як смартфони ідентифікуються. За допомогою технології bluetooth можна було б контролювати дистанцію. Також, якби у когось у радіусі виявили Covid-19, то б іншим абонентам прийшло повідомлення «підіть перевіртеся, ви були в зоні вірусу», звісно, без будь-яких персональних даних», – заявив Олексій Даців.

Речниця ЛКП «Львівелектротранс» Христина Осадчук розповіла, що на їхніх зупинках, власне, встановили термінали компанії EasyPay із продажу квитків, а за домопомою додатків можна проводити безготівкову оплату. 

«Оскільки кількість пасажирів збільшилася, то і ризики інфікуватися зросли. Тому ми вже встановлюємо антисептики у вагонах. До кінця наступного тижня мали б з’явитися також інформаційні наліпки із нагадуваннями про правила захисту», – розповіла Христина Осадчук.

У трамваях вже почали встановлювати дезінфектори. 26 травня, трамвай №9

Безконтактну оплату могли ввести ще до карантину

Якщо говорити про безготівкову оплату у маршрутках, то постає питання у контролі. Голова Асоціації перевізників Іван Велійка зазначив, що після того, як були інвестовані значні кошти на впровадження GPS-навігації по маршрутах, тоді насправді були і можливості введення безконтактної оплати або оплати за кілометр пробігу.

«До цього можна було готуватися протягом 5-ти років і входити у це час підготовленими. Натомість е-квиток сприймали як панацею від усіх бід, носилися з ним, хоча технології дозволяли йти вперед»– завважив він.

Читайте також: Е-квиток. Коли у Львові почнуть встановлювати валідатори у транспорті

Іван Велійка уточнив, що у 2013-му році також звертався, аби муніципальна дружина виступила у ролі контролерів за безготівковим проїздом, але отримав відповідь від Мін’юсту, що це не повноваження міської влади.

Контролери є у штаті ЛКП «Львівелетротранс», але відсутні на інших підприємствах. Чому ж аналогічно не зробили це на комунальному АТП №1, запитав Ігор Зінкевич, то питання залишилося відкритим.

На завершення Іван Велійка закликав львів’ян дотримуватися норм гігієни у транспорті. «Так як ми навчилися мити руки, так треба вміти заходити і виходити з автобусу. Транспорту вистачить, щоб людей довезти. Але потрібно дотримуватися норм гігієни, заходити через передні і виходити через задні двері. Від поведінки людей багато залежатиме, наскільки ми будемо безпечні», – підсумував він.

Христина Гоголь

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Матеріал підготовлений в межах спецпроєкту «Мобільне місто».

 

Львів'яни та їхній транспорт

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!