За Бескидським тунелем. Що нам дасть нова залізниця до Словаччини

7727 0
Кожен п’ятий словак їздить залізницею безкоштовно, пасажирські експреси приносять прибуток, а за популярні маршрути конкурують приватні залізничні компанії.

На початку жовтня в Карпатах завершили будівництво Бескидського тунелю. Це частина транспортного коридору, який проходить Україною, Словаччиною, Угорщиною і Словенією до Італії. Поїзди підуть двоколійним тунелем у травні. Завдяки йому карпатська залізниця пропускатиме до двохсот поїздів на добу зі швидкістю до 60-70 кілометрів на годину. Одноколійний тунель, який працював до будівництва, пропускав 47 поїздів на добу швидкістю 15-40 км/год. Одна з можливостей, яку новий тунель відкриває перед Львівською областю та Україною загалом – пожвавлення залізничного сполучення зі Словаччиною. Tvoemisto.tv з’ясувало, як влаштована залізниця в цій країні і що може дати Україні посилення співпраці з нею.

Безкоштовна залізниця

Кількість пасажирів, яких перевозить словацька залізниця, щороку зростає. 2014 року їх було 47 мільйонів, 2015-го – 57, а 2016 вже майже 66 мільйонів. Причина такого стрімкого зростання – нульовий тариф.

Уже три роки діти, студенти й пенсіонери їздять словацькою залізницею безкоштовно. Потрібно лише зареєструватись у касі, отримати безкоштовний квиток та мати спеціальну проїзну картку з фотографією – вона підтверджує право на проїзд. Реєструватись і брати квитки можна онлайн. І хоча на швидкісні міжміські експреси це правило не діє – тут пропонують лише знижку для студентів – від найбільшого східного міста Кошице до Братислави можна безкоштовно доїхати за шість годин.

Населення Словаччини – п’ять з половиною мільйонів. Із них близько мільйона зареєстровані для проїзду за нульовим тарифом. Із січня по жовтень 2017 року вони здійснили понад двадцять два мільйони поїздок країною.

За ці три роки молодь стала значно мобільнішою: студенти можуть не лише подорожувати Словаччиною, а й обрати собі університет в іншому місті, не переймаючись навантаженням на сімейний бюджет. Більше подорожують і пенсіонери. Водночас, за словами прес-секретаря ZSSK Slovakrail Томаша Ковача, безкоштовний проїзд для дітей і студентів покликаний призвичаїти їх до залізниці, аби вони не припиняли їздити поїздами тоді, коли стануть платоспроможними. Ковач також розраховує, що молодь обиратиме залізницю як вид транспорту, який завдає порівняно менше шкоди довкіллю.

Безкоштовний проїзд гарантований не тільки словацьким громадянам, а й пенсіонерам, студентам і дітям із двадцяти шести європейських країн. України серед них немає. Проте українці можуть скористатись безкоштовним проїздом у словацьких поїздах – для цього достатньо бути студентом словацького вишу й мати міжнародний студентський ISIC.

Комерційні експреси

Міжміські експреси словацької залізниці курсують між Кошице та Братиславою чотири рази на день. Понад чотириста кілометрів експрес долає за чотири з половиною години. 10 грудня цього року маршрут експресу продовжили ще на вісімдесят кілометрів – до Відня.

Ці поїзди з 2012 року не отримують державних дотацій, а працюють як комерційні. Вони прибуткові – із січня по жовтень 2017 року принесли ZSSK Slovakrail 1,7 мільйона євро прибутку, перевізши 570 тисяч пасажирів. Це досить нетипово, адже в більшості європейських країн пасажирські перевезення дотуються з бюджету.

Два роки тому експрес перестав приносити прибуток, і міністр транспорту Ян Почіатек вирішив його зупинити. Причиною кризи стала конкуренція: чеська приватна залізниця RegioJet із 2014 року запустила маршрут, який забирав у словацької компанії пасажирів. У грудні 2016-го міжміський експрес Кошице-Братислава відновили: за рахунок зменшення кількості зупинок він став швидшим. Ще однією конкурентною перевагою в порівнянні з RegioJet стали стабільні ціни на квитки – тарифи чеської компанії залежать від дня тижня, години й навіть попиту.

Конкуренція на залізниці

На словацькому ринку працюють чеські залізничні компанії Leo Express, RegioJet, і державна Ceske Drahy. Вони конкурують на маршруті Кошице-Братислава-Прага. Наприклад, із Жиліни – четвертого за розміром словацького міста – з 2014 року можна їхати просто до Праги поїздом компанії Ceske Drahy. На цьому маршруті курсують поїзди SuperCity Pendolino, які розганяються до 230 кілометрів на годину (українські міжміські експреси – не більше 167 км/год).

Маршрут Leo Express Кошице-Прага створений здебільшого для українських заробітчан, які їдуть до Словаччини та Чехії. Leo Express має власні автобуси з Мукачева та Ужгорода до Кошице, де пасажири пересідають на фірмовий поїзд і прямують до чеської столиці. Поїзд Leo Express часто затримується на півгодини й більше, чекаючи на своїх пасажирів, які затримались у черзі на кордоні.

Перевага RegioJet – дешева їжа: ціни тут нижчі, ніж у звичайному словацькому кафе. Дорога з Праги до Жиліни триває чотири з половиною години. За цей час пасажирам пропонують чай за 50 євроцентів, десерти за сорок, круасан за євро та обіди від двох євро. Платити можна й чеськими кронами.

Між словацькими містами – Кошице, Ліпанами, Пряшевом та іншими – з 2012 року курсують двохповерхові електрички. За останнє десятиліття ZSSK Slovakrail інвестувала в регіональні поїзди понад півмільярда євро. Завдяки цим інвестиціям було відновлено понад 60% електричок. Загалом держава інвестує в залізницю 70-80 мільйонів євро щороку.

Перспективи співпраці

«Бескидський тунель передовсім пришвидшить рух вантажних поїздів “Укрзалізниці”, які поїдуть до Словаччини та у зворотному напрямку. Його введення в експлуатацію матиме для словацької залізниці позитивний ефект, але за умови, якщо “Укрзалізниця” матиме достатню кількість електровозів», – каже Йозеф Вірба, генеральний представник словацької державної компанії ZSSK Cargo, яка займається вантажними перевезеннями. Поки що, за його словами, ситуація критична – «Укрзалізниця» неспроможна виконати свої зобов’язання.

Співпраця ZSSK Cargo й «Укрзалізниці» стосується, перш за все, порожніх вагонів, які розвантажують на прикордонній станції Чієрна над Тісоу. Зараз там накопичилась майже тисяча порожніх вагонів, які українська залізниця не може забрати назад. Чимало вагонів назбиралось і на переході Ужгород-Матевце. ZSSK Cargo офіційно запропонувала «Укрзалізниці» власні електровози для перевезення вагонів до Ужгорода, але відповіді поки що не отримала.

Читайте також: Розкраєні. Як село на кордоні стало торговельною хвірткою до Євросоюзу

Є куди рости й пасажирським перевезенням між Україною та Словаччиною. Зараз між Чопом і Чієрна над Тісоу курсують лише дві пари пасажирських поїздів. Проте в кінці листопада в Києві ZSSK Slovakrail та «Укрзалізниця» розпочали переговори про збільшення кількості пасажирських поїздів між двома країнами.

Зараз зі Львова до Словаччини можна доїхати лише безпересадковим вагоном «Київ – Кошице» за 38 євро. А також автобусом: квиток до Кошице коштує близько 450, до Братислави – 800 гривень.

Ірина Роговик

Повна републікація тексту без згоди редакції або його часткове відтворення без покликання на оригінальний матеріал забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Львів'яни та їхній транспорт

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!