15 фільмів фестивалю сучасного польського кіно, які покажуть у Львові

11747 0
З 10 до 19 жовтня у Львові покажуть сучасне польське кіно. У програмі фестивалю «Під Високим Замком 2014: перегляд сучасного польського кіно» 15 стрічок. Частині фільмів передуватиме короткий україномовний вступ в тематику кіно, обставини його виникнення, культурного та історичного фону подій у ньому. Всі фільми супроводжуватимуться професійними субтитрами українською мовою.

Місце проведення: «Kiнопалац Копернік» (вул. Коперніка, 9), «Kiнопалац» (вул. Театральна, 22), культурні та розважальні заклади Львова, міський простір. Ціна квитків на всі кіносеанси 10 грн.

1. «Інше життя». Кінорозповідь про світ, якого вже немає. Данута Шафлярска – видна польська акторка театру і кіно розповідає та проводить по історії та культурі, які сформували її як людину. Протягом символічних 97 хвилин фільму, які безпосередньо пов’язуються з віком акторки (Данута Шафлярська народилася 99 років тому) – глядачі мають нагоду побачити світ очима цієї виняткової постаті польської культури. 2014 – «Орел» (Польська кінонагорода) – нагорода в номінації «Найкращий документальний фільм».

2. «Борислав. Галицька Пенсильванія». Про Борислав казали, що тут на одній вулиці злидні уживаються з багатством. Гарно оздоблені кам’яниці межують із убогими халупами. Під’їжджаючи до міста, можна було відчути виразний і разючий запах нафти. У сонячні дні хмари пилу огортали кожен куточок міста, а після проливного дощу на вулицях стояли калюжі з виразними слідами нафти… Перед II світовою війною це було одне з найбільших і найбагатших міст II Речі Посполитої. Саме тут можна було зустріти останні новинки моторизації, оздоблені вілли, прекрасно забезпечені магазини, але й запущені заводські будівлі, брудні нафтові копанки, чи дерев’яні сараї з ярусними ліжками для робітників копалень. Це було місто багатьох культур…

3. «Іда». Анна – послушниця, яку сиротою віддали у монастир під опіку Ордену. Мати-ігуменя намовляє її перед висвяченням відвідати свою тітку [Ванду] – єдину живу родичку. Тітка розповідає Анні про її батьків і долю сім’ї. Признається їй, що Анна – єврейка. Вони вирішують поїхати до села Піски, де, ще до війни, жили батьки, дідусь і бабуся Анни. Тут вона зустрічає хлопця… Між молодими людьми народжується щось схоже на почуття. Проте, Анна повертається до монастиря, хоча й не приймає обітниць…

4. «Дівчина із шафи». Історія братів Яцка і Томка та дівчини з заголовка. Кожен з них є по-своєму самотній і відчужений. Дівчина з заголовку сама прирікає себе на ізоляцію. Томек страждає від синдрому саванта - специфічна дисфункція мозку, яка ізолює його від оточення, натомість Яцек обмежує свій контакт зі світом лише за посередництвом Інтернету. Фільм розповідає про самотність, анонімність і відчуження, що виникають з різних причин – власного вибору, але також «надприродної» ясності розуму, яка спричиняє незвичайну поведінку.

5. «Джек Стронґ». Фільм про Ришарда Кукліньского - людину, яка, перебуваючи в самому центрі системи, починає самотній герць з "совєтами". Завдяки своїй рішучості багато років співпрацює з ЦРУ. Від того часу його життя і життя його сім'ї знаходиться під загрозою, а один необережний рух може призвести до трагедії.

6. «Завтра підемо у кіно». Простими засобами, без зайвого пафосу й дешевої сентиментальщини, творці фільму показали – на прикладі історій трьох друзів-випускників школи 1938 р. – трагічну долю покоління тодішніх 20-річних молодих людей. У цих людей, які народилися в уже новій Батьківщині, на порозі їхнього дорослого життя війна відібрала майбутнє, надії, близьких, усе майно, шанси на нормальне життя, а дуже часто - взагалі позбавила життя. З тридцяти осіб випускного класу, учнями якого були герої фільму, двадцять не пережило війну, а декількох було покарано на смерть у сталінській Польщі. Але навіть і ті, хто вижив, ніколи не змогли - як свідчать кінцеві титри - надолужити втрачені роки.

7. «Квиток на місяць». Розповідь про молодість, дружбу і кохання в  час, коли людина робила перші кроки на Місяці, на вулицях стояли апарати з газованою водою, з транзисторів лунав рок-н-рол, а вершиною мрій кожного вітчизняного автолюбителя був Фіат 125 р. Кіноподорож у шістдесяті роки, барвисту епоху "дітей квітів", хіпі і біг-біту.

8. «Мій полюс». Історія сім'ї Яся Мелі – неповносправного мандрівника, наймолодшого в історії неповносправного підкорювача двох полюсів Землі, засновника Фонду За горизонти. Фільм розповідає про події, які відбулися спочатку в дитинстві Яся (смерть брата – Пьотруся), потім в підлітковий період його життя (нещасний випадок - удар струмом), показує боротьбу хлопця за нормальне життя після нещасного випадку. Та перш за все це історія про сім'ю, яка не розсипається і зміцнюється, незважаючи на всі трагедії, які спадають на її долю.

9. «Маленькі зіткнення». Фільм про випадкову зустріч людей, які з різних причин не люблять йти протертими шляхами. Вони прагнуть щастя на власних, а не визначених іншими умовах. Це також фільм про кохання, а навіть про те, що робити, щоб захиститися від нього, бо кохання захланне, егоїстичне, заперечує незалежність і не призводить до нічого доброго. Це фільм про те, чи можна захиститися від кохання, чи в гру вступають справжні емоції, і воно мусить закінчитися катастрофою.

10. «Обмануті». Випадкова зустріч двох дуже схожих дівчат-підлітків призводить до відкриття неймовірної помилки, яка сталася в минулому… Фільм знято на основі реальних подій. Це історія сестер, яких підмінили у лікарні. Цей випадок кілька років тому потряс Польщу, а перш за все перевернув догори ногами життя двох сімей, яке від цього моменту вже ніколи не буде таким, як раніше... Швидко виявиться, що нове життя сестер лише на перший погляд є таким солодким. Як можна поплатитися за правду? Чи любов може виправдати усі наші вчинки? Чи двом сім'ям вдасться подолати випробування, які їм підготувала доля?

11. «Під міцним янголом». Під міцним янголом" це розповідь про повільне падіння людини, яка стала залежною від алкоголю, про важку, інколи трагічну боротьбу за виживання, про сумніви, надії, чергові падіння, велику рішучість, аж до світла в кінці тунелю у вигляді взаємного кохання до жінки, що є останнім шансом на повернення до нормального життя та визволення від потворної хвороби.

12. «Приречений на блюз». Події фільму розпочинаються у 1976 р. в Тихах, в одному зі сілезійських новозбудованих мікрорайонів. 20-літній Рисєк хоча й розумний та кмітливий, не працює, сидить у батьків на шиї. Він перебуває у невпинному конфлікті зі своїм батьком, колишнім учасником добровольчих громадських загонів, які допомагали міліції. Рисєк захоплюється західною музикою і культурою хіппі, мріє про індіанське життя у преріях.

13. «Серце на долоні». Історія Константи – бізнесмена, справжнього олігарха, який здається вперше в своєму житті зустрічається з проблемою, перед якою він постає абсолютно безпорадним. Важка хвороба серця є для нього немов вирок, а врятувати його може лише термінова трансплантація. Константи потрапляє до лікарні, де очікує на донора. Не ймучи віри, що такий швидко знайдеться, розбещений достатком і переконаний у повноті влади над власною долею, він вирішує допомогти собі, скеровуючи справу у відповідне русло…

14. «Хочеться жити». Інспірована справжніми подіями, хвилююча, переповнена оптимізмом і гумором історія неповносправного Матеуша, який - крім труднощів у комунікації з зовнішнім  світом і численних підступів зрадливої долі - доказує, як багато може зробити сила людського духу.

15. «Чоловік вже (не)потрібний». Це – не фільм про кохання, а фільм про його відсутність та вічний його пошук - пошук нервовий, незграбний, але справжній. Його шукає кожен герой фільму, не зважаючи на те, скільки має років і чим займається - кожен намагається вхопити цей примарний кусок щастя. А може, кохання це ще не все?


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!