ТОП-5 позитивних подій Львова за минулий рік

3152 0
Минулий рік був дуже насиченим та багатим на події. Проте Tvoemisto.tv підготувало для вас найвагоміші позитивні події, які відбулися 2014 року у Львові. Ось частина з них:

1, Після завершення ремонту та реконструкції нижньої частини вулиці Городоцької наприкінці 2013 року, виникла ідея її озеленення та облаштування. На роздільній смузі, яка тягнеться від «Магнусу» до церкви св. Анни пропонували посадити дерева та іншу зелень, але містобудівна рада поскаржилася, що такі ініціативи потрібно робити перед ремонтом, а не після, що дерева садити не можна, бо знизу проходить колектор та інші комунікації, а також взагалі не відомо, нащо на Городоцькій острівці. Проте озеленити кущами або ж вазонами погодилися – це не пошкодить комунікації, не заступить панораму на Церкву, а також запобігатиме тому, що пішоходи бігатимуть через вулицю де їм заманеться. Утім, влітку 2014 року активісти все ж посадили 11 декоративних японських вишень, коріння яких – як вони зазначають – не має нічому пошкодити. У час, коли була сильна спека і потрібно було поливати дерева, на це прохання відгукнулися працівники театру імені Лесі Українки, який розташований неподалік від церкви. Театрали планують озеленити також частину вулиці біля будівлі театру. Тим часом, у жовтні місто вирішило підтримати активістів та посадило 5 кулястих кленів. Зелені насадження збільшили естетичну привабливість та покращили мікроклімат у цій частині однієї з найактивніших магістралей міста.

2. Торік у Львові впродовж трьох місяців відбулося два великі концерти гурту «Океан Ельзи». Вони були приурочені до 20-ліття з часу заснування групи. Перший концерт відбувся 31 травня на «Арені Львів». На концерт прийшло 40 тисяч людей. Лідер гурту О.Е. Святослав Вакарчук написав у своєму Twitter, що така кількість людей – це найкращий подарунок на 20-річчя гурту. Однак, не всі охочі змогли потрапити на концерт, тож організатори та музиканти організували ще один – на День незалежності України, 24 серпня. Захід також відбувся на «Арені Львів». Обидва концерти потішили слухачів не лише улюбленими піснями, але й несподіванками. Частина пісень була присвячена подіям на Майдані та в Україні загалом. Новим українським героям гурт присвятив пісню «На лінії вогню», яка, відтак, набула нового змісту.

3. Цього року у місті відкрилася Перша львівська медіатека. Вона обладнана комп’ютерами, мультимедійною текою, інтернетом, настільними іграми та кінозалом. У її приміщенні регулярно відбуваються майстер-класи та освітні заходи. Наприклад, тут була серія лекцій про кримських татар, зокрема про традиції їхнього похорону та весілля. Заклад має три так звані простори. У першому відбуваються різні заходи, тут можна працювати за комп’ютерами, читати журнали та книги, слухати музику, просто сидіти тощо. У другому залі можна зібратися й проводити час за спільними настільними іграми або ж брати участь у дискусійних клубах. У планах було започаткування курсів іноземних мов. Крім того, саме у цій секції  комп’ютери, обладовані спеціальними програмами для осіб з особливими потребами. Третє приміщення – це Кіноплоща, де регулярно відбувається перед фільмів, а також лекції про ці стрічки. У майбутньому тут планують зробити студію звукозапису. Тож це доступний простір для задоволення освітніх, інформаційних та інших потреб – по суті, це сучасний аналог публічної бібліотеки. Медіатека розташована на вулиці Мулярській, 2а. Працює у будні з 11:00 до 21:00, а також у неділю – з 11:00 до 19:00.

4. Влітку цього року відновилися роботи над проектом трамвая у найбільший спальний район міста – Сихів. У серпні чиновники звітували про перші успіхи та обіцяли, що трамваї на Сихів почнуть їздити наприкінці 2015 року. Станом на листопад 2014 року від мікрорайону Санта-Барбара до Сихівського моста було прокладено основу для майбутньої колії. У цей час у місті обговорювали користь від цього проекту загалом. Так, трамвай буде їздити по безшумному полотні, швидко перевозити багато пасажирів, їздитиме часто, не потраплятиме у затори й курсуватиме до центру міста й, можливо, також і до залізничного вокзалу. Проте цього ж місяця Водоканал провів огляд колектора під майбутньою лінією трамвая і заявив, що колектор не підлягає ремонту – можливе лише будування нового. Це не передбачалося проектом, тож роботи можуть затягнутися, хоч станом на кінець року вони були виконані на 30 відсотків. Крім несподівано ситуації із колектором є інші проблеми: щоб зробити колію, потрібно перенести торгові ряди ринку «Санта Барбара», а також знести житлові будинки. І якщо із власником ринку та одного із кафе неподалік Сихівського моста вдалося дійти згоди, мешканці будинків 49 та 51 на вулиці Стуса не погоджуються на невідповідну компенсацію. У такому разі мешканці будуть змушені жити у некомфортних обставинах, а дорога у цьому місці буде вужчою, ніж планувалося. Попри те, що роботи ще багато, місто анонсує, що на Сихів їздитимуть нові трамваї, а активісти розробили план озеленення та облагородження трамвайного маршруту.

5. У листопаді у Львові почав діяти перший ринок вуличної їжі. Він розташований у нижньому приміщенні міського арсеналу, під приміщенням Музею зброї. За задумом організаторів, цей ринок має бути постійним. Тут готуватимуть різноманітну їжу – від устриць та мідій у вершках до кольорових вареників та домашніх пиріжків. Творці проекту наголошують на тому, що їжа буде тут більш натуральною і матиме більше вкладеної у неї душі. Вона повинна бути не конвеєрна, бо кожен продавець дбатиме про свої страви. Ринок розрахований на 44 торгові місця у приміщенні площею 600 квадратних метрів, і ще на 30 – у рові біля будівлі арсеналу. Важливим аспектом виникнення такого місця у місті є наявність великої кількості людей, відірваних від домашньої кухні. Крім того, це місце – трансформер, який на вечір та ніч переобладнується із ринку на «бар з розумною музикою» та арт-простором. Творці закладу бажають, щоб тут було комфортно й цікаво людям різного віку, а для підприємців-рестораторів сподіваються випробувати себе у бізнесі і, не вклавши даремно грошей у свій бізнес, перевірити, чи варто його взагалі починати.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!