Як покращити Трамвай на Сихів: світлофори, зупинки, озеленення

9383 2
Львівські активісти руху «Дайте пройти» та інженери ЛКП «Львівавтодор» сформували рекомендації та пропозиції до проекту «Трамвай на Сихів». Пропозиції стосуються облаштування розумних світлофорів, безпечних перехресть на проспекті Червоної Калини, розташування трамвайних зупинок та їх зручності, виділеної смуги для трамваїв на вулиці Стуса, озеленення тощо. Tvoemisto.tv публікує ці пропозиції вперше.

Частина пропозицій вже були погоджені міською комісією з безпеки дорожнього руху, а також про них позитивно відгукнулись Європейський банк реконструкції і розвитку (що надав частину коштів на проект «Трамвай на Сихів») та французька компанія Egis, що слідкує за використанням цих коштів, кажуть активісти. Пропозиції скеровують до ЛКП «Львівавтодор», що курує цей проект.

«Переконані, що запропоновані рішення дадуть змогу збільшити швидкість руху трамвая, підвищити безпеку дорожнього руху та зробити трамвай привабливим та популярним видом пересування для мешканців Сихова. Підкреслюємо, що частина з цих пропозицій вже погоджена міською комісією з безпеки дорожнього руху, а для їх реалізації потрібно терміново вносити зміни у проект та реалізовувати їх», – додають ініціатори.

11 пропозицій для покращення проекту «Трамвай на Сихів»

1. «Розумні світлофори». Світлофори з адаптивним керуванням для пріоритету трамвая

Проектом передбачено влаштування світлофорного регулювання на перехресті пр. Червоної Калини – вул. Угорська – вул. Навроцького, а також збереження існуючих світлофорних об’єктів. Ніяких вимог щодо самих світлофорів немає. Для підвищення безпеки руху трамваїв пропонуємо облаштувати світлофорні об’єкти на пішохідних переходах датчиками наближення трамваїв з такою логікою, що при під’їзді трамвая для пішоходів горітиме червоний сигнал, і вони не перебігатимуть перед трамваєм. Це автоматично забезпечить пріоритетний проїзд трамвая.

Запропоновано підключити ці світлофори до Центру Керування Рухом, створеного у співпраці з ЄБРР та компанією Swarco для влаштування «зеленого коридору» для трамваю (машрут №2 та №6). А всі пішохідні переходи через реконструйовану ділянку пропонують робити лише регульованими.

«Вулиця є магістральною й потребує особливої уваги до керування рухом й безпеки пішоходів. Це не призведе до зниження пропускної здатності вулиці, оскільки є можливість реалізувати «зелену хвилю» для автомобілів», – пояснюють активісти.

Переваги: зменшення середнього часу поїздки громадським транспортом, соціальний ефект від переваги громадського транспорту над приватним, підвищення безпеки пішоходів.

Недоліки: здорожчання проекту (або окремий проект).

2. Безпечне перехрестя пр. Червоної Калини та вул. Сихівської

Ілюстрація активістів

В проекті передбачено зберегти існуючий прямий поворот з пр. Червоної Калини на вул. Сихівську. Натомість активісти пропонують не реалізовувати цього, а забезпечити влаштування кільцевого руху з можливим розширенням проїзної частини на одну смугу руху. Це дасть змогу ліквідувати одну проблемну точку перетину трамвая з інтенсивним транспортним потоком.

Очевидно, що в місцях перетину трамваїв з проїзною частиною потрібно встановлювати світлофори, які вмикатимуться при наближенні трамвая і зупинятимуть конфліктний транспортний потік. Решта часу перехрестя працюватиме як саморегульоване. Пропозицію погоджено на засіданні міської комісії з безпеки дорожнього руху.

Переваги: зменшення вартості проекту, зменшення кількості перетинів автомобілями трамвайних шляхів, перехрестя кільцевого руху є менш аварійними та мають максимальну пропускну здатність.

Недоліки: немає.

3. Безпечне перехрестя пр. Червоної Калини – вул. Хуторівка

Ілюстрація активістів

Проект передбачає поворот із вул. Хуторівка в бік центру за допомогою заїзду авто через вул. Чукаріна на Сихівський масив й розвороту на світлофорі. Аналогічно для руху на вул. Чукаріна передбачено влаштування додаткового розриву в розділовій смузі. Пропонуємо для підвищення безпеки та зручності руху ліквідувати ці розриви, продовжити вул. Хуторівка під шляхопровід й організувати виїзд авто з протилежного боку. При цьому є можливість залишити частину існуючої стоянки на одній з частин вул. Хуторівка. Робочий проект на цей з’їзд існує, наголошують активісти. Пропозицію погоджено на засіданні міської комісії з безпеки дорожнього руху.

Переваги: покращення пропускної здатності розв’язки за рахунок незаїзду транзитної частини потоку на Сихівський масив; використання вже відведених земель та існуючого шляхопроводу за призначенням; підвищення безпеки дорожнього руху.

Недоліки: фінансування з’їзду від шляхопроводу.

4. Розташування зупинок трамвая

Ілюстрація активістів

Пропонуємо не реалізовувати підземного пішохідного переходу в районі перехрестя пр. Червоної Калини - вул. Чукаріна, а наблизити зупинку трамваю до регульованого пішохідного переходу. Це дасть змогу зменшити відстань пішого руху до зупинки та, відповідно, підвищити привабливість трамвая.

Також пропонуємо влаштувати трамвайну зупинку в районі поліклініки на пр. Червоної Калини. Це важливий соціальний об’єкт, поруч є щільна багатоповерхова забудова і, що вкрай важливо, існуючий регульований пішохідний перехід. При цьому не порушуються норми щодо відстані між зупинками. Пропозиції погоджені на міській комісії з безпеки дорожнього руху.

Переваги: підвищення привабливості громадського транспорту для пасажирів, збільшення кількості потенційних пасажирів.

Недоліки: зростання вартості робіт.

5. Зручність зупинок для пасажирів та транспорту

Ілюстрація активістів

Пропонуємо передбачити влаштування підвищених до рівня підлоги платформ на зупинках трамваїв. Це зробить трамвай зручним та доступним, і не вимагає суттєвого здорожчання проекту.

Також пропонуємо передбачити встановлення табло (бажано двосторонніх) з відліком часу до прибуття трамваїв з підключенням їх до Центру керування рухом.

На більшості автобусних зупинок є ускладненою посадка в автобус, коли автобус не повністю під’їжджає до бордюру або зупиняється на значній відстані від нього. В деяких випадках це зумовлено неможливістю під’їзду через неправильно припарковані автомобілі. В інших випадках під’їзд автобуса до зупинки ускладнений страхом водія пошкодити автобус об бордюр або занадто глибокою «кишенею» для зупинки автобуса. Тому пропонуємо відмовитись від заїзних кишень та влаштувати бордюри спеціального перерізу, які є безпечними для автобусів (мінімізований ризик пошкодити шини та колеса) і зручними для пасажирів, оскільки вони є вищими (їх рівень співпадає з рівнем підлоги / першої сходинки).

Переваги: підвищення привабливості громадського транспорту для пасажирів; зручність для маломобільних груп населення; пришвидшення руху автобусів; підвищення безпеки пасажирів; використання ресурсів Центру керування рухом.

Недоліки: можливе важке просування під час внесення змін в проект та погодження в ДАІ; зростання вартості робіт.

6. Безпечний рух в місці різкого звуження проїзної частини на вул. Стуса

Через складнощі із викупом приватних земельних ділянок проектом передбачено різке звуження проїзної частини за рахунок суміщення трамвайної колії й однієї смуги автомобільного руху. Ми вважаємо це створенням місця з великою загрозою ДТП, а також позбавленням громадського транспорту пріоритетності. Тому пропонуємо не переривати в цьому місці розділювальну смугу для трамваїв, а звузити проїзну частину за рахунок зменшення кількості смуг руху. Таке рішення дасть змогу в перспективі після узгодження земельних питань збільшити кількість смуг руху до початково запланованої кількості.

Переваги: уникнення місця концентрації ДТП, збереження пріоритетності для громадського транспорту.

Недоліки: немає.

7. Виділена смуга для трамваїв по вул. Стуса

Ілюстрація активістів

На ділянці вулиці В.Стуса від зупинки «Стадіон Україна» до зупинки «Академія мистецтв”» (розворотне кільце на вул. Мушака) пропонуємо організувати виділену смугу руху для трамваїв з використання бордюрного каменю або інших фізичних обмежувачів. Це дасть змогу забезпечити безперешкодний рух для трамвая (приклад Будапешту, Угорщина та приклад Кракова, Польща).

Це рішення не особливо погіршує умови руху для автомобілів, оскільки перед початком даної ділянки є автобусна зупинка. Тому приватний транспорт потраплятиме на неї, рухаючись однією смугою.

Переваги: підвищення привабливості серед пасажирів; зменшення ризиків виникнення ДТП на трамвайних коліях, як наслідок паралічу трамвайного руху; кращі можливості для дотримання трамваями графіків руху.

Недоліки: здорожчання проекту за рахунок використання додаткового бордюрного каменю.

8. Повне трамвайне кільце на вулиці Стуса

Проект передбачає влаштування технічної колі на місці існуючого кільця. Однак при цьому нема змоги облаштувати повне трамвайне кільце. Воно потрібне для забезпечення надійного руху трамваїв з Сихова у разі, якщо в центрі міста виник затор чи зламався трамвай. Тож більшість трамваїв не стоятимуть у заторах, а розвертатимуться і прямуватимуть на Сихів. І при цьому також залишається можливість влаштувати технічну колію для стоянки вагонів, пропонують активісти.

Переваги: підвищення привабливості серед пасажирів, зменшення ризиків виникнення ДТП на трамвайних коліях та блокування руху, кращі можливості для дотримання трамваями графіків руху.

Недоліки: нема.

9. Озеленення на роздільній смузі

Значна частина траси трамвайної колії (понад 3 км) буде закладена плиткою. Аргументується це необхідністю використовувати колісний тягач для буксирування зламаного трамваю та необхідністю монтажу і обслуговування контактної мережі. Але у Львові є щонайменше три довгі ділянки колії, на яких немає жодного покриття (вул. Княгині Ольги, вул. Личаківська, вул. Чернівецька). Тому пропонуємо замість плитки влаштувати засів травою і обсадити колію деревами. Це не відповідає поточним будівельним нормам, але у вигляді експерименту успішно реалізовано на вул. Городоцькій у Львові, а також широко застосовується у Німеччині. Якщо все ж неможливо здійснити укладання газону в межах проекту, то доцільно зберегти цю можливість на майбутнє і не закладати плиткою міжколійний простір (приклад Познані, Польща та Берліна, Німеччина).

Читайте також: 10 фактів про трамвай на Сихів

Груба оцінка вартості плитки для такої ділянки складає 100 тисяч євро (і це без врахування робіт та супутніх витратних матеріалів: щебінь, пісок, цемент і доставка). Тому пропонуємо за ці кошти придбати гібридний тягач-вишку, який може рухатись як автомобільними дорогами, так і трамвайною колією. Альтернативно можна використати ці гроші як інвестицію у розробку такого тягача місцевим виробником (наприклад корпорацією «Електрон»).

Ілюстрація активістів

Переваги: більш естетичний і привабливий вигляд трамвайної лінії; здешевлення проекту; зменшення нагрівання поверхні і повітря біля неї, як наслідок зменшення впливу на клімат; наявність сучасного автомобіля-тягача, який може використовуватись і на інших ділянках трамвайної мережі.

Недоліки: необхідність закупівлі спеціального тягача, або його розробка; необхідність внесення змін в проект в частині захисту колії від грунту та трави.

10. Контрастне освітлення пішохідних переходів

Ілюстрація активістів

Для підвищення безпеки руху пішоходів на нерегульованих переходах у темну пору доби треба використовувати контрастне освітлення переходів. Це, зокрема, передбачають і державні будівельні норми. Також є вимоги до світильників – вони не мають засліплювати водіїв. До речі, такий перехід облаштували цього року на проспекті Чорновола.

Переваги: підвищення безпеки руху пішоходів у нічний час.

Недоліки: здорожчання проекту.

11. Доступність для людей з обмеженими можливостями

Фото: cn.ua

Крім підвищених платформ на зупинках (див. пункт 5) для людей з обмеженими можливостями треба передбачити такі інженерні заходи:

– влаштування пандусів та понижень

– кольорова тактильна плитка у безпечних місцях

– використання спеціальної розмітки

– використання звукового супроводу «зеленого» сигналу для пішоходів.

Переваги: підвищення доступності для людей з обмеженими можливостями, підвищення привабливості проекту.

Недоліки: здорожчання проекту.

Використано також фото: ЗІК, Львівської міськради, horoshiyblog.livejournal.com


Читайте також:
16 Грудня, 2014 15:42
Володимир Якщо дивитися на досвід того ж Кракова, то автобуси рухаються по тих самих полосах що й трамваї. Це дає змогу автобусам також оминати затори і пришвидшити їхній рух. Тому п.9 лишній. Краще зробити на тому місці окрему полосу для руху громадського транспорту, а не тільки трамваїв.
12 Грудня, 2014 21:46
семен пропозиції супер) підтримую
єдине що можливі проблеми можуть бути з переривчастим бордюром на Стуса, а саме при прибиранні у зимовий період снігу, техніка у нас снігоприбиральна ще та, це не враховуючи водіїв)))
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!