40 днів на ШВЛ. Як у лікарні швидкої допомоги лікують найважчих пацієнтів із Сovid-19

2202 0
У тих пацієнтів, які є найважчими, простежується чіткий зв’язок із супутніми захворюваннями та станом імунної системи.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

У різних людей Covid-19 може проявлятися по-різному. Найважчі можуть перебувати в лікарні по кілька місяців. Про це у матеріалі Тvoemisto.tvповідомила Наталія Матолінець – завідувачка відділення анестезіології та інтенсивної терапії Львівської лікарні швидкої допомоги, яка від початку пандемії лікує чи не найважчих хворих із коронавірусом.

«У середньому у 8 з 10 людей перебіг коронавірусу легкий. Пацієнти можуть пролікуватись вдома і не потребують госпіталізації. Проте, є частина пацієнтів, а це приблизно по Україні 12-14%, які вимагають госпіталізації, ще 6-7% – підключення до апаратів штучної вентиляції легень. У Львівській лікарні швидкої медичної допомоги з важкими формами Covid-пневмоній потрапляє 10% з усіх», – каже вона.

Читайте також: Кого лікуватимуть інноваційними ліками від Сovid-19 на Львівщині

За її словами, у тих пацієнтів, які є найважчими, простежується чіткий зв’язок із супутніми захворюваннями та станом імунної системи.

«Якщо пацієнт відносно здоровий, молодого віку, без поганих звичок – швидше за все коронавірус перенесе у легшій формі. А якщо й потрапить у лікарню, то одужає швидше і без подальших ускладнень для здоров’я. А ось у 90% пацієнтів, які важко і довго хворіють, передує хронічна патологія. Старші люди, а особливо курці, ті, хто має супутні чи хронічні захворювання, слабку імунну систему, схильні до ожиріння, астми, мають проблеми з нирками, є на діалізі, перенесли інсульти, інфаркти, отримували гормонотерапію хворіють і переносять недугу набагато важче», – додає завідувачка реанімації.

Здебільшого, саме такі люди тривалий час перебувають на лікуванні у лікарні, часто у відділенні реанімації та підключені до апаратів ШВЛ. За час пандемії у практиці Наталії Матолінець були випадки, що лікування коронавірусу тривало понад пів року.

Читайте також: Потужна версія Covid-19. Чим небезпечний штам коронавірусу «Дельта»

«У нас був випадок, що на примусовій вентиляції легень, тобто на апараті ШВЛ, пацієнт перебував 42 доби. Потім ще майже місяць його поступово знімали з цього апарату і переводили на самостійне дихання. Це дуже багато. У подальшому такі люди, навіть після покращення стану і виписки з лікарні, потребують тривалого лікування та реабілітації», – говорить далі вона.

Через підступність самого Covid-19, який уражає не лише самі легені, а й має вплив на всі органи і судини, у людей можуть розвинутися такі важкі ускладнення, як тромбози, пневмофібрози, легеневі ускладнення, проблеми з нирками, порушення мозкового кровообігу. Детальніше про це читайте в матеріалі: Вчилася заново ходити. У Львові шість місяців боролися за життя керівниці штабу протидії Covid-19.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!