Разумкову у Львові нагадали за законопроєкт про підтримку вітчизняних виробників

1926 0
Мова йде про законопроєкт, що має на меті покращити роботу промисловості в Україні, яка нині занепадає.
фото тараса бабенчука

фото тараса бабенчука

Понад чотири тисячі українських підприємств зібрали підписи своїх працівників на користь законопроєкту №3739 «Про локалізацію виробництва». Йдеться про 150 тисяч підписів тих людей, які нині працюють на підприємствах. Про це під час робочого візиту голови ВРУ Дмитра Разумкова на концерні заводів Електромаш повідомив член Президії роботодавців України Олег Боярин.

Мова йде про законопроєкт, який має на меті покращити роботу промисловості в Україні. Його автори стверджують, що промисловість тут занепадає і врятувати її можна лише через механізм публічних закупівель: щоб держава купувала не імпортне, а вітчизняне. Правда, не всі товари, а лише їх частину, як-от: трансформатори, конденсатори, автобуси, тролейбуси, автоцистерни, самоскиди, техніку для залізниці. Ці товари будуть вважатися вітчизняними й отримають пропуск у ProZorro, якщо відповідатимуть критеріям локалізації.

Читайте також: Львів відмовляється купувати 100 білоруських МАЗів

Станом на сьогодні законопроєкт готують до другого читання. Голосування у першому читанні відбулося ще в липні 2020 року.  

«Промисловість останнім часом живе не завдяки, а всупереч. Виробництво – важка праця в нашій країні і фактично боротьба за виживання. Наші виробництва, а це робочі місця і можливість платити зарплати та пенсії, є в гіршому становищі, ніж імпортна продукція чи контрабанда. Тому, цей законопроєкт №3739 підтримує багато підприємств», – зазначив він під час стріму Tvoemisto.tv.

У свою чергу, голова Парламенту Дмитро Разумков пообіцяв передати інформацію про підписи підприємств президентові України та прем’єр-міністру. Окрім цього, зазначив, що сам голосуватиме на його користь.

«Ми хочемо підтримки, щоби бути тими підприємствами, які виробляють висококонкурентну продукцію не тільки в Україні, а й на зовнішніх ринках», – додає Олег Боярин.

Читайте також: Коли у Львові з'являться 100 нових низькопідлогових автобусів

Нагадаємо, що у Львові раніше розгорнулася дискусія про закупівлю автобусів. Міський голова Андрій Садовий на своїй фейсбук-сторінці написав, що Європейський інвестиційний банк, який кредитує Львів для закупівлі 100 низькопідлогових автобусів, буцімто вважає, що пропозиція білоруського МАЗу є найбільш прийнятною.

Львів раніше вже закуповував МАЗи, що Андрієві Садовому неодноразово закидали опоненти під час минулорічної виборчої кампанії, тож він у своїх виступах наголошував на співпраці з українськими виробниками.

У тендері на купівлю 100 нових автобусів за кошти ЄІБ перемагала білоруська компанія. Такий висновок експертів Європейського банку, однак міський голова Львова заявив про те, що місто відмовляється від того, аби купувати білоруські МАЗи і буде оголошувати новий тендер. За його словами, потрібно, щоби уряд України ввів «захисні тарифи», так зване мито, аби підтримати українського виробника, і той мав доступ до дешевих кредитних ресурсів. Детальніше читайте за посиланням.

Ольга Коваль

Фото і відео Тараса Бабенчука


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!