7 фактів про сучасних українців від Ярослава Грицака у Львові

4431 0
Ярослав Грицак у своїй праці «Куди рухається світ» намагається пояснити феномен сучасного суспільства та основні тенденції його розвитку. Tvoemisto.tv пропонує 7 ключових тез історика про сучасне українське покоління, фрагментарність світу, хіпстерство і феномен Євромайдану.
фото: Петро Ткачишин

фото: Петро Ткачишин

«Молоде покоління не читає тексти довше, ніж 15 секунд».

Якщо колись суспільству бракувало їжі чи одягу, то тепер нам бракує часу. Коли ми читаємо новини в інтернеті чи газету, то, зазвичай, переглядаємо лише заголовок і декілька секунд виділяємо на сам текст. Це зумовлено браком часу і потребою швидко отримати якомога більше інформації. Світ став фрагментарним.

«Якщо не розумієте, що з вами робиться – спробуйте розширити контекст».

Порада на 100 тис. доларів: якщо ви не розумієте, що з вами робиться – спробуйте розширити контекст. Якщо ви бачите проблему – пробуйте розширити контекст. Також пробуйте дивитися в історичний контекст. Щоб проаналізувати ситуацію глобально – потрібно ставити добрі питання.

«Бідність та багатство – речі відносні».

Маючи автомобіль, можливість поїхати за кордон на відпочинок, людина постійно порівнює себе з кимось. Якщо ми дивимося на нашого сусіда, і бачимо, що він успішніший за нас, то вважаємо себе бідними. Так відбувається тому, що в людей зараз завищені очікування. Це стосується тих осіб, які вже задовольнили свої базові потреби.

«Євромайдан – революція прекаріату».

Єдина відмінність Євромайдану від всіх інших революцій креативного класу полягає в тому, що це єдина революція, яка перемогла. Зазвичай, прекаріат не здатен перемагати, він здатен лише на красивий бунт, красиве самовираження.

«Гламур  – багатство для бідних».

Коли люди, які не мають культурного виховання, заробляють багато грошей, вони виражають свій успіх через гламур. Натомість сучасне покоління виражає свій успіх через хіпстерство.

Читайте також: Ярослав Грицак про Львів як Нью-Йорк Східної Європи

«Україну треба не будувати, а розвивати та модернізувати».

У суспільній риториці постійно звучать слова, що потрібно будувати Україну. Ми вже збудували Україну, давайте почнемо її розвивати. Україна потребує модернізації, а не постійного перебудовування.

«Еміграція та корупція – дві основні небезпеки для сучасного покоління».

Сучасне покоління – це покоління з цінностями. І незважаючи на кризи та проблеми, ці цінності мають вагу і не втрачаються. Тому якщо молоде покоління не виїде за кордон, а спокус зараз дуже багато, і не дасть себе з’їсти корупції, то Україна має шанс стати іншою.

Підготував Петро Ткачишин


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!