Ціна незалежності. Розмова з Ярославом Грицаком про минуле України, історичну пам'ять та майбутнє

1541 0
Професор, історик і публіцист Ярослав Грицак у проєкті «Акценти Твого міста» сьогодні о 20.00 говоритиме про ціну української незалежності та як подолати наше минуле.

24 серпня Україна відзначатиме 31 рік своєї незалежності. Також 24 серпня буде півроку з дня повномасштабного російського вторгнення в Україну. У програмі «Акценти Твого міста» соціолог Олексій Антипович зазначив, що вся наша війна та наш спротив спричинені тим, що ми боронимо свою незалежність. Українці з початком війни стали єдині як громадяни України, і це найбільш відчутний ривок. 

«Українець зрозумів, що це його держава, а іншої не буде – іншої він не хоче. Ми можемо любити свою владу чи не любити, ми можемо сваритися між собою за мову, традиції чи визнання радянського минулого, але це наші внутрішні речі», – каже він. 

Читайте також: «До війни ніхто у світі по-справжньому не знав, на що здатні українці», – Владика Венедикт

Сьогодні, 18 серпня, у студії Tvoemisto.tv говоритимемо про ціну української незалежності з науковцем, істориком та публіцистом Ярославом Грицаком у програмі «Акценти Твого міста».

Зокрема, в програмі говоритимемо про те, чи зможе Україна подолати своє минуле цією війною; про спільну історичну пам'ять та як її ділити з росіянами; про майбутнє України; та чи повинна історія творити національні міти.

Зазначимо, що «Акценти Твого Міста» виходять щочетверга о 20.00. Програму можна переглядати на сторінці медіа-хабу у Facebook та на каналі у YouTube. До розмови запрошуємо і нашу аудиторію. Долучитись можна, залишивши коментар чи приватне повідомлення у Facebook або в коментарях на YouTube-каналі. 

У попередніх програмах:

  • із владикою Венедиктом говорили про те, чому Бог допустив вбивства українців, про те, чи можна вмирати за наші цінності та чи росіяни взагалі є християнами
  • із психотерапевтом Олександром Фільцом говорили те,  якою ж є ідентичність росіян, чи шукають українці свою ідентичність та де проходить лінія між українцями та росіянами
  • була розмова з істориком та перекладачем Андрієм Павлишином про те, що Україна пробуджується як нова європейська держава. 
  • у розмові з владикою Борисом Ґудзяком говорили про те, чому росія розпочала війну проти України, чи зможе весь світ засудити привид комунізму і як українцям витримати важкий шлях попри виснаження. 
  • про те, як війна змінила українців і чи змінилися наші цінності за чотири місяці повномасштабного вторгнення, розмовляли з директором соціологічної групи «Рейтинг» Олексієм Антиповичем
  • чи стане війна поштовхом для модернізації України і як повернути додому українців, які через війну виїхали за кордон – у розмові з українським менеджером-економістом, засновником Києво-Могилянської бізнес-школи, ексміністром економічного розвитку і торгівлі України Павлом Шереметою.
  • якою є культурна політика України під час війни – у розмові з Іриною Подоляк – заступницею міністра культури (2019-2020 рр.), народною депутаткою ВРУ (2014-2019 рр.) та Оксаною Форостиною – українською письменницею, перекладачкою, видавчинею.
  • про сучасні тенденції у книговиданні та чи вплине новий законопроєкт про заборону російської книги – у розмові з видавчинею та поетесою Мар’яною Савко.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!