7 речей про Львів. Найважливіше за тиждень

2100 0
Святкування 759-ї річниці Львова, свято міської культури День батяра, громадські слухання з приводу перенесення ринку «Санта-Барбара». Tvoemisto.tv зібрало для вас найважливішу інформацію про те, чим жив Львів минулого тижня.

День міста Львова

Однією із найвизначніших подій цього тижня стало святкування 759-річчя Львова. Оскільки цього року виповнюється 150 років від дня народження митрополита Андрея Шептицького, вирішено було відзначати цей день як День міста Шептицького.

1 травня під час урочистого засідання з нагоди Дня міста було вручено почесні відзнаки у номінаціях «Шляхетна львівська родина», «Львів’янин року» та «Почесний громадянин міста Львова». «Шляхетною львівською родиною» стала родина Ільницьких. Звання «Почесний громадянин міста Львова» отримав лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук. А звання «Львів’янин року» було присвоєно шахістці, міжнародному гросмейстеру, дворазовій чемпіонці України, чемпіонці світу серед жінок 2015 року Марії Музичук.

Крім того, цими вихідними пройшло свято міської культури День батяра. У його рамках відбувся перший велопроменад у стилі ретро «Батяри на роверах».

CityLife

Запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС буде відтерміновано щонайменше до 2016 року.

27 квітня у Києві пройшов саміт Україна-ЄС. Із найважливішими тезами саміту можна ознайомитися за посиланням.

З 23 червня в Україні почне діяти візова інформаційна система (ВІС) країн Шенгенського договору. Згідно із нею при поданні документів на отримання шенгенської візи заявники повинні будуть здати свої відбитки пальців та цифрову фотографію.

Із 1 травня в Україні почали діяти нові тарифи на опалення і гарячу воду. Їх вартість у середньому зросла на 72%.

Крім того, із початку травня вступили в дію нові тарифи на універсальні послуги поштового зв’язку.

Виконавчий комітет ЛМР погодив курсування у Львові екскурсійних електромобілів. Електромобілі курсуватимуть у пішохідній зоні, а у вихідні дні, коли на вулицях немає інтенсивного руху, виїжджатимуть за межі середньовічного Львова.

Також минулого тижня у Львові презентували ініціативу щодо візуалізації даних міського бюджету. На сайті Львівської міськради тепер є два посилання: доходи  та видатки міста. Бюджетну інформацію тут відображено графічно. Інформацію за посиланнями посортовано за блоками: медицина, освіта, ЖКГ, містобудування тощо.

Урбаністика

Зелена зона на вулиці Липинського має стати парком «Індустріальним». Відповідне рішення прийняв виконавчий комітет Львівської міськради. Передбачається, що новостворений парк слугуватиме буферною зоною між житловою та промисловою зонами району, забезпечуватиме зручний транзит між вулицями Липинського та Лінкольна.

27 квітня міський голова Львова Андрій заявив, що 99% усіх мешканців Сихова проти перенесення ринку «Санта-Барбара» на проспект Червоної Калини – вулицю Скрипника біля поліклініки. Перенесення ринку «Санта-Барбара» у Львові до поліклініки на Сихові теоретично неможливо, сказав мер.

Проти перенесення ринку до 4-ї поліклініки на проспекті Червоної Калини, 70 виступили місцеві жителі та працівники поліклініки на громадських слуханнях, які відбулися 29 квітня.

Завершився процес погодження нових меж міста Львова. Про це повідомив голова Львівської ОДА Олег Синютка. Наступний крок – за депутатами міськради, які мають затвердити ці межі на сесії.

Транспорт і дороги

29 квітня у Львові оголосили набір людей для визначення реального пасажиропотоку в маршрутках, а також для проведення спільних із ДАІ рейдів у громадському транспорті. Як пояснив керівник ГО «За якісний транспорт». Святослав Товстига, саме від пасажиропотоку залежить вартість проїзду в маршрутках.

Крім того, у місті почали активно обговорювати питання повернення нічних маршрутів, які повинні поєднувати центр міста і вокзал із віддаленими районами. Наразі Управління транспорту та зв'язку організувало опитування щодо доцільності нічних рейсів і за їх результатами пропонує 7 маршрутів по усьому місту.

У Львівській області на дорозі Львів-Тернопіль тривають ремонтні роботи. Наразі дорожники виконали лише підготовчі роботи, а саме – провели підготовку основи. Невдовзі буде розпочато роботи із укладки дорожнього покриття.

Також минулого тижня Міністерство інфраструктури України звернулося до українців з проханням  фіксувати й повідомляти про неналежне виконання ремонтних робіт із ліквідації ямковості на дорогах. Надсилати фото, вказавши координати з місця ремонту, можна на електронну адресу: [email protected].

Фестивалі і концерти

2-3 травня у Львові пройшов фестиваль садівництва «Floria Фест».

21 червня на стадіоні «Арена Львів» відбудеться концерт пам’яті Андрія Кузьменка (Кузьми). У продажу вже з'явилися квитки на концерт, присвячений вшануванню пам'яті українського рок-музиканта. На сцену «Арени-Львів» вийдуть поруч  із музикантами групи «Скрябін», які були надійним тилом Кузьми впродовж багатьох років, також і колеги Андрія – Брати Гадюкіни, Святослав Вакарчук, Тарас Чубай, Руслана, Олександр Положинський, гурт «O.Torvald», Фагот (ТНМК), Олександр Пономарьов, Наталія Могилевська, Віктор Павлик, гурти «Скай», «Пающіє Труси», «Антитіла».

У суботу та неділю, 16-17 травня, у львівському Парку культури стартує перший велофестиваль «ВЕЛОПАРК», що покликаний об’єднати всіх небайдужих до велоспорту – спортсменів, любителів активного способу життя, глядачів та вболівальників. В рамках фестивалю пройде другий фестиваль вуличної їжі «Парк-пікнік».

Цікавинки і корисності

Пасажири Львівської залізниці, які часто користуються приміськими електро- та дизель-поїздами, мають можливість зменшити витрати на проїзд, купуючи абонементні квитки.

Від травня цього року умови надання державної житлової субсидії значно спрощено. Як оформити субсидії за спрощеною процедурою, можна прочитати за посиланням.

Кількість магазинів на 1 особу, які продають алкогольні напої у Львові, більш ніж втричі перевищує їхню кількість у Варшаві, Кракові та Вроцлаві.

Гурт «Океан Ельзи» презентував нову музичну композицію «Не твоя війна» та кліп на неї. У відео ви не побачите жодного кадру з війни, натомість із глядачем розмовляють звуки та символи.

У селі Стрілки Старосамбірського району 237 сопілкарів виконали Державний гімн України. Таким чином був встановлений рекорд з виконання Державного гімну.

Спецпроекти Tvoemisto.tv

Якщо правильно спланувати свій відпочинок, то він може бути однаково цікавий як для батьків, так і для дітей. Тому ми підготували для вас підбірку ТОП-5 місць у Львові для сімейного відпочинку.

Для того, аби гарно відпочити і отримати прекрасні враження, не обов’язково їхати далеко. Для цього можна відвідати одне із 5 містечок неподалік від Львова, які заслуговують уваги.

Цього тижня героєм постійної рубрики «(Не)пересічні львів’яни» стала волонтерка Святослава Фединяк, яка уже півроку кожного дня плете «кікімори».

Новий проект Tvoemisto.tv «То є Львів!» розповідає про людей, яких ви щодня бачите на вулиці, зустрічаєте у магазині або у громадському транспорті, людьми зі своїми проблемами, радощами й сумом. Цього тижня героями спецпроекту стали пані Наталя зі своєю собачкою Кнопою, а також брат Боніфатій.

Крім того, напередодні Дня Львова Tvoemisto.tv  закликало мешканців міста спільно укласти Кодекс львів’янина

Опублікувала Олена Марченко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!