Антимонопольний комітет оштрафував «Львівгаз» на 13 мільйонів

2668 0
На підприємстві не погоджуються з таким рішенням і будуть його оскаржувати.
Фото Андрій Костюк

Фото Андрій Костюк

Антимонопольний комітет України оштрафував АТ «Львівгаз» на 13 млн гривень. Про це ідеться у повідомленні АМКУ.

Окрім «Львівгазу», оштрафовані також облгази ще 15 областей на загальну суму майже 280 млн грн. Штраф накладено за порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним становищем.

«Ці компанії з жовтня 2018 по серпень 2019 року при здійсненні комерційних розрахунків донараховували об’єми використаного побутовими споживачами природного газу понад обсяги, визначені лічильниками, тобто, зловживали своїм монопольним (домінуючим) становищем на зазначеному ринку», – ідеться в повідомленні АМКУ.

Читайте також: Антимонопольний комітет перевірить Львівгаз через донарахування в платіжках

АМКУ робить висновок, що дії компаній «призвели до ущемлення інтересів споживачів», які були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку.

Комітет зобов’язав відповідачів припинити порушення законодавства про захист економічної конкуренції та перерахувати побутовим споживачам суми у платіжках на підставі даних лічильника природного газу з жовтня 2018 року.

Втім, в АТ «Львівгаз» із таким рішенням АМКУ не погоджуються і будуть оскаржувати. Про це у кометарі Tvoemisto.tv сказав голова правління АТ «Львівгаз» Юрій Войсович. Він вважає, що комісія АМКУ не до кінця розібралась в ситуації.

«Штраф наклали за те, що ми приводимо газ до стандартних умов, як цього вимагає Закон України «Про ринок природного газу», кодекс про газорозподільні системи та інші нормативні акти, включно з правилами постачання природного газу. Приведення до стандартних умов відбувається на усьому ланцюжку продажу газу – від газовидобувної компанії до газотранспортної, і до нас. Це абсолютно прозорі речі, тому таке рішення схоже на спробу рейдерства», – говорить Юрій Войсович.

Читайте також: Як подати показники лічильника за газ, не виходячи з дому. Інструкція

Він пояснює, що таке «приведення до стандартних умов».

«Об’єм газу повинен відповідати температурі +20 градусів та тиску 760 мм ртутного стовпчика. Якщо на вулиці -10, то той об’єм газу треба привести до стандартних умов, що були би при +20. Якщо на вулиці +30, потрібно зробити те саме», – каже керівник підприємства.

Оскільки у «Львівгазі» переконані, що законодавство – на їхній стороні, то оскаржуватимуть рішення АМКУ.

Нагадаємо, раніше з тієї ж причини АТ «Львівгаз» оштрафувала НКРЕКП. Це сталось у березні 2019 року. На підприємстві рішення теж назвали неправомірним.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!