Паніка небезпечна. Що радить робити психологиня, коли страшно через війну

3228 0
Як зарадити паніці під час війни та роз’яснити дітям, що відбувається.
Фото:radiosvoboda.org

Фото:radiosvoboda.org

Паніка у тилу заважає працювати військовим на передовій. Щоб не панікувати, варто скласти свій план дій, бути поруч з близькими і допомагати іншим при потребі. Про це під час марафону на тему «Чому Росія хоче нашої паніки та як підготувався Львів?» розповіла психологиня, засновниця психологічної студії «Сенс» Мар'яна Франко.

Читайте також: Готівки вистачить на всіх, онлайн банкінг працює, – фінансовий експерт про війну і гроші

«Наше завдання – навчитися краще давати собі раду – дбати про себе, свою сім’ю і країну. Саме в такому порядку. Якщо ви не на передовій, то спершу дбаємо про свою безпеку, потім про сім’ю і країну. Хлопці, що зараз на передовій просять, аби ми дали їм можливість робити свою роботу – займатися боєм, для цього нам треба подбати про себе і свою сім’ю», – каже Мар’яна Франко.

Психологиня каже, що паніка у тилу заважає працювати військовим на передовій. Щоб не панікувати, вона радить прийняти свої емоції, якими б вони не були. Вона каже, що немає ненормальних реакцій, є реакції на ненормальну ситуацію, і потрібно їх контролювати.

Читайте також: Готівки вистачить на всіх, онлайн банкінг працює, – фінансовий експерт про війну і гроші

«Треба навчитися толерувати свої емоції, якими б вони не були, вони мають допомагати, якщо ж вони заважають, то спершу потрібно дати їм раду. Наша стресова система може бути в зеленій зоні – це коли ми у спокої, спимо, розвиваємося, бавимося. Оранжева зона – це коли потрібно включитися і робити чіткі зважені дії, слідувати цілі. Маємо бути зосереджені. Це як переходити дорогу, дивимося на світлофор, на право чи на ліво. І червона зона – це зона аварійна. Зараз ми не є в зеленій зоні. Тому переживання наші нормальні. А далі, якщо ми в червоній зоні і є забагато емоцій, то їх треба вгамувати і скерувати себе в помаранчеву зону. Для того, щоби відновлювати свою безпеку», – каже психологиня.

Психологиня говорить, що для того, аби заспокоїти себе, варто подбати про свою безпеку. Визначити безпечне місце у своїй домівці, перевірити найближче укриття.

Читайте також: «Не знаєш, що робити – гризи паличку», або Як не панікувати через війну

«Треба знайти місце, де ми будемо почувати себе у безпеці. Не будьте біля вікон, знайдіть місце у ванній. Це не для того, аби туди обов’язково бігти, а для того, щоби знати, що робити якщо... Скажіть це близьким, навчіть дітей»,– каже вона.

Психологиня радить вирішити, що входить у межі вашого контролю зараз, та допомагати іншим, адже це створює відчуття сили.  

«Вирішіть, що входить у межі вашого контролю сьогодні. Наприклад, сьогодні я можу подбати про те, щоби зробити запас продуктів, води, чого завгодно, щоби вистачило на три дні. Варто зв’язатися з близькими, добре, коли вони поруч, тоді відчуваєте, що вони в безпеці. Варто домовитися про те, де ви зустрічатиметеся, якщо пропадає зв'язок. Треба продумати план дій і що робитимемо, якщо ситуація стабільна, і якщо загрозлива. Бо так буде спокійніше діяти далі», – каже вона.

Читайте також: Як говорити з дітьми про війну

Психологиня радить говорити з дітьми, пояснювати, що відбувається, пропонувати алгоритми дій за різних обставин, це можна робити у формі гри. 

«Варто розуміти, що якщо дорослий орієнтується на ситуацію загальну, чує інформацію від ЗСУ, то діти орієнтуються виключно на батьків. Якщо ми не справляємося, якщо ми розгублені і не знаємо, що робити, то дитина реагує на нас: якщо моя велика сильна мама не знає, що робити чи тато, то напевно та ситуація дуже небезпечна», – каже вона.

Натомість, додає Мар’яна Франко, якщо дорослий комунікує з дитиною, каже, що захистить запевняє, що за будь-яких обставин буде поруч, то дитина зчитає цей меседж і буде чітко робити те про що ви її просите. «Після того, як дитину заспокоїли, треба їй чітко сказати, що ж саме вона має робити», – каже психологиня.

Також Мар’яна Франко радить ретельно підбирати джерела інформації, довіряти лише перевіреним джерелам.

«Будемо виробляти свою стратегію поведінки і гуртуватись, то це буде така лінія боротьби, де ми можемо виграти», – каже вона.

Нагадаємо, що Тvoemisto.tv сьогодні, 24 лютого, після вторгнення Росії організувало марафон на тему «Чому Росія хоче нашої паніки та як підготувався Львів?» Переглянути його можна тут:

Вікторія Савіцька



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!