Чому українці помирають від інсультів у лікарнях та чи поменшає медзакладів. Відео

2645 0
Лише десята частина лікарень в Україні здатні надати допомогу важкохворим.
Фото: luxnet.ua

Фото: luxnet.ua

В Україні щороку близько 160 тисяч пацієнтів помирають від того, що їх скерували у невідповідний медзаклад. Про це у ток-шоу «Реформи без ілюзій» в ефірі >Tvoemisto.tv розповіла директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар’яна Возниця.

«Коли робились розрахунки для програми медичних гарантій, ми з українських лікарень отримували сумну інформацію. Лише кожна 10-та лікарня може надати адекватну послугу, коли в людини є інсульт. У решті лікарень, на жаль, відбудеться природний відбір», – говорить Мар’яна Возниця.

Читайте також: Львівську лікарню швидкої допомоги очолив трансплантолог із Ковеля

Тож у межах наступного етапу медичної реформи, що стартує з 1 квітня, НСЗУ пріоритетно фінансуватиме надання лікарнями послуг із 5-ти пакетів: лікування інсульту, інфаркту, пологи, неонатальну допомогу і ранню онкодіагностику.

Відтак, лікарні, що хочуть укласти угоди з НСЗУ за цими пакетами, мають відповідати високим вимогам і мати відповідне обладнання та фахівців.

«Тут відбувається перемаршрутизація пацієнта. Будуть встановлені заклади, де надають таку допомогу, і пацієнта туди завезуть. Інші лікарні, що не відповідають вимогам, контрактуватись на ці послуги НСЗУ не будуть. Не факт привезти пацієнта кудись, що називається лікарнею. Важливо привезти його в лікарню, де він з інфарктом дійсно отримає допомогу і його шанси вижити та одужати будуть високими», – пояснює Мар’яна Возниця.

Перераховані пріоритетні послуги, за словами Мар’яни Возниці, фінансуватиме частково НСЗУ, а частково МОЗ, що закуповуватиме дорогі ліки та матеріали.

«Є страшна цифра, яку ми вивели, коли почали оцифровувати дані. Через неправильну маршрутизацію пацієнтів – кого куди везе швидка – в Україні щорічно вмирає до 160 тисяч людей. Коли ідеться про те, що якусь лікарню хочуть закрити чи ще щось, то ми говоримо, що передусім є вимоги і пацієнт має отримати все», – говорить директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ.

Читайте також: Львівський дитячий психоневрологічний диспансер приєднали до Чорнобильської лікарні

Що робити із лікарнями, які не відповідають вимогам і не уклали контракти з НСЗУ – чи розвивати, чи закривати, за словами Мар’яни Возниці, мають вирішити їхні власники – місцева влада.

Усього НСЗУ укладає контракти із медзакладами за 27-ма пакетами медичних гарантій.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!