Чи справді львівський онкоцентр може залишитись без фінансування НСЗУ

1732 0
Впродовж 2022 і 2023 років до НСЗУ надійшло 15 скарг на Львівський онкоцентр.
фото: твоє місто

фото: твоє місто

Львівський обласний онкологічний центр посів друге місце у списку закладів за кількістю скарг від пацієнтів. Люди скаржаться, що з них беруть кошти за дослідження та виписують списки медикаментів, які вони мають самостійно придбати. Попри це позбавляти заклад фінансування Національної служби здоров'я України (НСЗУ) не збираються.

«Онкоцентр має велику кількість скарг від пацієнтів, але водночас має величезну суму коштів від Національної служби здоров’я України на банківському рахунку. Мовиться про 126 мільйонів гривень. Коли пацієнтам відмовляють у чомусь безоплатному в львівському онкоцентрі, то їх просто обманюють! Кошти для надання повної безоплатної медичної допомоги є. І насамперед їх варто витрачати на ліки, а не на дороге обладнання. Необхідно виконувати договірні зобов’язання, адже можна залишитися без коштів від держави взагалі. Держава не готова закуповувати для українців такі медичні послуги, які не надають безоплатно!», – наголосила керівниця НСЗУ.

Читайте також: На які лікарні у Львові скаржаться найбільше. Список НСЗУ

У відповіді на інформаційний запит Tvoemisto.tv у НСЗУ уточнили, що впродовж 2022 і 2023 років до них надійшло 15 скарг на Львівський онкоцентр. Мовиться про надання медичних послуг у неповному обсязі, неякісні медичні послуги, неетичне поводження з пацієнтом, відмову у видачі ліків. Було дві скарги щодо вимагання коштів за надання медичних послуг, витратних матеріалів та лікарських засобів, передбачених ПМГ (Програмою медичних гарантій).

В НСЗУ підкреслили, що підстав для позбавлення медзакладу фінансування чи договору немає. І водночас наголосили, що заклади, які уклали договір із НСЗУ, мають неухильно дотримуватися його умов. Зокрема, забороняється вимагати й отримувати кошти від пацієнтів за послуги – це є підставою для притягнення до відповідальності.

«Умовами договору передбачено, що в разі подання пацієнтом (його законним представником) або іншою заінтересованою особою замовнику скарги про те, що надавач, працівники надавача або підрядник вимагали від пацієнта винагороду в будь-якій формі за медичні послуги, лікарські засоби та медичні вироби, що повинні бути надані пацієнтам безоплатно згідно з цим договором, замовник має право надіслати відповідну інформацію до правоохоронних органів», – мовиться у повідомленні НСЗУ.

Читайте також: «Люди самі звикли давати у кишеню?», або Що відбувається у Львівській онколікарні

Зазначимо, Львівський онкоцентр укладає договори із НСЗУ з 2020 року. За даними НСЗУ, у 2020 році вона виплатила 121 млн 498 тис. 046 грн; у 2021 році – 282 млн 259 тис. 723 грн; у 2022 році – 516 млн 639 тис. 531 грн. Сума укладених договорів у 2023-му між Львівським онкоцентром та НСЗУ становить 417 млн 005 тис. 585 грн. Станом на 24 вересня цього року закладу за надані послуги сплачені 306 млн 444 тис. 059 грн.
 

Нагадаємо, журналістка Tvoemisto.tv з’ясувала, як працює Львівський онкоцентр, які послуги в ньому надають безкоштовно, на що нарікають пацієнти та що може змінитися. Читайте за посиланням

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!