Чи мають право у школі вимагати голосувати за проєкти Громадського бюджету

5612 0
У міськраді Львова кажуть, що чули про випадки тиску на батьків школярів.
Джерело фото: nus.org.ua

Джерело фото: nus.org.ua

Завтра, 15 листопада, у Львові завершується голосування за проєкти громадського бюджету. Вони поділені на дві категорії – освітні й медичні та інші. Втім, львів'яни можуть віддати голоси лише двом – великому і малому, незалежно від категорії.

Tvoemisto.tv стало відомо, що у деяких школах Львова від батьків вимагають певну кількість голосів від родини за поданий закладом проєкт. Керівник управління «Секретаріат ради» ЛМР Юрій Лукашевський у коментарі Tvoemisto.tv підтвердив, що також чув про такі випадки.

«Тиск точно не є рекомендацією ЛМР для шкіл і директорів. Якщо є такі факти, їх треба озвучувати, телефонувати на Гарчу лінію міста. Зараз це стосується голосування за громадський бюджет, але може поширитись і на інші голосування, тому ми маємо спільно, громадою, вибудовувати культуру», – говорить Юрій Лукашевський.

Читайте також: Які проєкти громадського бюджету найбільше підтримують львів'яни. Попередній рейтинг

За його словами, скаргу на тиск на Гарячу лінію Львова мають розглянути, відтак інформація дійде до управління освіти.

«Іноді це може бути просто непорозуміння, але якщо це масово, якщо це тенденція, тоді можна робити певні організаційні і дисциплінарні висновки. Важелів впливу насправді є багато», – зазначає керівник управління «Секретаріат ради».

За словами Юрія Лукашевського, станом на 14 листопада за проєкти громадського бюджету віддано понад 90 тисяч голосів, тобто кампанія стосується кожного сьомого мешканця Львова. Тому міська рада у майбутньому може провести спеціальну просвітницьку кампанію, щоб надалі уникати випадків тиску за голоси.

Окрім того, після завершення голосування і оголошення переможців кампанію розгляне робоча група зі складу депутатів, посадовців, авторів проєктів та громадських діячів.

«Ми проаналізуємо, які покращення треба вносити, як переглянути положення про громадський бюджет. Також проведемо широке опитування і консультації», – говорить Юрій Лукашевський.

Читайте також: Як проголосувати за проєкт громадського бюджету. Відеоінструкція

Нагадаємо, за рішенням ЛМР бюджет участі у 2020 році становитиме 42 млн грн. Переможців оголосять до 1 грудня, а потім протягом місяця складатимуть план реалізації найкращих ідей. Торік за результатами конкурсу ЛМР погодила фінансування 54 переможців  конкурсу Громадського бюджету.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!