Чи потрібно вакцинуватися, якщо є антитіла до коронавірусу. Пояснення

5462 0
За бажанням людини вже після одного-двох місяців після перенесеної хвороби можна отримати щеплення.
Фото: Freepek

Фото: Freepek

Дослідження, що показало б, якого рівня антитіл є достатньо для того, аби вберегтися від захворювання на коронавірус, немає. За бажанням людини вже після одного-двох місяців після перенесеної хвороби можна отримати щеплення. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомила заступниця генерального директора Львівського обласного лабораторного центру Марія Озірковська.

«Ми нікому не рекомендуємо проводити тести на антитіла, бо дійсно немає встановленого рівня, який би був захисним. У всьому світі немає такого дослідження. Тому, радимо йти на вакцинацію», – каже вона.

Читайте також: Що робити, коли в сім'ї підтвердили Covid-19, і чи можна розраховувати на безкоштовний ПЛР-тест

За її словами, є рекомендація, однак не строга, зачекати, аби прийшло до пів року після хвороби. Проте за бажанням людини вже після місяця-двох можна розпочинати вакцинацію, до місяця – ще не варто. А на рівень антитіл не радять орієнтуватися, бо вірус – новий, і він швидко мутує.

Окрім цього, як повідомляли раніше у Центрі громадського здоров’я, лише антитіла, які виробляються після вакцинації, можуть захистити від важкого перебігу коронавірусу та госпіталізації. Вакцинація попереджає тяжкий перебіг хвороби, госпіталізацію і смертність, дозволяє людям жити звичним життям і розвантажує систему надання медичної допомоги.

Нагадаємо, що станом на ранок 19 жовтня у Львові та області лабораторно підтвердили коронавірусну інфекцію у 165 242 осіб. З них за останню добу – 959 випадків інфікування. Вчора область стала лідером за добовою смертністю – від Covid померло 65 хворих.

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!