Помирають навіть 17-літні. Львівські лікарі розповіли, як на Covid-19 хворіють молоді люди

3998 0
Дельта-штам Covid-19 може швидко вражати молодь.
Photo by Elena Mozhvilo on Unsplash

Photo by Elena Mozhvilo on Unsplash

Про те, що штам коронавірусу «Дельта», який вперше виявили в Індії, може швидко вражати молодь, медики говорили давно. Якщо під час двох попередніх хвиль коронавірус здебільшого вражав людей від 60 років і старших, то зараз хворіють і помирають від ковіду 30-ти, 20-ти і навіть 17-тирічні. Про це Тvoemisto.tv повідомили у головних медзакладах, які приймають хворих із коронавірусом.

Читайте також: Із 30 жовтня Львівщина переходить в червону зону. Що зміниться

На Львівщині від початку пандемії коронавірусу уже зафіксували два випадки, коли від Covid-19 помирали 17-річні молоді люди.

Як зазначила Тvoemisto.tv керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Тімко-Іванченко, хоч летальних випадків є більше серед людей старшого віку, все частіше коронавірус вражає й набагато молодших. Що стосується причин важкого нездужання, то епідеміологиня називає нехтування власним здоров’ям.

«У нас велика частка летальних випадків у категорії людей, яким поза 75 років, далі – люди віком 65+. Але чи не щодня у нас трапляються випадки, коли хворіють і помирають люди у 20, 30, 40 років. Більшість з них не вакциновані і мали супутні захворювання, проте, є навіть такі люди, в яких при житті не було діагностовано жодного захворювання, яке могло дати ускладнення», – каже Наталія Тімко-Іванченко.

За її словами, крім того, що молоді люди не вакциновані, то за допомогою зверталися або запізно, або в них уже розвинувся стрімкий і бурхливий перебіг хвороби.

Читайте також: Щоб зупинити Covid-19 на Львівщині, потрібно щодня вакцинувати 25 тисяч людей

У Центрі легеневого здоров’я Тvoemisto.tv розповіли, що наймолодшому пацієнту, який у них лікувався, було 18 років.

«Не залежно від штаму, хворіти на коронавірус можуть всі – і ті, хто має супутні захворювання, і ті, хто здоровий. Просто, якщо є супутні патології, то люди хворіють важче», – каже Любомир Рак.

За його словами, молоді люди пізно звертаються за медичною допомогою, не вакцинуються, займаються самолікуванням або не правильно лікуються, наприклад, за порадою сусідів.

З числа тих, хто помер, наймолодшому пацієнту виповнилося лише 22 роки, але у цьому випадку були певні супутні захворювання.

На тому, що коронавірус все частіше став вражати молодих людей, наголошує директор інфекційної лікарні Сергій Федоренко. За його словами, усе через циркуляцію штаму Дельта.

«Він став більш агресивнішим, скоротився інкубаційний період і внаслідок всіх цих факторів вік хворих помолодшав», – каже директор лікарні.

Сергій Федоренко пригадав, що у лікарні був 21-річний хворий, якого вже пролікували і виписали з лікарні. Але пацієнт не мав жодних супутніх захворювань, був здоровий та фізично активний, тільки не щеплений.

«Перед ковідом всі рівні. Вірус уражає насамперед тих, хто нехтує правилами гігієни, карантину, вакцинацією», – каже Сергій Федоренко.

Більшість пацієнтів, які зараз є в інфекційній лікарні, віком від 35 до 50 років. Трохи менше тих, кому від 50 до 60 років і найменше пацієнтів у віковій категорії після 60 років.

Наймолодшому пацієнту, якого врятувати не вдалося, було лише 32 роки. Він мав множинні вроджені вади серця і на фоні Covid-19 ці вади загострилося. Серце пацієнта, на жаль, зупинилося.

Читайте також: Чому у Львові дітям початкових класів не дозволяють повернутися за парти. Пояснення

У Лікарні швидкої медичної допомоги наймолодшим пацієнтам, які лікувалися і померли, було по 20 років. Один з них мав супутню хворобу, а інший був на діалізі та мав ниркову недостатність і діабет 2 типу.

Якщо ж не брати до уваги тих, хто мав супутні патології, то як наголосили у лікарні швидкої, від коронавірусу помирають часто ті, кому в межах 40 років.

«Летальність штаму коронавірусу «Дельта» стала значно вищою, хоча у лікарів розуміння і лікування ковіду стали значно зрозуміліші. З числа пацієнтів, які до нас поступають, летальність становить приблизно 30%. При тому, що важкі випадки у молодих людей у цьому штамі значно вища. Вони все частіше перебувають в реанімаціях і є випадки, що помирають», – зазначив медичний директор з анестезіологічної роботи Львівської лікарні швидкої допомоги Іван Міськів.

За його словами, такі пацієнти можуть і не мати супутніх патологій, просто коронавірус став агресивнішим.

«Ураження легень при ковіді – це гіперактивність імунної системи. Тобто організм занадто агресивно реагує на наявність вірусу. Часто молоді люди думають, що коли займаються спортом, є фізично здоровими, то не захворіють. Не має такого – часто хворіють молоді люди і без супутньої патології. І не завжди причиною госпіталізації чи навіть смерті є те, що вони звертаються пізно. У них може бути фульмінантний, тобто блискавичний перебіг хвороби – вже за 48 годин після початку хвороби людина опинитися в реанімації з великим відсотком ураження і у важкому стані», – каже Іван Міськів.

Генеральний директор 8-ї лікарні Василь Трунквальтер каже, що більшість їхніх пацієнтів з коронавірусом, яких лікували і які померли, у межах 50 років, але є й молодші.

Наймолодшому серед тих, хто захворів, було 25 років. Він мав лише одну дозу вакцинації.

«Помирають й 30-річні. Є випадки, що пацієнти можуть і не мати супутніх захворювань. Причина хвороби і летальності від коронавірусу чи не єдина – не вакцинуються, не стежать за здоров’ям. При перших проявах не звертаються», – каже Василь Трунквальтер.

Медик каже, що львів’яни є часто легковажні до свого здоров’я. Часто не усвідомлюють, що захворіли, і навіть не вірять у Covid-19 доти, gjrb не потраплять на лікарняне ліжко.

Ольга Шведа

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!