У Львові обговорюють, демонтувати Монумент Слави чи ні. 5 рішень

1979 0
Робоча група напрацьовує варіанти можливих рішень щодо майбутнього пам'ятника
фото: варта-1

фото: варта-1

Робоча група, яка вирішує подальшу долю Монумента Слави у Львові, під час засідання вирішила напрацювати низку дорожніх карт подальшого розвитку подій.

Як інформує прес-служба Львівської міської ради, члени групи вирішили:

1. Доручити Галицькій райадміністрації підготувати проект рішення виконавчого комітету ЛМР про замовлення в НУ «Львівська політехніка» дослідження аварійності монумента і провести засідання комісії з НС щодоу визначення «дорожньої карти» проведення протиаварійних робіт.

2. Підготувати «дорожню карту» щодо можливої вартості демонтажу Монумента Слави з врахуванням юридичної, технічної і фінансової складових.

3. Підготувати «дорожню карту» із пропозиціями можливих варіантів музеєфікації монумента.

4. Запропонувати «дорожню карту» проведення архітектурного конкурсу щодо пропозицій майбутнього використання території, де зараз встановлений пам’ятник.

5. Забезпечити максимальну публічність щодо розгляду можливих рішень експонування монумента.

Під час засідання члени робочої групи також заслухали відповіді на листи до Українського інституту національної пам’яті, в УКУ, Академію мистецтв, «Львівську політехніку» та ЛНУ імені Франка.

Зокрема, з Інституту національної пам’яті надійшла відповідь, в якій вказано, що ця пам’ятка «присвячена опору та вигнанню нацистських окупантів з України, а тому, відповідно до згаданого вище Закону, не є символікою комуністичного тоталітарного режиму та не підлягає обов’язковому демонтажу».

Водночас інститут вказав на те, що Львівська міська рада може вирішити долю пам’ятника у передбачений законом спосіб.

Натомість ректор Львівської академії мистецтв Володимир Одрехівський у відповіді наголосив на тому, що міська влада повинні провести «спеціальне обговорення різних аспектів дальшої долі Монумента Слави, за участі кваліфікованих істориків, музейних працівників, архітекторів, митців, представників громадських організацій та відповідних підрозділів державної влади». Вислідом такого обговорення, на думку ректора, мало би стати вироблення рекомендацій для т. зв. «дорожньої карти» музеєфікації Монумента Слави як одного з об’єктів історії радянського тоталітаризму в Україні».

Як повідомлялося, робочу групу було створено у відповідності з розпорядженням міського голови, зважаючи на звернення поета і громадського діяча Ігоря Калинця. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!