Візки львівських трамваїв ремонтуватиме сумнівна харківська компанія

2369 0
«Львівелектротранс» уклав угоду з харківським підприємством, яке фігурує в кількох кримінальних провадженнях та не має власного обладнання.
фото надав Антон Лягушкін

фото надав Антон Лягушкін

ЛКП «Львівелектротранс» 1 жовтня підписало договір з на капітальний ремонт візків трамвайних вагонів КТ4 з ТОВ «Технології електротранспорту». Про це стало відомо із системи публічних закупівель Prozorro, пишуть «Наші гроші. Львів».

Сума договору становить 5,8 млн грн. За ці кошти мають відремонтувати візки 10 трамваїв, тобто вартість одного становитиме 580 тис. грн. Зокрема, у візках замінять колісні пари, відремонтують гальмівні механізми електродвигуни і т. д. Роботи виконуватимуть до кінця року на території компанії-переможця.

«Технології електротранспорту» працює через субпідрядника – комунальне підприємство «Салтівське трамвайне депо», тобто в неї відсутні власні виробничі потужності. Крім того, компанія фігурує у низці кримінальних проваджень щодо попередніх підрядів на ремонт трамваїв.

Читайте також: Чому за берлінські трамваї взялась прокуратура та що з ними буде далі

Зокрема, слідчі підозрюють, що комунальне підприємство «Трамвай» у Кам’янському уклало з ТОВ «Технології електротранспорту» договір на капітальний ремонт 9 трамваїв Т-3, однак фактично ніякого капітального ремонту здійснено не було, а замість відремонтованих вагонів на КП «Трамвай» поставили пофарбовані вагони, які раніше експлуатувалися у Чехії. При цьому ціна була завищена на 400-500 тис. грн. за вагон.

Як повідомляють «Наші гроші. Львів», «Львівелектротранс» не мав права укладати договір з фірмою, оскільки її пропозиція не відповідала умовам тендерної документації. Зокрема, від учасників вимагали довідки про наявність обладнання і матеріально-технічної бази та кваліфікованих працівників у формі таблиць з вказанням детальної інформації, як от найменування обладнання, його кількості, імен працівників, їхнього стажу та інше. Однак «Технології електротранспорту» надали довідки, в яких ця інформація відсутня. Компанія лише вказала, що має все необхідне, і матеріально-технічну базу, і відповідних працівників, додавши, що залучатиме субпідрядника – комунальне підприємство «Салтівське трамвайне депо». У систему переможець торгів завантажив детальні довідки про працівників та базу саме цього комунального підприємства.

Імена своїх працівників «Технології електротранспорту» відмовилося надати, пославшись на закони «Про захист персональних даних» та «Про інформацію».

«Дану інформацію розголошувати і розміщувати у загальному доступі на електронному майданчику вважаємо некоректно та впевнені, що це не є необхідним», – написала фірма.

Читайте також: Дочекатись останню маршрутку. До котрої години курсує транспорт у Львові: інфографіка

«Центр громадського моніторингу та досліджень» надішле у Державну аудиторську службу України звернення з вимогою перевірити дану закупівлю.

«Наші гроші. Львів» зазначають, що «Львівелектротранс» у вересні 2018 року вже замовляв «Технологіям електротранспорту» ремонт таких же візків на 2,3 млн грн, а через три дні уклали додаткову угоду, згідно з якою змінили умови техзавдання. Новою угодою скасували післяремонтну обкатку візка та змінили строк експлуатації відремонтованих моделей. Спочатку він становив 2 роки на вузли візка і 5 років на редуктор. Цей пункт змінили на: «згідно із стандартом Міністерства ЖКГ України загальних технічних вимог капітального ремонту», який передбачає гарантійний термін експлуатації лише 12 місяців.

Директором «Технологій електротранспорту» є Павло Ковтуненко. Особа з такими ПІБ володіє  ТОВ «Віал-Сіко» з Віктором Манжосом. Манжосу належить одина з найбільших компаній на рекламному ринку України – ТОВ «Віал-Медіа». Там його партнерами є Володимир Деркач і Яна Макарець, дружина Максима Макарця, колишнього радника мера Харкова Геннадія Кернеса. Також він очолював Департамент територіального контролю Харківської міськради.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!