Львів'ян каратимуть за придбання первоцвітів

3062 0
З середини лютого у Львові почалася торгівля рідкісними видами первоцвітів. Для того, щоб запобігти знищенню рідкісних рослин, у Львові стартувала операція «Первоцвіт».
фото: www.day.kiev.ua

фото: www.day.kiev.ua

Про це повідомили у департаменті екології та природних ресурсів ЛОДА.
 
В облдержадміністрації звертаються з проханням до львів'ян не продавати і не купувати червонокнижні первоцвіти, не зривати їх під час прогулянок за містом. Такі дії не лише шкодять природі, більше того, за це доведеться платити штраф. 
 
Згідно із Постановою Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2012 року №1030 передбачена компенсація за незаконне добування, знищення або пошкодження видів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання). Так, якщо ви зірвали підсніжник білосніжний, білоцвіт весняний або шафран гейфелів, вам доведеться компенсувати 62 гривні за рослину. За рябчик шаховий або сон великий компенсація трохи нижча – 49 грн за рослину.
 
За продаж або придбання рослин, занесених до Червоної книги, згідно із Кодексом України про адміністративні правопорушення, доведеться заплатити від 51 до 255 гривень. А якщо ви будете продавати рідкісні рослини прямо на території заповідника, штраф буде більшим – від 153 до 408 гривень.
 
Крім того, згідно зі статею 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення Порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України, погіршення середовища зростання рослин, занесених до Червоної книги України, знищення, незаконне вилучення їх з природного середовища тягне за собою накладення штрафу на громадян 340-510 грн і на посадових осіб 510-850 грн з конфіскацією незаконно добутого.
 
Під загрозою знищення та занесені до Червоної книги такі рослини, як білоцвіт весняний, підсніжник білосніжний, шафран Гейфеля, рябчик шафрановий, сон великий, цибуля ведмежа, нагадують в ЛОДА. 
 
 
 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!