В Україні надійшло понад дві тисячі звернень щодо порушення мовного закону. Яка ситуація на Львівщині

746 0
На Львівщині надійшло 30 звернень щодо порушення мовного закону.
Фото: Умовне/ВВС

Фото: Умовне/ВВС

У першому півріччі 2023 року до Уповноваженого із захисту державної мови надійшло удвічі більше звернень громадян про порушення мовного закону, ніж за аналогічний період минулого року. Так, за 6 місяців 2023 року надійшло 2020 звернень громадян про порушення мовного закону, за 6 місяців 2022 року – 962 звернення. Про це повідомила пресслужба офісу Уповноваженого.

Найбільше повідомлень про порушення законодавства про державну мову стосуються порушень в Києві (729 звернень), Харківській (303), Одеській (269), Дніпропетровській (157), Київській (80), Запорізькій (36), Миколаївській (35) та Львівській (30) областях.

Читайте також: Які норми мовного закону запрацюють з 16 липня і кого будуть штрафувати. Пояснення

Зокрема, 594 звернення (36% від загальної кількості усіх звернень) стосуються відсутності стартової української версії сайтів інтернет-магазинів та вебсайтів, через які здійснюється обслуговування споживачів, 337 (17%) звернень – порушень безпосередньо під час обслуговування, 135 (7%) – у сфері надання інформації про товари і послуги.

Також люди продовжують скаржитися на недотримання вимог законодавства щодо мови інформації для загального ознайомлення (ст. 28) та зовнішньої реклами (ст. 32). За 6 місяців 2023 року надійшло 281 таке звернення (14%). Крім того, станом на 30 червня громадяни надіслали 206 звернень (10%) щодо порушень законодавства у сфері освіти та науки. Із них 113 звернень стосуються освіти дорослих.

Щодо порушень у сфері охорони здоров’я під час надання послуг окремими лікарями у лікарнях, діагностичних центрах та сімейних амбулаторіях, а також отримання інформації від лабораторних центрів недержавною мовою (ст.33) повідомили 98 громадян (5%). 109 звернень (5%) громадян стосувалися порушень мовного Закону в органах влади (законодавча, виконавча, судова). Більше 200 звернень стосуються інтернет-представництв суб’єктів, місцезнаходження яких не встановлено.

Нагадаємо, 16 січня 2021 року набули чинності окремі норми закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», згідно з яким мовою обслуговування споживачів є державна мова. Вже із 16 липня 2022 року за порушення мовного законодавства почали карати попередженням або штрафом.

Штраф за перше порушення мовного законодавства становить від 3400 до 8500 гривень, а за повторне – від 8500 до 11900 гривень.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!