Львів’яни та одесити спільно прибрали територію колишнього Янівського концтабору

2658 0
Ініціативна група львів’ян та одеситів впорядкували територію, де раніше знаходився Янівський концтабір «Долина Смерті».
Фото організаторів

Фото організаторів

Ініціатором такого заходу став Львівський регіональний волонтерський центр (БФ «Хесед Ар’є»). Як розповів координатор події Олександр Назар, загалом в прибирані взяло участь понад 20 осіб. Вони збирали сміття, косили траву, доводили до ладу навколишню територію. До цього часу волонтери встигли навести лад на інших єврейських пам’ятках у Львові.

Янівський концтабір «Долина Смерті» експлуатували з 1941 по 1943 рік. За кілька років у ньому загинуло близько 200 000 чоловік. Янівський трудовий табір було створено спочатку тільки для євреїв з Львівського гетто, який за величиною був третім після Варшавського та Лодзинського гетто. З 1942 року у таборі також перебували і поляки, яких потім перевозили в Майданек.

Під час тортур, катувань і розстрілів, завжди грала музика. Оркестр складався з ув'язнених, вони грали одну і ту ж мелодію – «Танго смерті». У числі оркестрантів були професор Львівської державної консерваторії Штрікс, диригент опери Мунд та інші відомі українські музиканти.

Фото оркестрантів було одним із документів обвинувачення під час Нюрнберзького процесу.

Напередодні визволення Львова частинами Радянської армії, нацисти побудували коло з 40 чоловік з оркестру. Охорона табору оточила музикантів щільним кільцем і наказала грати. Спочатку було страчено диригента оркестру Мунта, далі за наказом коменданта кожен оркестрант виходив у центр кола, клав свій інструмент на землю, роздягався, після чого був страчений пострілом у голову.

Евакуація з табору почалася у 1943 році. У листопаді 43-го в'язні табору зробили одну з небагатьох спроб до втечі, але більшість бунтарів були вбиті. Після звільнення міста в липні 1944 року, на цьому місці знаходився радянський табір, а зараз на частині території колишнього табору знаходиться в'язниця.

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!