«Медична допомога при пологах». У яких лікарнях народжують безкоштовно

21204 0
В Україні майже 400 лікарень підписали договір із НСЗУ. За кожні пологи служба платить закладу понад 8 тис грн.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

В Україні 393 лікарні будуть надавати послугу «Медична допомога при пологах» у межах Програми медичних гарантій, вони уже уклали угоду із НСЗУ, інформує пресслужба Національної служби здоров'я. Відбувається це у межах реформи вторинної ланки надання меддопомоги. Закладам, які уклали угоду, НСЗУ оплатила за кожні пологи понад 8 тис грн.

«393 лікарні та пологових будинки уклали договір з Національною службою здоров’я на надання послуги «Медична допомога при пологах» та вже отримали аванс від НСЗУ. Медична допомога при пологах – пріоритетна послуга, яка входить в програму медгарантій. Заклади охорони здоров’я отримуватимуть від НСЗУ оплату за кожні пологи у розмірі 8 136 грн. Загальний бюджет програми медичних гарантій на допомогу при пологах – понад 1,6 млрд грн.», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: За які медпослуги пацієнтам доведеться платити. Роз’яснення НСЗУ

У НСЗУ також зазначають, що для пацієнтки це означатиме вільний вибір пологового будинку, незалежно від місця реєстрації та фактичного проживання. А також – жодних благодійних внесків та пакетів з медикаментами. Породіллі на пологи потрібно брати лише речі індивідуального користування для себе та малюка на час перебування у лікарні.

Тож, до безоплатного пакету допомоги при пологах включено:

  • моніторинг стану вагітної, породіллі та новонародженого (у тому числі лабораторно-інструментальні обстеження, консультації лікарів інших спеціальностей у разі потреби);
  • медичну допомогу при фізіологічних пологах, що надається черговою акушерською бригадою;
  • медичну допомогу при ускладнених пологах та кесаревому розтині;
  • зниження больових відчуттів у жінки під час пологів, зокрема епідуральну анестезію;
  • стабілізацію стану дитини після народження;
  • вакцинацію новонародженого згідно з Календарем профілактичних щеплень;
  • лікарські засоби з Нацпереліку та витратні матеріали, а також ті лікарські засоби, що закуповуються МОЗ в централізованому порядку;
  • харчування під час перебування у стаціонарі.

 

Щоб отримати допомогу при пологах, пацієнтці потрібно приїхати до обраного акушерського стаціонару, або викликати «швидку», яка її туди доставить. Пологи з черговою акушерською бригадою є для пацієнтки безоплатними. Вона може обрати лікаря, у якого хоче народжувати, втім у закладі на цю послугу може бути встановлена додаткова офіційна оплата.

Аби довідатись, у якому пологовому надають послуги за договором з НСЗУ, можна телефонувати до контакт-центру служби – 16-77 або ж шукати інформацію на дешборді НСЗУ.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!