Медики лікарні на Орлика прооперували новонароджену дівчинку з рідкісною патологією

12108 0
У новонародженої діагностували атрезію хоан – непрохідність носових ходів. Ця патологія трапляється 1 раз на 10 000 новонароджених.
ФОТО ЛЬВІВСЬКОЇ ДИТЯЧОЇ ЛІКАРНІ НА ВУЛ. ПИЛИПА ОРЛИКА

ФОТО ЛЬВІВСЬКОЇ ДИТЯЧОЇ ЛІКАРНІ НА ВУЛ. ПИЛИПА ОРЛИКА

Отоларингологи Львівської міської дитячої клінічної лікарні, що на вул. Пилипа Орлика, прооперували новонароджену дівчинку з рідкісною патологією носових ходів. У новонародженої діагностували атрезію хоан – непрохідність носових ходів. Ця патологія трапляється 1 раз на 10 000 новонароджених.

Зі слів дитячого лікаря-неонатолога Відділення реанімації новонароджених Марії Шатанської, у дівчинки одразу після народження виникли труднощі з самостійним диханням, а рівень кисню у крові швидко падав, тому дитину було переведено на штучну вентиляцію легень.

Читайте також: Шанс жити. Для чого і як у Львові проводять пересадки органів

«Ми запідозрили запалення легень, яке одразу підтвердилося на рентгенографії органів грудної клітки. Але під час відсмоктування слизу з носика не змогли пройти носові ходи, що і наштовхнуло нас на думку про вроджену двобічну атрезію хоан, тобто непрохідність носових ходів»,йдеться в повідомленні медзакладу у Фейсбуку.

На консультацію вирішили запросити дитячих лікарів-отоларингологів, які підтвердили підозри. Патологія вимагає ургентної операції, тому після комп’ютерної томографії разом з отоларингологами почали підготовку до оперативного втручання для формування носових ходів, щоб дитина могла дихати самостійно.

Як повідомив лікар-отоларинголог Богдан Раба – це доволі цікавий випадок з дитячої медичної практики, а оперативне втручання пройшло успішно.

Читайте також: Почути і перемогти. Як у львівській лікарні діти долають рак

«Складність операції полягала у тому, що це є маленька дитина і маніпулювати ендоскопом у такому маленькому просторі є досить проблематично саме з технічного боку. Під час оперативного втручання провели відновлення прохідності обох носових проходів, встановили дилятатори (розширювачі) для самостійного дихання дитинки без допоміжних апаратів», – каже він.

Фахівці додають, що реабілітаційний період буде досить тривалим, водночас вірять в успішний результат.

Нагадаємо, нещодавно у дитячій лікарні на Орлика відкрили нове відділення, де лікування проходитимуть важкі пацієнти після нейрохірургічних, реконструктивних операцій та після трансплантацій.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!